2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Een quadcore processor in een smartphone, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar de vraag rijst of het ook echt een vereiste is om een besturingssysteem goed te laten draaien. Microsoft biedt op dit moment immers niet eens ondersteuning voor dual-core processors voor het Windows Phone-besturingssysteem en het is toch gebleken dat dit besturingssysteem vlotjes draait op de singlecore-toestellen. Het toevoegen van een quadcore-processor zal ook verkooptechnisch een belangrijk aspect zijn geweest, aangezien de specificaties nog altijd één van de speerpunten zijn bij het aanschaffen van een nieuw toestel. HTC heeft daar dus goed op ingespeeld.

Naast de quadcore Tegra 3-processor bezit de One X natuurlijk over meer nieuwe snufjes, die de smartphone-standaarden naar een hoger niveau brengen. Wat de One X op het fantastische HD scherm laat zien is behoorlijk indrukwekkend. Het toestel reageert enorm snel, er is werkelijk geen hapering te bekennen. Vooral het feit dat de webbrowser pagina’s in één keer weet te tonen, zonder delen apart in te moeten laden wanneer je gaat scrollen doet me goed. Hetzelfde geldt voor het wisselen tussen applicaties wat de One X zo lijkt het geen moeite kost. Desondanks komt de One X verrassend genoeg niet altijd even overtuigend over in de benchmarks.

Niet alleen intern voelt de One X als een high-end toestel aan, ook qua uiterlijk zijn de Taiwanezen opnieuw zeer vooruitstrevend, zoals we dat jaren lang van ze gewend zijn geweest. Het scherm komt deels naar voren uit de unibody behuizing, wat een speciaal effect geeft. Het is alleen jammer dat HTC de achterkant wat druk heeft gemaakt en de powerknop wat onhandig heeft geplaatst. Het uiterlijk van HTC’s eigen Sense-interface is in ieder geval een flinke stap in de goede richting, al is het nog altijd iets te nadrukkelijk aanwezig, aangezien Android 4.0 van zichzelf al over een prima interface beschikt.

Qua cameraprestaties komt HTC zijn belofte niet helemaal na, maar kan het zich qua foto’s zeker meten met het bovenste regime, van de opgenomen video liepen we minder warm. De ImageSense software die de camera aanstuurt is daarentegen één van de prettigste die op het Android-platform te vinden is.

Het is uiteraard logisch dat er een flink prijskaartje aan een smartphone als deze hangt, maar de vraag is of de snelheidswinst die het toestel met zich meebrengt van zulks grote proporties is dat het de investering ook daadwerkelijk waard is. Op dit moment zeg ik echter volmondig ‘ja’, De samenwerking met Beats Audio en Dropbox geven HTC nog eens extra voordelen ten opzichte van de concurrerende Android-fabrikanten. Maar aangezien ook Samsung staat te popelen om haar volgende Galaxy S-toestel wereldkundig te maken, is het toch nog even afwachten of de One X zich tegenover dat geweld staande kan houden.
10.0
  • Het toestel is vliegensvlug;
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich;
  • Sense-skin beter geïntegreerd;
  • Geluidskwaliteit dankzij Beats Audio;
  • Scherpe display;
  • 25 GB Dropbox-opslag;
  • Mooi design…
  • …Maar de achterkant is wat druk;
  • Plaatsing van powerknop;
  • Camera niet zo goed als gehoopt;
  • Batterijduur twijfelachtig;