5min

Gebruik

Algemeen


Dankzij de 1,4 GHz dualcore processor zou je verwachten dat de Note erg snel is. Dat valt een beetje tegen. Hoewel het niet storend genoemd kan worden, is het af en toe wel merkbaar dat de telefoon af en toe wat hapert. Misschien is dit ook niet eens te herleiden naar de processor maar eerder de Mali 400-chip die voor het grafische werk zorgt. Het scherm heeft een resolutie van 800 x 1280 en dat is niet niks. Het valt in de lijn der verwachtingen dat niet elke grafische chip dit zonder morren aan kan.

De grootte van het apparaat is tijdens het gebruik niet bijzonder lastig. Door de grootte van het toestel ben je echter wel gedwongen om de Note met twee handen te gebruiken terwijl we toch gewend zijn om onze smartphone met één hand te commanderen. Met de Note is dit doorgaans onmogelijk.



Pen S of vinger?


Het grote vraagstuk is natuurlijk of men nou ineens toch weer over zal stappen op de stylus, welke 10 jaar geleden nog gemeen goed was, maar de afgelopen jaren toch met grote snelheid is verdwenen. Om te beginnen moet gezegd worden dat het gebruik met de Pen S wel redelijk goed werkt, maar dat er twee grote nadelen aan kleven.

Ten eerste is er de responsiviteit van het scherm. De Pen S kan drukgevoelige input verzorgen, wat op zich prima is. De minimum-pressie met de Pen S ligt mij persoonlijk echter te hoog. Er is een applicatie, Memo S, waarin het ook mogelijk is om tekeningen te maken. Samsung heeft hier zelf een sample in geplaatst. Het blijkt echter niet makkelijk om een tekening van dergelijke kwaliteit zelf te maken omdat de responsiviteit niet in orde is.

Een ander nadeel is de verwerkingssnelheid van commando’s met de Pen S. Wanneer je een tekening maakt of een tekst schrijft merk je dat de verwerking van je commando hopeloos achter loopt op de werkelijke input. Het is te vergelijken met een computer met een trage videokaart, waarbij je een venster versleept en de weergave van deze actie steeds verder vertraagt, hoe langer de actie duurt. Hoewel het idee van de Pen S dus wel aardig is, blijkt de Note niet snel genoeg te zijn om hier echt prettig mee te kunnen werken. Ik kies dus toch liever voor invoer met mijn vinger.



Gestures


Met de komst van iOS 5 zijn gestures bij Apple’s tablet inmiddels goed ingeburgerd. Samsung heeft met TouchWiz UX ook een poging gedaan. Door het grote scherm zijn er natuurlijk wat nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de playback van een video tijdelijk te pauzeren door met je hand op het scherm te rusten. Haal je je hand weg, dan gaat de playback weer door.

Een andere toevoeging is het roteren van een foto, niet door twee vingers te draaien, maar door het voorste vingerkootje van een vinger op je scherm te drukken en deze te draaien. Met alleen je vingertop werkt het niet.



Door op je homescreen een icoon ingedrukt te houden en de telefoon een zwiep naar links of rechts te geven wordt het icoon op de corresponderende homescreen geplaatst. Door de Note heen en weer te schudden gaat de telefoon op zoek naar beschikbare Bluetooth-apparaten. Een laatste gesture is het maken van screenshots, door met je handpalm van links naar rechts of andersom over het scherm te vegen. Helaas werken deze gestures beiden niet zo gesmeerd.

Zoals altijd is niet elk gesture even eenvoudig en zullen ook niet alle gestures even vaak gebruikt worden. Op zich heeft Samsung toch goed werk afgeleverd door een aantal unieke functies toe te voegen aan Android. Jammer dat niet alle gestures even goed werken.



Browser


Browsen op een telefoon met zo’n scherm werkt prettig, dat mag duidelijk wezen. Sites krijgen net wat meer ruimte om content te plaatsen en dat merk je direct. Techzine past bijvoorbeeld gemakkelijk op het scherm en hetzelfde kan gezegd worden van andere sites.

De Note reageert vlot op input en gaat zonder al te veel vertraging over op actie. Zo gaat in- en uitzoomen bijvoorbeeld zonder problemen en aardig vloeiend. De ondersteuning voor Flash is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Accu


Dankzij de ontzettend grote capaciteit van de accu verwacht men natuurlijk ook dat de Note dagenlang mee zal gaan. Helaas is dit niet het geval en dat is te danken aan het grote scherm van de telefoon. Zo’n groot scherm met zo’n hoge resolutie vreet stroom en daarom gaat de accu toch maar een dagje mee, ondank de hoge capaciteit. Jammer, maar helaas.

Bellen


De Galaxy Note is groot en dat geeft natuurlijk een raar gezicht tijdens het bellen. ‘Vroegah’ vonden we de Nokia N-Gage eigenlijk al te groot om mee te bellen zonder gezichtsverlies. Met de Galaxy Note wordt het er helaas niet minder op want het formaat verschilt niet gek veel.

Wanneer je je eenmaal over je schaamte hebt heen gezet merk je dat het voeren van een gesprek wel gewoon goed verloopt, wat niet echt een verrassing is. Dankzij de dubbele microfoon heeft de ontvanger goed geluid en ditzelfde kan ook van de beller zelf gezegd worden.



Video-playback


Het grote scherm van de Note is natuurlijk ideaal om onderweg video’s mee te bekijken. Volgens Samsung worden zo goed als alle videoformaten ondersteund en natuurlijk stel ik dan graag de proef op de som. Ik heb een aantal video’s met verschillende codecs op het toestel geplaatst en ben gaan controleren wat de Note wel en niet afspeelt.

Helaas, de standaard-bestanden die Techzine hanteert zijn grotendeels .MOV-bestanden en laat dit nou net een formaat zijn dat de Note niet ondersteunt. Na wat conversies naar .AVI, .MP4- en .MKV-formaten met verschillende codecs blijkt alsnog dat de Note aardig wat codecs en bestandsformaten ondersteunt.

Het bekijken van video’s is een geweldige ervaring. Het scherm is ontzettend scherp en mits je video’s van hoge kwaliteit zijn, worden ze dus met een groot detail op dat kleine schermpje weergegeven. De kleurweergave is prima in orde en hetzelfde kan gezegd worden van de framerate.

Ook de geluidsweergave is zeer goed te noemen. Het geluid is helder en de speaker kan vrij hard zonder dat het geluid gaat vervormen of schel begint te klinken. Het is bijna verbazingwekkend hoe goed de speaker klinkt.

De Note ontvouwt zich dus werkelijk als het perfecte apparaat voor onderweg dankzij een grote ondersteuning voor videoformaten en een goede speaker.