4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Dual-sim


Het unieke aan de Alcatel One Touch 918D is dat je niet één, maar twee simkaarten in het toestel kunt stoppen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de simkaart van je werk en van je privé-abonnement in deze smartphone te plaatsen. Het voordeel daarvan mag voor zich spreken: je hoeft niet langer met twee losse toestellen rond te lopen.

Het plaatsen van beide simkaarten is eenvoudig: als je de tekeningetjes boven het simkaartslot opvolgt, kun je direct aan de slag. Zodra je het toestel opstart, moet je voor beide simkaarten de pincode invoeren, als je deze beveiligingsoptie hebt ingeschakeld. Een beetje omslachtig, maar wel begrijpelijk. Op het hoofdscherm zie je bovenin twee gekleurde simkaarten verschijnen.


Vervolgens krijg je de vraag voorgeschoteld welke simkaart je als standaardkaart wilt instellen: sim 1 of sim 2. Alle uitgaande gesprekken en berichtjes verstuur je dan via die simkaart. Geen nood: je kunt op elk gewenst moment schakelen tussen beide simkaarten. Dan kan door het optiemenu te openen, deze bevindt zich aan de bovenkant van het hoofdscherm. Een tweede mogelijkheid is door je contactlijst te openen en op het icoontje "^" te drukken.

Stel dat je simkaart 2 hebt ingesteld als de standaardsimkaart en je wilt een contactpersoon bellen wiens nummer op simkaart 1 staat, dan hoef je niet te schakelen tussen de simkaarten. De Franse smartphonefabrikant heeft ervoor gekozen om de contactlijsten van beide simkaarten samen te voegen. Zodoende kun je snel en eenvoudig de nummers opzoeken van je zakelijke contacten en vrienden.

De dual-sim functionaliteit is al met al een prettige en welkome aanvulling die bovendien makkelijk in gebruik is.

Scherm


De Alcatel One Touch 918D beschikt over een 3.2 inch TFT capacitief touchscreen met een resolutie van 320 x 480 pixels. Ondanks dat het een low-end smartphone is wil dat niet vanzelfsprekend zeggen dat de kwaliteit van het beeldscherm onder de maat is.


Eerlijk is eerlijk, de Alcatel One Touch 918D reageert niet altijd even goed op je opdrachten. Vooral bij het internetten liet de responsiviteit het afweten (zie volgende kopje). Bij het bladeren door de verschillende menu’s en tabbladen ondervond ik echter geen problemen. Het bladeren gaat bijzonder vlot en soepel. Dat komt zeker ten goede aan het gebruiksgemak van het toestel.

Een groot minpunt is het feit dat je scherm vrijwel onzichtbaar wordt zodra je naar buiten stapt en de zon schijnt. Bij het maken van de foto’s leverde dat nog de nodige problemen op. Met mijn ene hand hield ik het toestel vast, en met de ander dekte ik het toestel af om te zien wat er op het scherm stond. Het maken van foto’s of het bedienen van het toestel in het zonlicht is erg lastig.

Internet


Het internetten gaat lang niet altijd zo makkelijk. Bij vrijwel alle aspecten die van belang zijn voor mobiel internetten ging het me niet goed af.

Het invoeren van een pagina leverde geregeld problemen op. Het toetsenbord dat onder in beeld verschijnt is wel erg klein, waardoor typen erg lastig is. Wat nog veel erger is, is dat het surfen op internet ten koste gaat van de responsiviteit van het scherm. Als ik op de titel van een nieuwsartikel klikte, reageerde het toestel geregeld niet op mijn opdrachten. Vaak moest ik meerdere keren op dezelfde link klikken voordat deze geopend werd. De processor van de smartphone schiet hier duidelijk te kort.


Daarnaast is het maar goed dat de Alcatel One Touch 918D over een multitouchfunctionaliteit beschikt. Als je tweemaal op het scherm klikt, zoomt deze dusdanig in dat de tekst van het artikel precies op je scherm past. Helaas was dat vaak niet het geval bij deze smartphone. Vaak moest ik nog een beetje uitzoomen om de tekst volledig in beeld te krijgen.

Muziek


Alcatel heeft een on-ear headset bijgeleverd bij de One Touch 918D. De muziekkwaliteit die uit deze headset komt is redelijk. Vooral ten aanzien van de lage tonen en bas was ik aangenaam verrast. Als je naar hardere muziekstijlen luistert, klinken de bassline en kick nog best aardig. Ook danceliefhebbers komen aan hun trekken, omdat de midden en hoge tonen behoorlijk zuiver klinken. Weliswaar klinkt de muziek enigszins gedempd door de oordopjes, maar wellicht dat je dit probleem kunt oplossen met een ander headsetje.

Zodra je de oordopjes afdoet en de speakers van de Alcatel test, gaat het bergafwaarts. Synthesizers en leads klinken nog best aardig, maar de lage tonen verdwijnen vrijwel geheel naar de achtergrond. Je merkt onmiddellijk dat eigenlijk alle instrumenten aan kwaliteit inleveren. De melodie klinkt niet onaardig, maar je mist de helderheid en zuiverheid van de noten. De drums, bassline en kicks leveren al hun kracht in. Als mp3-speler is de Alcatel One Touch 918D dus niet uitermate geschikt. De bijgeleverde SD-kaart heeft een opslagcapaciteit van slechts 2GB. Daardoor is er helaas niet veel ruimte voor muziek.

Batterij


De meegeleverde batterij heeft een vermogen van 1300 mAh. Daarmee zou het toestel tot ongeveer 200 uur op stand by kunnen staan. De spreektijd bedraagt ongeveer 4 uur. Het einde van de dag zal je redelijk makkelijk halen met deze smartphone, maar zoals bij alle smartphones van tegenwoordig moet je deze daarna wel aan de oplader leggen. Twee volle dagen zit er helaas nog niet in.