2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Shuttle XS3510M2


Shuttle maakt al een tijdje mini-pc’s en vorig jaar kwam het dan ook op de proppen met de XS35. Dit was een klein compact systeem opgebouwd Intel Atom, waarbij de GT-versie hier nog NVIDIA ION aan toevoegde. Het opmerkelijke aan dit systeem was dat zijn compactheid en dat het volledig passief gekoeld was.

Tijden veranderen en Shuttle heeft dan ook een update gegeven aan zijn originele XS35 in de vorm van de XS35V2. Deze tweede versie heeft een iets snellere Intel Atom, namelijk de D525 (1,8 GHz) en er wordt gebruik gemaakt van DDR3 in plaats van DDR2. Ook is er nu standaard Gigabit Ethernet aanwezig.



Prijs


De compleet kale XS35V2 barebone moet ongeveer 150 euro exclusief BTW gaan kosten, terwijl de XS35GTV2 daar nog zo’n 30 euro bovenop doet. Bij deze systemen moet je dus de kerncomponenten nog toevoegen: werkgeheugen en harde schijf.



Daarnaast biedt Shuttle ook de mogelijkheid om de systemen zelf op hun website te bestellen. Dit gaat een beetje zoals we van Dell gewend zijn: eerst de basis uitkiezen om vervolgens de rest van de onderdelen te kiezen. Wel rust Shuttle de systemen standaard al uit met 2 GB en een 160 GB harde schijf. De helemaal kale barebones levert het bedrijf niet vanuit zichzelf.

De prijzen op de website zijn daarnaast nog niet eens zo heel gek. Een upgrade van 2 GB naar 4 GB RAM kost je bijvoorbeeld 9 euro en de toevoeging van een dvd-speler 26 euro.

De vandaag geteste versie hier bij Techzine wordt de XS3510M2 genoemd en dankzij de gekozen onderdelen, te weten de SSD, een Windows 7 Professional-licentie en een slim-line blu-rayspeler, is de prijs een stuk hoger: de geteste versie wisselt van eigenaar voor zo’n 840 euro inclusief BTW. Een aanzienlijk bedrag voor een systeem dat nu niet schokkende rekenprestaties heeft.

Mocht je zelf de neiging hebben om wat samen te stellen dan kan dat via deze link.

Over Shuttle


Shuttle is een fabrikant die in 1983 is opgericht en zich richt op het maken van innovatieve pc’s. Het is vooral bekend van zijn kleine kubusvormige systemen (die al in 2001 uitkwamen) die vaak als barebone op de markt komen. Als je dus geen zin/tijd/andere reden hebt om alles van de grond op te bouwen, kan je bij Shuttle terecht. Vaak moet je dan nog simpele onderdelen zoals de processor, het werkgeheugen en de harde schijf zelf kopen en installeren.

Een compact formaat, een aantrekkelijk design en goede koeling zijn enkele kerneigenschappen van de producten van Shuttle.