5min

Gebruik

Besturingssysteem


De Samsung Galaxy Ace Plus draait op Android 2.3.6 (Gingerbread). Hoewel dit inmiddels een oude en misschien wel achterhaalde versie van Google’s mobiele besturingssysteem is, werkt het nog steeds naar behoren. Het bladeren door de verschillende menu’s gaat zonder problemen.

Waar je direct aan merkt dat het om een een verouderde versie van het besturingssysteem gaat, is de snelheid van het bladeren. Toestellen die met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) zijn uitgerust, voeren je opdrachten aanzienlijk sneller uit. Van het ene menu of tabblad naar het volgende scrollen heeft een zichtbare vertraging. Weliswaar werkt het allemaal soepel, maar wel behoorlijk traag als je dit vergelijkt met de laatste ontwikkelingen. Slow and steady wins the race, zullen we maar zeggen.


Voor mij persoonlijk zou dit geen argument zijn om het toestel tot op het bot toe af te kraken: hou in je achterhoofd dat het hier draait om een low-end smartphone. Dat het toestel dus niet voorzien is van de nieuwste versie van mobiele besturingssysteem en het dus allemaal net wat trager werkt, mag dan niet verwonderlijk zijn.

Wat ik wel nog wil opmerken is dat Samsung haar uiterste best heeft gedaan om het hoofdscherm helemaal vol te gooien met allerlei overbodige applicaties. Weliswaar heeft het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf nog twee pagina’s gereserveerd die je zelf kunt volzetten met favoriete apps, maar daarvoor moet je wel eerst naar dit tabblad scrollen. Om de zes meest recentelijk geopende applicaties te bekijken, hoef je alleen de Home-knop kort ingedrukt te houden.

Scherm


De Samsung Galaxy Ace Plus heeft een 3.65 inch capacitief TFT-scherm met een resolutie van 320 x 480 pixels. Niet bepaald fantastische kenmerken voor een touchscreen, maar we moeten nogmaals niet vergeten dat we een low-end toestel in handen hebben. De kleuren zijn enigszins flets, maar zien er over de gehele linie best aardig uit. Maar wit is niet spierwit en zwart is niet pikzwart. Dat is het directe gevolg van het gebruik van een TFT-scherm, in plaats van Samsungs geroemde Super AMOLED-schermen.

Lekker buiten in het zonnetje zitten om te internetten op je mobiele telefoon is een hele opgave. Door het felle zonlicht zie je nauwelijks wat er op je scherm staat, een probleem dat we wel vaker tegenkomen bij TFT-schermen. Moet je nagaan wat voor problemen dit oplevert als je buiten een foto probeert te schieten, of een video-opname wil maken.


Internet


Aangezien steeds meer consumenten hun smartphone gebruiken om te surfen op het internet, is de gebruiksvriendelijkheid van mobiel surfen vandaag de dag een belangrijk argument om een toestel al dan niet aan te schaffen. Als dat inderdaad het geval is, dan doe je er verstandig aan om nog even verder te kijken.

Bij het internetten stuitte ik op dezelfde problemen die ik in het verleden eerder ben tegengekomen bij low-end toestellen: het laden gaat traag, lezen is soms erg lastig (hoewel dit per website verschilt) en op en neer scrollen gaat met horten en stoten. Ik maakte zelfs diverse keren mee dat ik een volledig wit of zwart scherm voor me kreeg zodra ik probeerde te scrollen terwijl de pagina nog aan het laden was. Alsof de pagina was vastgelopen. Zodra ik op de Vorige-knop drukte en de pagina opnieuw opende, was het probleem verholpen.

Het zoomen werkt op zich nog prima, zowel door twee keer achter elkaar op het scherm te klikken als door de multitouchfunctionaliteit te gebruiken. Stiekem mis ik de Read-knop, een functionaliteit waarmee je de tekst van een artikel volledig op je scherm kunt halen zonder afleidingen als banners. Deze functie zien we helaas alleen bij de duurdere modellen terug, terwijl ze juist bij de kleine modellen zo van pas kunnen komen. Wel kun je al je favoriete websites met je vrienden delen door de link in de navigatiebalk korte tijd ingedrukt te houden.

De zoomfunctie gaat gepaard met een enorme vertraging. Een ander mankement waar ik tijdens het internetten op stuitte, was de geringe responsiviteit. Als ik probeerde in te zoomen liet de Galaxy Ace Plus het geregeld afweten. Zodoende moest ik deze en andere opdrachten soms tot wel twee of drie keer toe herhalen.

Concluderend kunnen we stellen dat mobiel internetten niet goed werkt op de Galaxy Ace Plus. Als je dat een belangrijke feature vindt in je toekomstige smartphone, dan moet je dit toestel vooral in de winkelschappen laten liggen.

Muziek, video’s en gamen


Ook de muziekkwaliteit laat te wensen over. Als je het volume van de speakers openzet, moet je je voorbereiden op een ‘muzikale’ aanslag op je oren. Het geluid klinkt erg blikkerig en krakerig. In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat eigenlijk geen enkel type instrument (bassline, kick, lead, synthesizer, gitaar) echt goed klinkt door de speakers. Als je een headset gebruikt klinkt het allemaal beter en zou het toestel best als mp3-speler kunnen fungeren.

Video’s bekijken op YouTube is ook geen pretje. Het laden gaat veelal erg traag en zoals gezegd is de geluidskwaliteit niet om aan te horen. Soms moest ik wel bijna een halve minuut wachten totdat een video geladen was en ik de eerste beelden voorbij zag komen. En ook tijdens het filmpje werd de opname geregeld stopgezet, omdat de video moest laden. De beeldkwaliteit ziet er redelijk uit, maar het is zeker geen pretje om langere tijd YouTube-video’s te bekijken op deze smartphone.

Eenvoudige games als Angry Birds draaien prima op de Galaxy Ace Plus. Wel merk je dat het kleine scherm een beperking kan zijn voor het speelgemak. Zo ben je bij Angry Birds voortdurend bezig met in- en uitzoomen en vliegen je vogels er soms al vandoor voordat je de katapult hebt losgelaten. Allemaal het gevolg van het kleine scherm.


Batterij


De Galaxy Ace Plus heeft een 1300 mAh Li-Ion batterij. Als je het toestel alleen op stand by laat staan, gaat deze best een week mee. Als je van tijd tot tijd het laatste weerbericht of nieuws bekijkt op internet, dan houdt de batterij het drie tot vier dagen vol met één lading. Gebruik je het toestel bijvoorbeeld ook als mediaspeler, dan is de batterij uiteraard aanzienlijk sneller leeg. Tevens vond ik het opvallend dat de bijgeleverde adapter meer dan twee uur de tijd nodig heeft om het toestel volledig op te laden.