3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Android


Een groot voordeel van de One X is dat deze direct met de nieuwste Android-versie wordt geleverd, namelijk Ice Cream Sandwich. Gebruikers hoeven dus niet te wachten tot de fabrikant eindelijk met zijn eigen Rom naar buiten komt, een lot wat miljoenen andere Android-houders op dit moment wél ondervinden.



Bij het eerste gebruik ben ik toch wel even onder de indruk. Het toestel vliegt zonder moeite door menu’s, opent apps en wordt geen moment traag. Ook het multitasken gaat de One X gemakkelijk af en ik wissel zonder problemen tussen een spel en YouTube. Het meest tevreden ben ik eigenlijk nog wel met het browsen. Waar veel smartphones moeite hebben met het laden van de pagina tijdens het scrollen, worden pagina’s op de One X vlot ingeladen en zo kan snel van boven naar beneden genavigeerd worden, zonder dat er grote grijze vlakken getoond worden die apart geladen moeten worden, een fenomeen wat bij veel andere toestellen het wel zichtbaar is.

Sense 4


HTC levert al een aantal generaties lang een eigen skin met Android-toestellen mee. HTC Sense geeft de toestellen hierdoor een herkenbaar uiterlijk en een aantal unieke functies. Echter sloeg het bedrijf hier een beetje in door en de Sense-interface was zodoende te nadrukkelijk aanwezig. Hierdoor liepen Android en Sense een beetje naast elkaar af. HTC erkende de problemen en beloofde beterschap met Sense 4, welke we voor het eerst terugzien op de One-serie. En inderdaad, een hoop voorgeïnstalleerde iconen en effecten zijn verwijderd, waardoor het dichter bij de originele Android-versie zit, maar nog altijd zijn eigen identiteit behoudt.



Applicaties


HTC is een samenwerking aangegaan met clouddienst Dropbox, wat HTC gebruikers een behoorlijk voordeel geeft. Zij krijgen namelijk twee jaar lang gratis de beschikking over 25GB online opslagruimte.

Verder heeft HTC nog een aparte muziekwinkel genaamd geïnstalleerd 7digital en de gratis versie van muziekherkenningsprogramma SoundHoud meegeleverd, maar deze toevoegingen zijn natuurlijk niet zulke publiekstrekkers als de Dropbox-integratie.

Niet direct een applicatie, maar zeker het vermelden waard; de One X kan aan een televisie worden gekoppeld. Hiervoor heb je echter wel een MHL kabel nodig, welke niet wordt meegeleverd. Deze kabel kan in de micro USB-poort worden gestoken waarna het beeld via een HDMI-verbinding op de televisie gekopieerd wordt.



Scherm


Het scherm HTC One X maakt gebruik van Super LCD2-techniek, een verbeterde versie van Super LCD, wat weer een verbetering op LCD is. Hierdoor moet vooral de weergave in fel licht een flinke stap voorwaarts hebben gemaakt. Wanneer je al onder de indruk bent van het scherm zodra deze uitstaat, wordt het nog beter zodra deze aangaat. De resolutie van 720×1280 zorgt ervoor dat het beeld haarscherp is. Ook de kleur- en zwartweergave zijn zeer overtuigend, echter, nog niet zo goed als de duurdere AMOLED-schermen. Het scherm loopt dan ook niet helemaal ongestoord over in de bezel, maar storend is het niet.

Geluid


De samenwerking tussen HTC en Beats Audio gaat gestaag verder en zorgt ervoor dat HTC zichzelf op het gebied van geluid in smartphones weet te onderscheiden van de concurrentie. Het geluid wat de One X produceert is voor smartphonebegrippen echt ’top-notch’, met de nadruk op smartphonebegrippen, want al te veel kan je niet verwachten van zo’n klein apparaatje. Zodra een headset wordt aangesloten wordt het uiteraard een stuk beter. Wanneer je een muziekliefhebber bent mag je de Beats-ondersteuning toch zeker wel als een extra pluspunt meenemen. Het blijft echter eeuwig zonde dat HTC geen Beats-oortjes meelevert, dan was het geheel qua muziekervaring natuurlijk nog beter geworden.

Accu


Met zo’n licht toestel op de proppen komen, moet ten kosten gaan van andere onderdelen. Het lijkt erop dat de batterij in dit geval geslachtofferd is. Met 1800 mAh en zulke specificaties vragen we ons af of het eind van de dag wordt gehaald met aardig wat gebruik, wat toch wel een vereiste is voor een complete smartphone. Gelukkig is dit wel het geval. Na wisselend internet browsen, muziek luisteren, wat spelletjes spelen en WhatsApp-berichten versturen is de accu echter aan het einde van de dag toch aan het einde van zijn latijn. Het is dus wel aan te raden de lader mee te nemen, zodra de One X een zwaardere dag te voortduren krijgt.