2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties (2)

De Samsung Series 5 scoorde achteraf gezien in de accu-test als één van de mindere producten, vergeleken met andere ultrabooks. Zo scoorden de Asus Zenbook UX31, Dell XPS 13, HP Folio 13 en Toshiba Satellite Z830 duidelijk beter, als de systemen onder weinig druk stonden. Enkel de Acer Aspire S3 scoorde minder goed, maar met een duidelijke reden: deze ultrabook was voorzien van een conventionele harde schijf, welke veel meer energie vereist. Als de systemen vol in gebruik worden genomen door Battery Eater, scoorde Samsung wel redelijk goed.

Met de Series 9 scoort Samsung beter als het gaat om de onbelaste test, maar opnieuw worden de hiervoor genoemde ultrabooks niet benaderd qua accuduur. In de zwaardere Classic-test van Battery Eater houdt de Series 9 het minder lang uit dan de Series 5, wat geen goede bevinding is. Al met al is de accuduur van de Series 9 in orde, maar de ultrabook komt hier duidelijk niet als beste uit de bus.



Hoewel de SSD van de Series 9 niet uitzonderlijk goed scoorde in de desbetreffende PCMark 7-test, start de ultrabook wel razendsnel op. Samsung vestigt een nieuw record met de 12,5 seconde die de Series 9 nodig heeft.



De Series 9 scoort vrij gemiddeld als het gaat om het koelen van het systeem. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat de ultrabook ontzettend stil is, wat ten koste gaat van de prestaties van de koeling. Het is echter zeker niet zo dat het systeem oververhit raakt, 74 graden Celsius blijft binnen de perken, de meeste ultrabooks scoren op dit gebied minder goed.



Samsung scoorde met de Series 5 erg goed als het gaat om de geluidsproductie. Met de Series 9 overtreft Samsung zichzelf opnieuw, want zo’n lage geluidsproductie als die van de Series 9 hoorden we nog niet eerder. Samsung neemt de kroon dus van zichzelf over.

Tevens moet opgemerkt worden dat de Series 9 ook heel erg lang stil blijft. Wij gebruiken Prime95 om het systeem op te warmen, hiermee zijn de resultaten uit de grafiek behaald. Toen we Unigine 2.5 draaiden, merkten we echter dat de geluidsproductie van de koeling hoger werd dan in de Prime95-test. De grafische bewerkingen lijken dus meer hitte te veroorzaken dan de rekentaken. Wellicht dat we in de toekomst deze test moeten herzien en dat we hiervoor een grafische benchmark gaan gebruiken. De geluidsproductie met Unigine 2.5 bedroeg overigens 55.1 decibel, een volle 10 decibel meer dan bij Prime 95.