3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk en installatie

Uiterlijk


De Hyper 212 EVO is een doorontwikkeling op de bekende 212 en de 212 Plus. Zo op het eerste oog schijnt er niet veel verschil te zijn. Het grootste verschil zit hem in de heatbase: waar bij de oude 212 (Plus) er nog veel ruimte tussen de heatpipes zat is dat niet meer aanwezig bij de 212 EVO.



Nu zijn de heatpipes min of meer platter gemaakt waardoor ze dichter op elkaar zitten. Ook zijn de gleuven niet meer zo groot als voorheen. Al met al zorgt dit ervoor dat er een beter contact is met de processor en dat er minder koelpasta verloren gaat in de gleuven.



Coolermaster noemt dit Continuous Direct Contact, ofwel CDC. De onderstaande afbeelding legt het misschien nog wat beter uit.



De koeler is een tower-modelprocessorkoeler waarbij hij redelijk smal van stuk is. Hij heeft vier heatpipes van ieders zes mm dik. Deze heatpipes geleiden de warmte naar aluminium vinnen. De koeler is 158 mm hoog, waardoor je wel even moet kijken of hij in je behuizing past.



Aan de top zien we nog het Coolermaster-logo op de bovenste lamel.

Standaard wordt er al een doorzichtige, zwarte ventilator bij de Hyper 212 EVO geleverd. Deze 120 mm-ventilator is PWM-gestuurd. Het toerental kan hierbij wisselen van ongeveer 600 tot 1600 RPM.



Indien gewenst is het dus mogelijk om nog een tweede ventilator te installeren. Coolermaster levert hiervoor standaard al de bevestigingsmaterialen.

Al met al ziet de Hyper 212 EVO er vrij standaard en functioneel uit.



Installatie


Voor de installatie van de Hyper 212 EVO moet je een backplate installeren. De bijgeleverde backplate is universeel waardoor hij geschikt is voor alle sockets.

Eerst moet je vier bouten door de gaten van voorkant van het moederbord halen. De uiteindes hiervan steken dan net door de gaten van de backplate heen. Vervolgens moet je aan de deze kant vier moeren installeren. Dit is nogal een priegelwerk omdat de bouten louter door zwaartekracht in de gaten blijven zitten, waardoor een niet precieze uitlijning en/of een kleine tik tegen de backplate/bouten aan er al voor zorgt dat ze er uit vallen.

In principe kan je alles eerst even rustig met de hand installeren. Als alles op z’n plek zit kan je, met het bijgeleverde opzetstukje, de moeren en bouten vaster draaien door middel van een schroevendraaier.

Tot zover het punt dat de backplate geïnstalleerd is. Nu kan je de koeler (inclusief koelpasta) aanbrengen. Als dit eenmaal op z’n plek zit, is het tijd voor een x-vormige klem die je vast moet schroeven op de schroefgaten die in de bouten zitten.



De bevestiging van de ventilator is niet dankzij de gebruikelijke metalen clips of plastic schroeven. Nee, Coolermaster heeft zelf wat bedacht. Je moet hierbij twee plastic balken aan de ventilator schroeven en vier rubberen pads toevoegen. Vervolgens klik je dit geheel weer op de koeler. Niet alleen kan je zo de ventilator makkelijker verwijderen, ook de rubberen pads zorgen er voor dat het geheel stiller is en beter op z’n plek blijft.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus bij deze:



Let op dat de ventilator wel, in geval van het gebruikte moederbord, het eerste geheugenslot overlapt en gedeeltelijk de tweede. Hierdoor is het niet mogelijk werkgeheugen met heel grote heatspreaders te installeren. Kleine heatspreaders, die een beetje uitsteken, zijn geen probleem. In principe komt dit ‘probleem’ voor bij alle soortgelijk towerkoelers.