4min

Tags in dit artikel

, ,

Blootgelegd

Uiterlijk


Het eerste wat opvalt aan de XS3510M2 is het kleine formaat. Het kastje is slechts 38 mm hoog en heeft een inhoud van 1,5 liter. Hierbij is hij volledig in het zwart afgewerkt en pronkt het Shuttle-logo op de zijkant.



Waarbij het op afbeeldingen en foto’s lijkt alsof de buitenkant van aluminium is gemaakt, is dat niet het geval: er is alleen plastic gebruikt. Desondanks voelt de behuizing redelijk solide aan.



De XS3510M2 is dus passief gekoeld. De behuizing heeft dan ook aan zo’n beetje elke kant ventilatiegaten. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat je de XS3510M2 niet op een van deze zijkanten moet plaatsen: rechtop is de enige mogelijkheid. Het systeem moet namelijk nog wel voldoende koude lucht aangevoerd krijgen, want anders kan het oververhit raken. Derhalve raadt Shuttle het gebruik van hun stand dan ook aan.

Deze stand is redelijk zwaar, wat zeker niet verkeerd is omdat het systeem dan stevig ergens kan staan. De stand installeren gaat ook erg makkelijk en slechts één schroef is vereist.



Ook is het mogelijk om het systeem, met een optionele bracket, achterop een beeldscherm te monteren door de VESA-bevestigingsgaten te gebruiken.

Bij het ons geteste systeem kwam er geen VESA-mount, maar hieronder is een productfoto van Shuttle waar dat wel op te zien is:


Omdat het systeem veel ventilatiegaten heeft, is het ook niet aan te raden om het te plaatsen in een omgeving waar veel vuil en vocht voorhanden is. Aangezien de componenten min of meer blootliggen kan dat direct beschadiging tot gevolg hebben.



Aan de voorkant zien we de blu-raydrive waarmee de XS3510M2 geleverd wordt. Tezamen met een SD-kaartlezer, een USB 2.0-poort en de aan- en resetknop omvat dat het geheel van de voorzijde.



Draaien we het Shuttle-kastje om dan zien we het I/O-paneel met tal van aansluitingen. Links naar rechts omvat dat een HDMI-aansluiting (1.3), de voedingsplug en in ons geval twee VGA-uitgangen. Techzine heeft een prototype ontvangen waar die twee VGA-uitgangen heeft: de uiteindelijke versie heeft er slechts één.



Verder zien we nog vier USB 2.0-poorten, Gigabit Ethernet en de gebruikelijke mic- en audio-jack. Zoals je ziet heeft dit recente model van Shuttle nog geen USB 3.0. Gezien de doeleinden, bijvoorbeeld als een HTPC, zou dat toch een welkome toevoeging zijn. Ook optische audio ontbreekt.



Voor de voeding van de XS3510M2 is een voedingsadapter gekozen die we kennen van laptops. Qua grootte komt deze voeding dan ook redelijk overeen met die van netbooks. Hij heeft een vermogen van 40W (DA-40B19 19V 2,1A).

Het systeem blootgelegd


De XS3510M2 is makkelijk open te maken door een schroef aan de achterkant van de machine los te schroeven en beide zijpanelen van het apparaat te verwijderen.



Hierbij zijn gelijk de interne onderdelen te zien en hun bijbehorende koellichamen, wat tevens een belangrijk pluspunt van het systeem is. Zoals te zien is er geen enkele ventilator te vinden. In plaats daarvan is er een groot koellichaam, met heatpipe te vinden voor zowel de processor als de grafische chip.



De zijpanelen hebben daarnaast nog een metalen, ventilerende laag meegekregen. Dit zorgt voor extra stevigheid.



De XS3510M2 is uitgerust met de dualcore Intel Atom D525 die tevens HyperThreading ondersteunt. De processor wordt vergezeld door 4 GB DDR3 RAM van Kingston. Er is één slot aanwezig waardoor het niet mogelijk is om dualchannel te draaien.



Een WiFi-module is ook al ingebouwd in een mini-PCI-e 1x slot, te weten de Realtek RTL8188CE (WiFi b/g/n 150 Mb). Aan deze module zit een antenne die naar de onderkant van de machine gaat. Tijdens het gebruik van de XS3510M2 was deze WiFi-module niet erg stabiel.



Er is ruimte voor één 2,5 inch opslagmedium als je ook een optische drive installeert. Indien je geen optische drive installeert kan je op die plek ook nog een 2,5 inch opslagmedium installeren.



Het opslagmedium moet in een speciaal bracket geplaatst worden waarbij deze daarna in zijn geheel in het systeem gezet wordt.

De SSD die Shuttle heeft geplaatst, is een Corsair Force 3: een SSD met SATA 6 Gbps-aansluiting en een SandForce SF2281-controller. Jammer van deze aansluiting. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de SSD niet helemaal tot hun recht komen, zoals ook later in deze review blijkt.



De optische drive installeren spreekt ook redelijk voor zich. Shuttle heeft er een model van Samsung in gehangen, de BC-5500H. Aan deze zijde van de machine zit ook een passief koelblok en hieronder bevindt de NVIDIA ION-chip zich.

Ik moet trouwens toegeven dat de componenten allemaal redelijk goed bereikbaar zijn en dat er maar weinig handelingen hoeven worden uitgevoerd om een component te plaatsen. Dat heeft Shuttle allemaal prima voor elkaar, waardoor je niet heel veel ervaring nodig hebt om de boel te installeren. Indien er iets niet duidelijk is, kun je de handleiding raadplegen die Shuttle mee levert.



BIOS


De Shuttle XS3510M2 werkt nog met een oude vertrouwde BIOS. Het nieuwe UEFI is nog niet terug te vinden. De BIOS is redelijk basaal en veel instellingen zijn afgeschermd. Zo zijn er geen opties voor spanningen en overklokken zit er al helemaal niet in.