6min

Gebruik

Besturingssysteem


De HTC One V wordt direct geleverd met Android 4.0 bij aanschaf. Het voordeel hiervan is dat je voorlopig niet hoeft te wachten op een update naar de laatste Android-versie. Android 5.0 komt pas ergens eind dit jaar op de markt en zal pas medio volgend jaar breed beschikbaar komen.

Over het besturingssysteem kan ik eigenlijk maar één ding zeggen: het werkt allemaal zeer snel. Het scrollen van het ene tabblad naar het andere gaat in een ongekend hoog tempo, ondanks het feit dat de HTC One V een Snapdragon-processor heeft met een kloksnelheid van ‘slechts’ een 1 GHz.


De HTC Sense 4 schil zorgt ervoor dat gebruikers snel en overzichtelijk de verschillende applicaties kunnen terugvinden. Op het hoofdscherm staan niet langer een veelvoud aan applicaties. Hier zijn nog maar slechts twee icoontjes terug te vinden: de Play Store en Favorieten. Zodoende hebben gebruikers voldoende ruimte om hun meest gebruikte toepassingen op het hoofdscherm te plaatsen.

Ook het schakelen tussen verschillende applicaties gaat snel en eenvoudig. Met de rechterknop onderin het scherm kun je alle toepassingen oproepen die je recentelijk hebt gebruikt of geopend. Met een simpele druk kun je van de ene applicatie overschakelen naar de andere. Het afsluiten van applicaties die je op dat moment niet gebruikt is zeer eenvoudig: je schuift deze toepassing naar links toe.

Android 4.0 en HTC Sense 4 vormen gezamenlijk een goede symbiose die garant staat voor snelheid en gebruiksgemak.

Scherm


De HTC One V heeft een 3.7 inch capacitief touchscreen met een resolutie van 480 x 800 pixels. Weliswaar niet de meest indrukwekkende specificaties van een smartphonescherm, maar desalniettemin ziet en werkt alles goed. De kleuren zijn helder en zien er goed uit op het scherm. Je ziet aan de kleur zwart wel dat de kleurweergave niet optimaal is. Zwart is weliswaar donker, maar het is niet pikzwart. Dat is te wijten aan het type scherm. Wel worden alle afbeeldingen en tekst prima weergegeven.

Over de responsiviteit ben ik ook zeer te spreken. Als je een opdracht geeft, voert de HTC One V deze ook snel uit. Je hoeft niet meerdere keren op een icoontje te drukken omdat het scherm het puntje van je vinger niet goed registreert. Ook het scrollen gaat zeer snel en soepel en werkt altijd zoals het hoort. Ondanks dat de HTC One V een low-endsmartphone is, gaat dit niet ten koste van de responsiviteit van het scherm.


Waar je wel direct aan merkt dat de HTC One V tot de onderkant van de smartphonemarkt behoort, is het feit dat het scherm soms moeilijk is te lezen als je buiten staat. Toen het grijs en grauw was buiten had ik soms moeite om te lezen wat er op het scherm stond. Als de zon volop schijnt zul je daar waarschijnlijk nog veel meer hinder van ondervinden. Dit probleem zul je niet zo snel aantreffen bij duurdere OLED- of AMOLED-schermen. Het prijsverschil tussen de HTC One V en duurdere modellen zit hem voor een deel in het scherm.

Internet


Mobiel internetten op de HTC One V gaat bijzonder prettig. Het laden van websites gaat prima. De weergave van webpagina’s gaat wellicht niet zo snel als we van high-end modellen gewend zijn, maar dat is appels met peren vergelijken. Voor een low-end smartphone ben ik aangenaam verrast over het surfgemak van het toestel. Als de pagina eenmaal geladen is, scroll je vlot van boven naar beneden zonder horten en stoten.


Een andere feature waar ik zeer over te spreken ben is de Read-knop. Als je een nieuwswebsite of opiniepagina bezoekt en een artikel wil lezen zonder allerlei afleidingen (reclames, banners, afbeeldingen), dan hoef je alleen maar op deze knop te drukken. Dan verschijnt de tekst van het artikel in de volle breedte op het scherm. Je hoeft dus alleen nog maar naar boven of beneden te scrollen. Voor het delen van bepaalde berichten is de Share-knop toegevoegd. Als je daar op drukt kun je het artikel eenvoudig met je vrienden of followers delen op Facebook, Twitter, Google+ of Dropbox.

Kortom, weliswaar gaat mobiel internetten op de HTC One V gepaard met enige laadtijd, maar dit is in mijn ogen niet hinderlijk. Door de pagina’s bladeren gaat zeer vlot en ze hoeven niet telkens opnieuw geladen te worden. De multitouchfunctionaliteit werkt erg soepel en de Read- en Share-knop zorgen voor een prettige internetervaring.

Muziek


De HTC One V is voorzien van Beats Audio by Dr. Dre. Dit staat garant voor een geweldige luisterervaring. In het verleden voegde HTC Beats Audio headsetjes toe bij haar toestellen, maar om de kosten te drukken besloot het bedrijf om deze dure headsetjes voortaan weg te laten. In plaats daarvan moeten gebruikers genoegen nemen met oordopjes van het eigen huismerk. Wat ons betreft een flink nadeel: als je een samenwerking aangaat, doe het dan goed en geef er gewoon een Beats Audio headset bij.

Allereerst over de geluidskwaliteit van de muziek die uit de speakers komt. In mijn oren klinkt deze in wat onnatuurlijk, maar voor de doelgroep van dit toestel is het niet onaardig. De output uit de speakers is dus niet van topkwaliteit.

Wil je echt genieten van je muziek, dan zul je de bijgeleverde oordopjes moeten gebruiken. Hoewel het geen Beats Audio oordopjes zijn, is de kwaliteit verrassend goed. Vooral de lage tonen en de bas komen zeer goed naar voren. Dit gaat overigens niet ten koste van de midden en hoge tonen, want ook deze klinken bijzonder goed door de headset van HTC. Eerlijk is eerlijk: het verschil tussen Beats by Dr. Dre en de headset van HTC is duidelijk te horen, maar heel slecht is het huismerk ook niet.

Ten slotte nog twee opmerkingen over de headset. Om te beginnen heeft de HTC-headset geen in-ear maar on-ear dopjes. De een zal dit een minpunt vinden, de ander beschouwt dit als een pluspunt. Het tweede punt gaat over de pauzeknop die HTC heeft toegevoegd aan de headset. Deze knop werkt weliswaar, maar heeft een vertragingstijd van ongeveer twee seconden. Dus als je op pauze drukt duurt het nog zeker twee seconden voordat de muziek daadwerkelijk stopt. Dit is iets wat ik niet gewend van dit soort functies.

Kort samengevat, op het muzikale vlak heeft HTC het dik voor elkaar in de HTC One V. Weliswaar heeft het toestel geen headset van Dr. Dre, maar de oordopjes van HTC zorgen eveneens voor een goede geluidskwaliteit.


Applicaties


HTC heeft twee applicaties toegevoegd die noemenswaardig zijn. Allereerst Dropbox. Wie een account opent bij Dropbox krijgt gratis de beschikking over 2 GB aan online opslagruimte. Mocht je behoefte aan een grotere opslagcapaciteit, dan zul je deze moeten bijkopen. HTC is een samenwerkingsverband aangegaan met Dropbox en heeft voor gebruikers geregeld dat zij twee jaar lang gratis de beschikking hebben over 25 GB aan opslagruimte. Na deze periode zullen zij wel gewoon voor deze dienst moeten betalen als ze daarvan gebruik willen blijven maken. Dit is in mijn ogen een aangename toevoeging van HTC.

Naast Dropbox heeft HTC de muziekwinkel 7digital toegevoegd. Hier kun je zowel losse nummers als complete muziekalbums kopen van je favoriete artiesten. Tevens kun je hiermee naar uiteenlopende radiostations luisteren. Ten slotte heeft HTC de applicatie SoundHound toegevoegd, een toepassing die vergelijkbaar is met Shazam. Als deze applicatie een nummer herkent, biedt hij aan om het nummer te kopen, te delen met je vrienden, de videoclip op Youtube te bekijken of lyrics op te zoeken.

Batterij


De tijd dat de batterij meegaat met een enkele lading is vanzelfsprekend afhankelijk van het gebruik. Bij normaal tot insentief gebruik haal je niet meer dan anderhalve dag. De meeste mensen zullen het toestel dus gewoon elke dag moeten opladen. Persoonlijk ben ik wel te spreken over de spreek- en stand by tijd van één batterijlading.

Het opladen van deze smartphone gaat overigens zeer snel. Na ongeveer anderhalf uur is het toestel weer volledig opgeladen. Dat dit niet alleen is weggelegd voor de duurdere high-endmodellen bewijst de HTC One V wel.