3min

De Xperia Ray



Algemeen

De Sony Ericsson Xperia Ray is klein, dat was al duidelijk. De telefoon is daarnaast ook vrij dun, maar niet zo dun als de Arc, welke een kleine millimeter dunner was, al zal je dat niet snel voelen.

De telefoon is erg licht, slechts 100 gram. Dat zal in het begin misschien wel even wennen zijn, er zijn immers ook genoeg telefoons die bijna of helemaal het dubbele gewicht beslaan.



Voorkant

De voorkant van de Xperia Ray wordt natuurlijk voornamelijk ingenomen door het aanraakgevoelige scherm van 3.3 inch. Boven het scherm is een Sony Ericsson-logo te vinden. Links boven dit logo is een front-facing camera met een VGA-resolutie geplaatst. Daar weer boven is een halve cirkel in de behuizing verwerkt, waarachter het speakertje zit voor het voeren van telefoongesprekken. Er lijkt geen lichtsensor aanwezig te zijn, dus het scherm past zich niet automatisch aan de omgeving aan waardoor het soms wel eens een verblindende werking zou kunnen hebben. Een proximity-sensor is wel gewoon aanwezig.

Onderaan het scherm zitten drie toetsen, welke terug-, optie- en home-functies voltrekken. De home-toets is een simpele druktoets, de andere twee zijn opvallend genoeg aanraakgevoelig. Iets wat bij de Xperia Arc niet zo was, hier waren alle toetsen gewoon druktoetsen.

De home-toets is overigens omlijst door een halve cirkel, waaronder een aantal ledjes zitten. Normaal zullen de ledjes een witte kleur uitsturen, maar als de telefoon aan het opladen is worden de ledjes rood en als de accu vol is, worden ze groen. Een leuk detail.





Achterkant

De andere kant van de telefoon is opgebouwd uit een vrij glad, mat en hard plastic. Het voelt prettig aan, maar doordat het plastic vrij glad is, zal je hand niet heel veel grip hebben op de telefoon.

Aan de bovenkant van het toestel zijn een lens, LED-flitser en microfoon te vinden. Onderaan vindt men tevens het bekende Sony Ericsson-logo, waaronder op subtiele wijze een grilletje voor de onderliggende speaker te vinden is.





Zijkanten

Qua knoppen en ingangen is er weinig opvallends te vinden op de Xperia Ray. De linkerzijkant herbergt slechts een micro USB-poort, aan de rechterzijkant is alleen een dubbele volumeknop geplaatst. Deze volumeknoppen functioneren in de camera-applicatie tevens als zoom-knoppen.

Op de bovenkant vinden we de aan/uit-knop en een 3,5 mm jack-plug waarin de meegeleverde headset gestoken kan worden. Aan de onderkant van het toestel zijn maar liefst drie gaatjes waar te nemen. Het ene gaatje dient als toevoer van geluid voor de tweede microfoon van het toestel. De andere twee gaatjes zijn bedoeld om een polsbandje te bevestigen. Helaas levert Sony Ericsson dit polsbandje niet mee.



Intern

De Xperia Ray kan worden opengemaakt door de achterkant van het toestel vanaf de onderkant open te wippen. Als we dit doen komt de accu te voorschijn. De accu was één van de zwakke punten van de Arc. Met geluk ging deze een dag lang mee. Aan de grootte van de accu te zien zou dit opnieuw wel eens een achilleshiel kunnen worden voor Sony Ericsson. Niets blijkt echter minder waar, want de Ray is van een even grote accu-unit voorzien, namelijk 1500 mAh.

Verder zijn er ingangen voor de SIM- en micro SD-kaartjes, beiden niet hot-swappable, wat toch wel een tegenvaller is.