4min

Uiterlijk

Algemeen


De Xperia S voelt zeer prettig aan als je hem in je hand vasthoudt. Het materiaal op de rug van de telefoon is een wat stroef plastic. Zo’n stroef plastic is erg prettig omdat de telefoon dan niet snel uit je hand zal glijden. De rug is tevens voorzien van een bolling, waardoor de telefoon goed naar je hand gevormd is.

De hoeken van de telefoon zijn vrij scherp en dat moet je liggen qua smaak, ik vind het persoonlijk niet lelijk, maar minder scherpe hoeken hadden van mij ook gemogen.

De doorzichtige band aan de onderkant van het toestel is erg uitgesproken en zelfs uniek te noemen. Persoonlijk kan ik me niet herinneren dat er een concurrent van Sony al met dit idee naar buiten is gekomen. De band oogt mooi en vooral de verlichting erin is natuurlijk opvallend, deze is van de voor-, achter- en zijkanten goed te zien als je de telefoon gebruikt en zorgt zeker voor een opvallende verschijning.

Wij hebben een zwarte Xperia S ontvangen van Sony, maar mocht dat je nou niet zo liggen, dan kan je ook gaan voor een witte uitvoering.

Voorkant


Zoals bij elke nieuwe smartphone is het ook in het geval van de Xperia S het geval dat het scherm het overgrote gedeelte van de voorkant van het toestel inneemt. Het scherm is 4,3 inch groot en net als bij de Nokia Lumia is het scherm wanneer het niet in gebruik is zo goed als zwart en niet te onderscheiden van de bezel van het toestel. Deze verschijning zorgt voor een zeer verzorgd en kwalitatief hoogstaand uiterlijk.

Boven het scherm zit een brede speakerbalk met daarboven het Sony-logo. Links hiervan zit een notificatie-LED die allerlei verschillende kleuren kan uitstralen voor verschillende soorten notificaties. Rechts van de balk bevindt zich een 1,3 megapixel-camera voor videogesprekken.

Onder het scherm bevinden zich drie puntjes, welke als de Android-toetsen functioneren. Hoewel de icoontjes in de doorzichtige balk staan afgebeeld, is dit dus niet de plaats waar je op moet drukken wanneer je er gebruik van wil maken. Dit werkt enigszins verwarrend. Onder de doorzichtige band staat het Xperia-logo.

Achterkant


De achterkant is enigszins gebold, en alle elementen zijn in het midden geplaatst. Van boven naar beneden vindt men eerst de 12.1 megapixel-camera met daaronder een LED-flitser. Direct hieronder zit een langwerpige inkeping waaronder zich de speaker van het systeem bevindt. Iets verder naar onderen zit een microfoon die omgevingsgeluid moet opvangen, zodat de primaire microfoon dit kan filteren en alleen je stem zal laten horen.

Opvallend genoeg zit onderaan de achterzijde van de Xperia S het alom bekende Sony Ericsson-logo. Het kan zijn dat de boel rondom de overname van het bedrijf ten tijde van de productie van de Xperia S nog niet rond was, of dat men had verwacht dat het proces langer zou gaan duren. Een andere mogelijkheid is dat Sony het logo blijft gebruiken, maar dit lijkt minder aannemelijk.

Zijkanten


De linkerzijkant van de Xperia S bevat enkel een klepje waarachter zich een micro-USB-poort bevindt. Aan de rechterzijde zit zo’n zelfde klepje waarachter zich de micro-HDMI-poort bevindt. De klepjes voelen stevig aan en zullen hun tijd wel uitzitten. Je hebt wel een beetje nagels nodig om de klepjes gemakkelijk open te kunnen maken. Verder naar beneden zit een dubbele volumeschakelaar en daaronder een camera-knop die half of volledig in kan worden gedrukt.

Bovenaan het toestel zit volledig links de aan/uit-knop met een stukje verderop de 3,5 mm jack-plug. Deze twee onderdelen zitten wat dicht op elkaar, wanneer een koptelefoon is aangesloten kan het zijn dat de aan/uit-knop wat lastig te bereiken is.

Aan de onderkant van de Xperia S zit de primaire microfoon en een uitsparing om een polsbandje te bevestigen. Sony heeft geen polsbandje meegeleverd met het toestel.

Intern


Het klepje was in eerste instantie wat lastig te verwijderen omdat het lijkt alsof je met je nagel tussen de rand moet komen om het geheel omhoog te wippen. Later bleek dat je de klep met enige kracht omhoog kan schuiven om toegang te krijgen tot de ingewanden van de Xperia S.

Je zal het toestel niet regelmatig hoeven te openen, je kan namelijk enkel bij de micro SIM-poort, verder is hier niks interessants te bereiken. Er is dus geen micro SD-poort aanwezig en de accu is niet te verwijderen. De Xperia S is dan ook voorzien van 32 GB aan interne opslagruimte en dat zal normaliter wel voldoende zijn, tenzij je je hele muziek of HD-videocollectie op je smartphone wil hebben staan.