3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Series 5 NP550P5C voelt tijdens gebruik lekker snel aan. Het openen van applicaties gaat lekker snel en we ondervinden geen enkele vorm van haperingen gedurende intensief gebruik. Dat terwijl Samsung de laptop toch al van aardig wat extra software heeft voorzien, zoals al blijkt uit de lijst met specificaties. Wat dit betreft is het voor elke gebruiker verschillend hoe nuttig het allemaal is. Bij de ene gebruiker zal er meer software aanspreken dan bij de andere. Opvallend is wel dat Samsung Cyberlink Media Suite BluRay op het systeem heeft geïnstalleerd, terwijl er geen Blu-ray-speler in het systeem aanwezig is. Natuurlijk kan je wel een externe speler aansluiten, maar daarbij krijg je meestal toch ook wel extra software die overweg kan met een Blu-ray-disc. Het nut van het toevoegen van deze applicatie zie ik dus niet.

De Series 5 NP550P5C is zowel tijdens normaal gebruik als intensief gebruik opvallend stil. De ventilatoren houden zich rustig en dat is natuurlijk wel zo fijn. Het is natuurlijk wel de vraag hoe koel het systeem is onder volle belasting. Daarover meer in de benchmarks op de komende pagina’s.

Toetsenbord


Ik ben persoonlijk een groot fan van de chiclet-toetsenborden. Ik vind het oneindig veel fijner typen dan het conventionele model omdat ik het idee heb dat ik veel minder vaak een dubbele aanslag maak. Elk toetsenbord dat voldoet aan het chiclet-principe juich ik dan ook alleen maar toe.

Samsung heeft er voor gekozen om het toetsenbord te voorzien van een numeriek gedeelte, wat waarschijnlijk ook veel mensen zal aanspreken.


Trackpad


Het trackpad is zoals gezegd breed, maar niet zo hoog. Ik had liever gezien dat de linker- en rechtermuisknop in het trackpad verwerkt waren, maar daar koos Samsung niet voor. Desalniettemin is het trackpad goed bruikbaar, al heb ik soms wel het idee dat de aanwijzer af en toe zonder duidelijke reden verspringt.

Natuurlijk worden ook multitouch-commando’s ondersteund. Zo kan je met twee vingers scrollen, zoomen en roteren. Met drie vingers is het mogelijk om door foto’s te navigeren, de desktop weer te geven of naar het begin of einde van een pagina te gaan. Al deze handelingen zijn eventueel in te zien in het configuratiescherm en worden ondersteund met animaties om de bewegingen en het effect te demonstreren.




Geluid


Zoals gemeld is de Series 5 NP550P5C voorzien van een geluidssysteem van JBL, wat bekend staat als een Amerikaans kwaliteitsmerk onder de HiFi-fabrikanten. Wat ons betreft is het altijd een gok als een grote of bekende audiofabrikant als Harman Kardon, Beats of JBL haar naam verbindt aan een product als dit. Het is namelijk niet geheel onmogelijk dat het uiteindelijke product niet tot de verbeelding spreekt.

In dit geval gaat het echter zeker niet op, want het geluid van de Series 5 NP550P5C is voor een laptop niets minder dan geweldig. Dankzij de baas-speaker komen ook de lage tonen goed uit de verf, maar hier heeft de laptop natuurlijk wel een ondergrond nodig omdat het geluid gereflecteerd wordt op de ondergrond. Midden in de lucht werkt dit systeem natuurlijk niet.