4min

Gebruik

Android


Zoals in de inleiding al is vermeld, is het grootste nadeel van de Xperia S dat er een wat verouderd besturingssysteem op het toestel is geplaatst. In plaats van het splinternieuwe Ice Cream Sandwich moet de eigenaar van de Xperia S het immers nog doen met Android Gingerbread. Op zich is er niets mis met Gingerbread, maar de gebruiksomgeving is gewoon een stukje minder vriendelijk dan de nieuwste versie.

Gelukkig heeft Sony al aangekondigd dat er gewerkt wordt aan de update naar Ice Cream Sandwich, maar het bedrijf is niet duidelijk over wanneer deze update zal verschijnen. Hoe dan ook, in mijn ogen had de smartphone gewoon moeten verschijnen met Android 4.0 voorgeïnstalleerd.



Skin


Sony heeft zich gelukkig erg goed ingehouden met het doorvoeren van een skin over Android. Hoewel het uiterlijk lichtelijk aangepast is, is de boel over het algemeen erg rustig voor de ogen en zijn er niet allerlei nutteloze functies toegevoegd aan het toestel. Een opvallend effect is dat als je de telefoon aanzet, het scherm ‘openklapt’, het beeld bouwt vanuit het midden van het scherm op naar boven en beneden. Het is een kleine aanpassing, maar oogt wel mooi. Het doet denken aan de Galaxy Nexus.

Je hebt de beschikking over 5 homescreens die vooraf al volgepropt staan met widgets, maar die kan je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen, vervangen of verwijderen.

Eigen applicaties


Sony heeft aardig wat applicaties aan het systeem toegevoegd. Zo zijn er meerdere applicaties voor muziek: de muziekspeler is van eigen makelij en er zijn ook nog de Music Unlimited- en de Muziek en Video’s-applicaties beschikbaar. Helaas is Music Unlimited niet beschikbaar in ons land en daar hebben we dus niks aan.

Ditzelfde kan ook gezegd worden van een aantal andere applicaties die zijn toegevoegd, zoals Timescape, PlayNow, 3D Album en Aanbevolen. Per individu kan dit natuurlijk variëren, maar ik heb deze applicaties persoonlijk niet echt als een toevoeging aan het toestel kunnen ervaren.

Gelukkig zijn er ook applicaties waar je wel wat aan hebt. Zo heb je TrackID, een soort Shazam waarmee je muzieknummers kan herkennen. Ook NeoReader, waarmee je QR-codes kan uitlezen kan van pas komen, net als OfficeSuite en WisePilot, wat navigatiesoftware is. Ook de 3D-camera is een leuke toevoeging om panoramafoto’s te maken, maar ik moet zeggen dat ik van een fabrikant die ook camera’s maakt meer verwachtte. De software kan namelijk vaak niet goed overweg met de snelheid waarmee je de foto probeert te maken en de aanwijzingen op het scherm zijn niet voldoende om alsnog het goede tempo aan te houden.

Toetsenbord


Het toetsenbord was even wennen. Hoewel ik al jaren gebruik maak van smartphones met touchscreens, kon ik in het begin erg slecht overweg met het toetsenbord van de Xperia S. Hoe het precies komt is me niet duidelijk, maar de telefoon registreerde vaak een andere toets dan waar ik op drukte. Na een gewenningsperiode van een aantal dagen normaal gebruik werd het wel beter, moet ik opmerken.

Helaas is het niet mogelijk om het normale Android-toetsenbord in te stellen als toetsenbord.



Aanraaktoetsen en doorzichtige balk


Sony is erg eigenwijs bezig met de doorzichtige knoppenbalk van de Xperia S en hoewel het goed oogt, ben ik er toch maar half over te spreken. Het lijkt namelijk alsof de aanraaktoetsen maar een heel klein oppervlak hebben waardoor je ze erg vaak mist. Het komt er uiteindelijk meer op neer dat je een soort korte veeg over de toetsen maakt, in plaats van een simpele druk. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Dat de icoontjes van de toetsen niet op dezelfde plaats zitten als de toetsen zelf is onlogisch, maar niet geheel onoverkomelijk. Dat is een kwestie van wennen. Toch is het onhandig dat je niet kan instellen dat de verlichting van de doorzichtige balk altijd aan is wanneer het scherm ook aan is. De verlichting schakelt uit na ongeveer 10 seconden en als je bijvoorbeeld een tekst aan het lezen bent in het donker is dat simpelweg te kort en is het zoeken geblazen naar de precieze locatie van de knoppen.

Scherm


Het scherm van de Xperia S is prachtig, Sony heeft daar goed werk geleverd. Ik heb de Xperia S naast een Galaxy Nexus gehouden en op zich was er weinig verschil op te merken. Het scherm van de Xperia S lijkt net wat helderder (beiden met de helderheid volledig open) terwijl de zwartweergave bij de Xperia S dudielijk beter is. Het scherm is net als bij de Lumia vrijwel niet te onderscheiden van de bezel. De kleurweergave is bij de Xperia S net wat feller, maar welk scherm in dat opzicht nou beter is, daar durf ik geen keuze bij te maken.

Sony heeft gekozen voor een LCD-scherm, terwijl de Galaxy Nexus een Super AMOLED Plus-scherm heeft. Onderling is het verschil echter niet groot, terwijl de schermen toch vaak één van Samsung’s speerpunten zijn bij smartphones, zeker bij de Galaxy Nexus.

Geluid


Op de doos stond het al vermeld, de Xperia S is voorzien van xLOUD-technologie. Dit is een technologie die Sony Ericsson in het verleden al vaker toepaste op haar smartphones en het zorgt er voor dat het geluid van de telefoon ondanks een hoog volume toch nog goed blijft. Bij de Xperia S blijkt dit inderdaad het geval wanneer we het volume vol openzetten.

Accu


De accu van de Xperia S is na een dag van normaal gebruik, ofwel wat browsen, WhatsApp en nieuws lezen toch al gauw leeg. De acculading is 1750 mAh, maar dat is dus niet voldoende om het meerdere dagen uit te houden. Dit is waarschijnlijk voornamelijk de schuld van het grote scherm en de snelle processor. Overigens is één dag op een volledige acculading vrij normaal voor smartphones.