3min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk & Installatie

Uiterlijk


De DS712+ is geen juweeltje om te zien. Dit is ook niet per se nodig, omdat het apparaat waarschijnlijk toch in de meterkast van een gebouw zal belanden, maar natuurlijk is dit toch geen pluspunt. Synology houdt de gewoonte er op na om de zakelijke en consumentenproducten qua kleur duidelijk te onderscheiden. Zo zijn de zakelijke producten over het algemeen bijna volledig gemaakt van zwarte materialen terwijl de consumentenproducten normaliter voorzien zijn van panelen van gladde witte materialen. We zijn meer een fan van dit laatste en betreuren het dan ook dat Synology niet zijn best doet om alle producten een mooi of op zijn minst interessant uiterlijk mee te geven. Maar goed, nogmaals, de NAS belandt waarschijnlijk toch niet in het zicht, al kan dat ook juist komen doordat de vormgeving niet bijzonder is.





Aan de voorkant van de DS712+ vinden we een flink aantal lampjes. Deze lampjes hebben ieder echter wel degelijk een vitale functie en het is gelukkig ook geen ‘knipperfeestje’ zoals je misschien wel verwachtte. De voorkant huisvest de twee bays waar je je harde schijven in kan monteren. Elke bay is voorzien van een sleutelgat waarmee je de bay met de meegeleverde sleutel kan vergrendelen. Elke bay heeft daarnaast ook een lampje om aan te geven of de bay al dan niet bezet is door een harde schijf.

De bays zijn uit te nemen door simpelweg aan de greep te trekken. Wanneer de bay niet is vergrendeld, komt er vervolgens een lade uit waarin een harde schijf van 3,5 of 2,5 mm kan worden geplaatst met de meegeleverde schroefjes.

Naast de bays vinden we de andere lampjes, voor de status van het systeem zelf en de twee LAN-poorten. Daaronder zit een knopje met een lampje dat de gebruiker in de mogelijkheid stelt om de gegevens vanaf een USB-apparaat naar de schijf van de NAS te kopiëren. Hiervoor moet het USB-apparaat in de USB-poort aan de voorzijde van het apparaat worden geplaatst. Helemaal onderaan bevindt zich de aan-uitknop om het systeem in of uit te schakelen.



Aan de achterzijde van de DS712+ bevindt zich een grote ventilator. De ventilator is stil en komt normaliter niet boven het geluid van de harde schijven uit. Onder de ventilator bevinden zich de twee LAN-poorten, een poort om de stroomvoorziening in de steken, twee USB-poorten en een eSata-poort. Op de USB-poorten kan je externe schijven, printers of andere USB-apparatuur aansluiten. De eSata-poort is niet alleen bedoeld om een externe eSata-schijf op aan te sluiten, maar dient ook als connectie tussen de DS712+ en de DX510.

Installatie


De installatie van de Synology DiskStation DS712+ is gelukkig niet bijster moeilijk. Het plaatsen van de harde schijf is al beschreven. Vervolgens gaat de stroomvoorziening eraan, de netwerkkabel er in, NAS aanzetten en eigenlijk is het hardwarematige gedeelte van de installatie dan al achter de rug.

Vervolgens kan de meegeleverde cd in je computer, in mijn geval in mijn Mac, en wordt de installatie opgestart. Gedurende de installatie wordt het netwerk gescand en werd in mijn geval de NAS vrijwel direct gevonden. In het geval van een Apple-systeem hoeft er geen extra software geïnstalleerd te worden, maar wordt de installatie vervolgd in de webbrowser. Hier is het voornamelijk zaak dat er een volume wordt gecreëerd over de aanwezige harde schijf of schijven. Dit duurt overigens wel aardig lang omdat de DiskStation Manager-software het volume ook eerst controleert. Als de controle ten lange leste eindelijk is voltooid is de installatie achter de rug. Je kan vervolgens de gewenste functies gaan inschakelen en het systeem in gebruik nemen.