4min

Tags in dit artikel

, , ,

Interieur

Één van de nieuwe eigenschappen zien we als we het zijpaneel verwijderen van de behuizing: het gehele interieur van de HAF 932 Advanced is in het matzwart uitgevoerd. Eigenlijk is er geen enkel onderdeel meer te zien dat een andere kleur heeft, op de voorste ventilator en enkele kabels na. Van binnen ziet de behuizing er netjes uit en het zwarte interieur doet de behuizing zeker goed.



Een eigenschap die we tegenwoordig veel tegenkomen bij behuizing is de uitsparing in het moederbord-tray voor makkelijke installatie van processorkoelers met een backplate. De uitsparing van de HAF 932 Advanced is mooi groot van stuk. In de behuizing passen processorkoelers tot een hoogte van 171 mm. De meeste hoge koelers (zoals de Prolimatech Megahalems) hebben een hoogte van ongeveer 160 mm. In principe ben je dus gegarandeerd dat elke processorkoeler wel past.



Ook is het mooi meegenomen dat het zijpaneel aan de kant van de moederbord-tray nog een stukje dieper is zodat de kabels ook makkelijk achter de moederbord-tray en het zijpaneel passen. Bij veel (goedkopere) behuizingen, maar ook duurdere, is deze ruimte beperkt waardoor je het zijpaneel niet makkelijk meer terug kan plaatsen. Mooi om te zien dat Coolermaster eraan gedacht heeft.



Her en der zijn ook nog gaten te vinden voor het wegwerken van kabels. Deze zijn prima gepositioneerd, maar het was mooier geweest als deze voorzien waren van rubberen sluitingen, zoals wel bij de HAF X het geval is.



Nu is te zien dat er op de plaats waar het USB 3.0-bracket zit geen tool-less-systeem is geplaatst. Het ziet er nogal vreemd uit dat er eigenlijk één op het rijtje mist. Bij de accessoires wordt ook geen extra onderdeel geleverd. Waarom dit niet gedaan is me nog niet helemaal duidelijk.



Een schroef houdt het geheel wel beter op z’n plek; iets wat wel nodig is als er steeds apparaten worden in- en uitgeplugd. Echter kon er ook gekozen worden voor gewoon een tool-less-systeem en dan het bracket iets langer maken zodat die er van allebei de gaten gebruik maakt. Dan zou dit bracket ook nog kunnen dienen voor de installatie van een 2,5”-onderdeel zoals een SSD. Soortgelijke brackets bestaan wel degelijk, onder andere ASRock levert dit bij hun moederborden.



De vijf bays voor 3,5"-apparaten kennen het systeem die veel Coolermaster behuizingen tegenwoordig hebben. Er wordt hier gebruik gemaakt van zwarte plastic sledes die voorzien zijn van vier kleine ‘schroeven’ (welke weer een rubberen omhulsel hebben). Dit werkt prima, maar het dunne plastic doet het wel enigszins fragiel aanvoelen als je een harde schijf wilt plaatsen.



Het mooie aan de Advanced is dus dat twee van de zes sledes uitgerust zijn met opzetstukken voor 2,5”-SSD’s. Er kunnen dan twee SSD’s per slede geïnstalleerd worden; vier in totaal dus. Je moet de SSD’s echter nog wel vastzetten met schroeven aan de slede.

Voor de uitbreidingssloten is er een ook een tool-less-systeem aanwezig dat werkt met plastic haken. Mijn ervaring met deze variant is dat hij videokaarten, vooral de wat zwaardere versies, nogal gammel op hun plaats houdt. Je kan de plastic gelukkig makkelijk verwijderen zodat er nog ‘ouderwets’ met schroeven kan worden gewerkt.



Ook is er nog een toevoeging in de vorm van extra plastic opzetstuk die bij de harde schijf bays geïnstalleerd kan worden. Dit opzetstuk biedt ook extra ondersteuning aan de videokaarten zodat deze minder doorbuigen. In dit plastic bracket/opzetstuk kan een 120 mm ventilator geïnstalleerd worden zodat de videokaarten nog net wat meer koeling krijgen.



Bij het voedingscompartiment aan de onderkant staat de voeding op een metalen ophoging. Zo kan de voeding makkelijk koude lucht van de onderkant aanzuigen. Ook is er een verschuifbaar stuk voor extra lange (hoog vermogen – 1000+ watt) voedingen. Als je zo’n lange voeding wilt installeren (langer dan 150 millimeter) dan kan er geen extra ventilator meer geïnstalleerd worden naast de voeding.



Persoonlijk vind ik het sowieso niet handig om een ventilator aan de onderkant te installeren omdat deze weinig toevoegt aan het geheel: de kabels van de voeding (ook al is die modulair) liggen direct op de weg van de lucht. Wel is het dus handig dat, indien je de voeding aan de bovenkant installeert, je een radiator aan de onderkant kan installeren (of twee ventilatoren). Ook dit raad ik persoonlijk af (tenzij het anders niet kan of dat het makkelijker is): aan de bovenkant van het zijpaneel zit het venster. Als je daar dan de voeding installeert zie je deze vol in beeld tezamen met de kabels.

In gebruik


De algemene tendens van het inbouwen van hardware is positief. Kabels kunnen redelijk makkelijk worden weggewerkt, maar het is alleen jammer dat de hiervoor bestemde gaten niet voorzien van een rubberen opening. Dat maakt het allemaal net wat netter. Er zijn verder geen scherpe randen te vinden in de behuizing.

De tool-less-systemen werken ook naar behoren en de behuizing heeft standaard ook al genoeg luchtkoeling aan boord. De ventilatoren zijn niet de stilste, maar hinderlijk zijn ze ook niet; het gaat immers over ‘High Air Flow’, niet ‘Quiet Air Flow’. Ook is het mooi dat het rode licht van de voorste ventilator niet overweldigend aanwezig is. De ventilatoren verplaatsen voldoende lucht om het testsysteem (1055T, HD6950). Een opstelling van meerdere videokaarten (SLI/CF) zullen ook geen probleem geven.