4min

Praktijkervaringen

Aansluiten


Voor dat we het beeldscherm in gebruik konden nemen diende deze natuurlijk eerst aangesloten te worden en er de nodige driver geïnstalleerd worden. Normaliter is dit hier en daar een kabeltje prikken en een cd-rom in je lade plaatsen om vervolgens na een paar klikjes aan de slag te kunnen.



Dit was echter in eerste instantie niet het geval. Het aansluiten van het beeldscherm vergde niet veel moeite. Dit was enkel een kwestie van netstroom aansluiten op het beeldscherm en de dongle in een van je vrije usb-poorten klinken. Vervolgens plaatste wij de meegeleverde cd-rom in onze pc en installeerde de driver. Hierna gebeurde er jammer genoeg maar weinig en bleek er geen leven te komen in de Syncmaster die trots op het bureau stond te pronken. Even naar de Samsung website surfen om daar de laatste driver te downloaden loste echter de zaak op waarna het testen alsnog kon beginnen.

Wanneer je niet gebruik wilt maken van de draadloze verbinding van de Samsung Syncmaster CA750 kan je er gewoon voor kiezen om het beeldscherm middels de "ouderwetse" manier aan te sluiten op je computer of laptop. Hiervoor dien je echter dan wel een losse kabel te kopen. Deze wordt namelijk standaard niet meegeleverd door Samsung.



Ontvangst


Samsung laat weten dat de verzending van data tussen de dongle en het beeldscherm het beste verloopt wanneer de afstand tussen beide zo klein mogelijk is en er zich zo min mogelijk objecten in de zendweg bevinden. De praktijk wijst uit dat de ontvangst voldoende verloopt wanneer je pc kast onder het bureau staat en het beeldscherm op het bureau staat. Het beeldscherm zal de eerste minuten soms wat last hebben van haperingen. Dit zal echter over het algemeen spoedig verdwijnen.

Op de website van Samsung wordt er jammer genoeg geen woord gerept over de maximale afstand tussen het beeldscherm en de dongle zelf. Uit tests bleek echter dat wij een voldoende signaal kregen tot een afstand van ongeveer drie meter. Voorwaarde hiervoor is inderdaad wel dat er zich dan zo min mogelijk obstakels tussen de dongle en de monitor bevinden. Met normale obstakels als een bureaublad en een kastje is een afstand van 2 meter met daarbij voldoende ontvangst zonder problemen te realiseren.



Over het algemeen zal naar ons idee de maximale afstand tussen de dongle en het beeldscherm niet meer bedragen dan een meter of anderhalf. In deze situatie presteert de Syncmaster zonder problemen en is er meer dan genoeg ontvangst. Er treden in dit geval dan ook zo goed als geen storingen of vertragingen tussen beide op. Een enkele keer merkten wij een soort opstart vertraging, welke al eerder werd vermeld.

Waar we minder tevreden over waren is het wegvallen van de verbinding. Deze viel onder het testen meerder malen zonder enige reden weg en moest vervolgens weer handmatig tot stand worden gebracht. Erg jammer.

Gebruik


Zoals je dus leest in deze review is de Syncmaster een erg aantrekkelijk scherm maar zijn er hier en daar nog wel wat puntjes waarbij er wat dingen verbeterd kunnen worden. Desondanks werkt de Syncmaster erg prettig en maakt hij over het algemeen vrij snel een verbinding waarvoor hij dan ongeveer zon 15 à 25 seconde voor nodig heeft. Waar we onder het gebruik wel wat problemen mee ondervonden was het wegvallen van de verbinding, maar ook bijvoorbeeld het niet aannemen van de standaard achtergrond die je hebt ingesteld in Windows.



Het zijn helaas wel deze punten die er voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je niet echt waar voor je geld krijgt met aanschaf van deze CA750. Wanneer je behoorlijk diep in de buidel tast voor een scherm mag je verwachten dat het scherm goed werkt en niet spontaan uitvalt of de verbinding verbreekt.

Geluid


Iets wat we als een groot gemis zien voor een beeldscherm met een prijs van over de 500 euro is het ontbreken van een set ingebouwde luidsprekers. Ondanks dat de C27A750X over het algemeen zal gebruikt worden als tweede beeldscherm hadden wij toch erg graag een setje luidsprekers in de Samsung terug gevonden. Wanneer je dus op je primaire scherm om wat voor reden dan ook geen geluid hebt, zul je noodgedwongen een setje losse speakers moeten aanschaffen.