3min

Gebruik

Algemeen


Voor een indruk van het besturingssysteem Windows Phone verwijs ik je graag door naar onze review van dit besturingssysteem. Omdat het besturingssysteem op zo goed als elk Windows Phone-toestel vrijwel identiek is, heeft het geen zin om de grote lijnen te bespreken bij elk nieuw toestel.

De Omnia W is qua gebruik lekker snel, zoals ik overigens gewend ben van elk Windows Phone-toestel. Het besturingssysteem is voor zowel de GPU als CPU van de toestellen niet erg zwaar en kan dan ook soepeltjes draaien zonder al te indrukwekkende specificaties.

Bij elke klik op een knop kan de Omnia W kortstondig trillen. Ik heb dit na een tijdje uitgezet omdat ik de trilling me in dit geval een naar gevoel gaf. De trilling is kort maar krachtig en wat mij betreft is kort prima, maar krachtig is overdreven.



Scherm


Super AMOLED-schermen zijn qua kleurweergave echt geweldig. De kleuren zijn vol en ik ben altijd bijzonder gecharmeerd van de zwartweergave van deze schermen omdat deze ook écht zwart is. Het is jammer dat Samsung niet een Super AMOLED Plus-scherm in het toestel heeft geplaatst, maar dat is te rechtvaardigen omdat de Omnia W bedoeld is als een mid-range toestel. Door een Super AMOLED Plus-scherm zou de Omnia W gelijk een stuk duurder zijn.

De resolutie van dit soort schermen ligt echter wel beduidend lager dan het Retina-scherm van de iPhone 4 en 4S. Deze schermen hebben een bijzonder hoge resolutie maar daarvan is de kleurweergave weer van mindere kwaliteit. Beide schermen bieden dus voor- en nadelen en het is maar net waar je voorkeur ligt, al is de Omnia W qua prijs natuurlijk niet te vergelijken met de nieuwere iPhones.

Internet


De Omnia W is een snelle telefoon en ditzelfde kan gelukkig ook van de webbrowser gezegd worden. Pagina’s worden snel ingeladen en ze worden goed weergegeven. Net als bij iOS wordt ook in Windows Phone geen ondersteuning geboden voor Adobe’s Flash. Gelukkig heb je dit tegenwoordig door Apple’s starre houding vrijwel nergens per se nodig dus echt een gemis kan ik het niet meer noemen.

Bellen


De Omnia W heeft over het algemeen een goede ontvangst, maar het viel me wel op dat het signaal wel eens wat zwakker was dan ik gewend ben van de meeste recensietoestellen.

Wanneer je belt of gebeld wordt is de kwaliteit van het gesprek in principe goed. Wanneer je in een luidruchtige omgeving bent kan het echter -voor de ontvanger- nog wel eens tegenvallen doordat je geen dubbele microfoon hebt, waardoor het omgevingsgeluid niet geannuleerd wordt. Niet dat een telefoongesprek in dit soort omgevingen niet te doen is, maar er zijn telefoons die je het in dit opzicht zeker makkelijker kunnen maken.

Accu


De Omnia W is voorzien van een 1500 mAh-accu en dat is in het geval van dit toestel ruim voldoende om de dag mee uit te zingen en een tweede dag kan bij gereguleerd gebruik ook nog wel gehaald worden. Meer moet je echt niet verwachten maar er zijn ook maar bijzonder weinig smartphones die dat klaar weten te spelen, dankzij de grote, energieslurpende schermen van tegenwoordig.

Extra applicaties


Samsung heeft zelf een aantal applicaties voor de Omnia W ontwikkeld. Eén hiervan is de bekende AllShare-app, waarmee het mogelijk is om media via de DLNA-standaard te delen met andere DLNA-apparaten. Dat is natuurlijk een prettige aanwezigheid die de ervaring net wat completer kan maken.

Verder zijn er een tweetal applicaties welke gebruik maken van de camera waarbij effecten of filters kunnen worden toegepast. Leuk om even mee te spelen, of je er serieus gebruik van zal maken lijkt me twijfelachtig.

Verder is er ook de ‘Now’-app welke je een beknopt overzicht geeft van het weer, nieuws en de aandelen om je heen. Er is ook een optie om populaire Tweets voor verschillende landen te tonen, helaas staat Nederland er niet tussen waardoor het nut van dit onderdeel voor ons een beetje vervalt.

De Diary-app is de laatste applicatie die Samsung extra heeft toegevoegd. In deze applicatie kan je kleine verslagen van je dag maken, door middel van een foto, illustratie, stemopname en/of tekst. Leuk als je je leven een beetje bij wil houden en niet alles op Twitter wil delen.