2min

Camera

De Xperia S is voorzien van een camera met een 12,1 Megapixelresolutie. Dat is erg fors voor een smartphone en daarom verwachten we er ook heel wat van. Opnames kunnen tevens gemaakt worden in 1080p-resolutie met 30 FPS, wat net zo goed niet mis is. Op deze pagina zie je waarin dit resulteert.

De Xperia S is voorzien van een fysieke cameraknop. Wanneer je deze ingedrukt houdt wanneer de telefoon in standby staat, wordt razendsnel de camera opgestart en een foto gemaakt. Dit alles gebeurt in ongeveer twee seconden.

Foto’s


De camerasoftware van de Xperia S is van eigen makelij en biedt daarom een andere interface die vrij strak is. Als je op je optieknop drukt krijg je een nieuw menu waarin je een aantal zaken kan instellen zoals de resolutie, flitser en geolabels.

Een leuke, maar niet unieke, functie is de lachdetectie, waarmee automatisch een foto wordt genomen wanneer iemand in de camera lacht. Deze functie werkt vrij goed en snel. Tevens kan de gebruiker de ‘snel starten’-functie waarmee snel een foto kan worden gemaakt vanuit standby nog aanpassen, mocht dit gewenst zijn.

Over de genomen foto’s kan ik niet anders dan tevreden over zijn. De kleurweergave is zoals het zou moeten zijn en de flitser doet zijn werk goed in het donker. Ook buiten zijn de foto’s scherp en omdat het een grauwe dag was, zijn de kleuren ook wat grauw, maar wel natuurgetrouw.

Binnen, genomen met goede belichting.


Binnen, genomen in het donker, met flitser.


Buiten, van dichtbij.


Buiten, van veraf.


Zelfde standpunt, half ingezoomd (8x, digitaal).


Zelfde standpunt, volledig ingezoomd (16x, digitaal).


Video’s


Wat betreft het maken van video’s zijn er wat meer functies. Zo is de Xperia S voorzien van een beeldstabilisator. Verder kunnen er ook verschillende scenes worden ingesteld zoals landschap, sneeuw, sport en feest. Ook onder anderen de scherpstelmodus, witbalans en lichtmeting kan je instellen.



De geschoten video is helaas wat grauw, maar dat komt net als bij de foto’s door het weer. Iets wat ook opvalt is dat de achterlichten van de auto’s en andere objecten knipperen terwijl dit niet het geval zou moeten zijn. Verder valt de stabilisator enigszins tegen, vergeleken met die van de iPhone 4S bijvoorbeeld. De beeldverversing is daarentegen in orde, de auto’s schokken vrijwel niet tijdens het voorbij rijden.