2min

Tags in dit artikel

, , ,

Software

Ten tijde dat deze review werd geschreven heeft Sony alleen voor het vlaggenschip, de Xperia S, de Ice Cream Sandwich-update uitgerold. Gelukkig kunnen we voor de Sola binnen enkele weken ook een update verwachten. Wanneer deze beschikbaar komt, is echter nog niet bekend en we zullen het dus voorlopig moeten doen met Android 2.3.7, Gingerbread.

Sony legt standaard zijn Timescape-skin over Google’s mobiele besturingssysteem Android. Dit houdt in dit geval echter vrijwel niets meer in dan een aantal grafische aanpassingen. In totaal zijn er vijf homescreens aanwezig, welke je uiteraard zelf in kan delen met widgets en snelkoppelingen. Hier komen we ook voor het eerst in aanraking met de Floating Touch-ondersteuning. Zodra we onze vinger vlak boven het scherm positioneren, beweegt de dynamische achtergrond in de richting van je vinger, leuk, maar verder heeft het geen praktisch nut.



Sony heeft verder ook geen applicaties meegeleverd die gebruik maken van de unieke feature. Het Japanse technologieconcern hoopt dat ontwikkelaars hier mee aan de slag gaan, maar zij lijken hier voorlopig nog niet heel warm van te worden.

Voorlopig zit de techniek voornamelijk verwerkt in de browser en dit is een beetje te vergelijken met de werking van een muis. Wanneer je met je vinger over een link beweegt, zal de weergave van die link veranderen. Afhankelijk van de website verandert deze bijvoorbeeld van kleur of wordt deze onderstreept. Hierdoor weet je dus zeker dat je de goede link aanklikt.

Ook wanneer je boven aan de rand van het scherm met je vinger gaat hangen, komt de adresbalk tevoorschijn, zonder dat je dus helemaal naar boven hoeft te scrollen. Heeft dit alleen maar voordelen? Nee, als je bovenaan de pagina op een link wilt klikken verschijnt vaak te pas en te onpas de adresbalk, waar je dan onbedoeld op klikt. Ook in de andere situaties zie ik niet direct de toegevoegde waarde van Floating Touch. Sony zal op dit gebied zelf nog hard aan het werk moeten, of ontwikkelaars moeten overtuigen van de toegevoegde waarde van de techniek om applicaties voor slechts één Android-toestel te ontwikkelen.