5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Met de hardware van de Zenbook Prime is voor de gemiddelde gebruiker niks mis. Natuurlijk missen de gaming-geöriënteerde consumenten een aparte videokaart in dit systeem. Ondanks de aanwezigheid van een grafische kern in de Ivy Bridge-processor, blijven ultrabooks in mijn ogen geheel ongeschikt voor gamers.

Voor mensen die weinig interesse hebben in grafische toepassingen, zijn ultrabooks uitermate geschikt. Ze zijn licht, klein en snel. In het geval van de Zenbook Prime komen er nog wat extra voordelen bij, zoals de stevige behuizing en het ontspiegelde scherm met een hoge resolutie.


Er is echter wel goed nieuws op grafisch vlak, want Asus heeft eveneens een ultrabook met een aparte videokaart. Het gaat om de Asus Zenbook UX32VD, welke je in de prijsvergelijker momenteel voor een prijs van ongeveer 950 euro zal terugvinden. In vergelijking met de Zenbook Prime ga je wel achteruit wat betreft het scherm, omdat de UX32VD een maximale resolutie van 1366 bij 768 pixels ondersteunt, je krijgt daarnaast ook geen volledige SSD en Core i7-processor, maar een Core i5.

De Zenbook Prime voelt, net als zijn voorganger, lekker snel aan. Je merkt aan veel dingen dat je te maken hebt met een systeem dat uitgerust is met een SSD. De opstarttijd van Windows ligt onder de twintig seconden en ook het opstarten van programma’s gebeurt in een oogopslag.

Toetsenbord


Het zogenaamde chiclet-toetsenbord heeft zich voor mij persoonlijk al lange tijd geleden bewezen en spreekt me nog altijd ontzettend aan. Chiclet-toetsenborden voelen tijdens het typen intuïtief aan en ogen goed. Ze komen daarnaast ook goed van pas bij het verstevigen van de behuizing, omdat deze onder de toetsen doorloopt.

Helaas is het toetsenbord van de Zenbook Prime niet direct geweldig. De toetsen zijn in de breedte prima, maar in de diepte zijn ze betrekkelijk kort, waardoor je toch wel eens missers maakt tijdens het typen. Een grote verbetering ten opzichte van de originele Zenbook is dat Asus toetsenverlichting heeft toegevoegd.

Asus heeft vrijwel alle Functie-toetsen voorzien van een dubbelfunctie. Door de fn-toets ingedrukt te houden en op een functie-toets te drukken wordt het mogelijk om allerlei systeeminstellingen aan te passen. Asus doet hier niet veel bijzonders bij, maar alle functies die je je eventueel zou wensen zijn wel aanwezig. Zo kan je de helderheid van het scherm en de toetsenverlichting aanpassen. De laatstgenoemde functie kent echter wel maar vier standen, dat terwijl je bij een MacBook kan kiezen uit 64 verschillende lichtwaarden.

Wat betreft die toetsenverlichting wil ik nog wel wat kwijt. Ik ben een groot fan van toetsenbordverlichting. Ik zit regelmatig in het (schemer)donker nog te werken aan mijn laptop en vind het dan wel prettig om mijn toetsen nog te kunnen zien. Bij de Zenbook Prime werkt dit overigens prima, maar net als bij Apple’s MacBook’s heeft de Prime wel veel last van bleeding, een fenomeen waarbij de verlichting als het ware bloedt. In dit geval houdt het in dat je onder bepaalde hoeken de verlichtingsbron kan zien, iets dat eigenlijk niet de bedoeling is en bij de Prime is de mate van bleeding vrij groot.



Touchpad


Het touchpad van de originele Zenbook zorgde bij veel gebruikers voor wat problemen. Hoewel het touchpad voor normale taken een prima uitkomst is, gaat die vlieger niet op wanneer het over multitouch-commando’s gaat. Helaas is dit ook bij de Zenbook Prime nog het geval, hoewel Asus wel een aantal problemen heeft aangepakt.

Zoals gezegd, bij normale taken zoals klikken en navigeren functioneert het touchpad prima. Wanneer je echter gaat scrollen, zoomen, knijpen of slepen, loopt de boel in de soep. Al deze commando’s gaan gepaard met hakkelende en stotterende bewegingen. Vooral het sleep-commando levert grote ergernis op. Ongeveer de helft van de keren vergeet het touchpad dat je de linkermuisknop hebt ingedrukt wanneer de tweede vinger het touchpad raakt. Wil je dus vervolgens een icoon of de scrollbalk verslepen, dan beweeg je enkel de cursor. Dit gebeurt ongeveer een kwart van de keren dat ik probeerde om iets te verslepen.

Een ander probleem is dat het touchpad geen verschil merkt tussen vingers en handpalmen, waardoor de cursor ook beweegt wanneer je aan het typen bent terwijl je hand op het touchpad rust.


Geluid


Asus werkte opnieuw samen met Bang & Olufsen voor het geluidssysteem van de Zenbook Prime. De twee fabrikanten kozen er voor om het systeem aan te passen en dat is in dit geval geen goede zet geweest. De originele Zenbook klonk namelijk veel beter dan de Zenbook Prime. Bij de Prime koos Asus er voor om in de onderkant van de behuizing twee langwerpige inkepingen te maken waaronder zich speakers bevinden. Het geluid komt dus van onder en vanuit het scharnier.

Ondanks dat dit klinkt als een uitbreiding, klinkt het geluid opvallend genoeg juist blikkeriger dan bij de originele Zenbook. Hoewel het voor korte demonstraties afdoende is, zal je niet urenlang willen luisteren naar je muziek.

Scherm


Apple heeft enige tijd terug een nieuwe lijn MacBook Pro’s met retina-schermen op de markt gezet. Deze schermen zijn voorzien van een extreem hoge resolutie van 2880 bij 1800 pixels, wat een waarde van 220 pixels per inch geeft. Asus komt daar met een waarde van 166 ppi nog lang niet aan, maar ook de resolutie van de Asus Zenbook Prime is zonder twijfel indrukwekkend. Er zijn nog geen concurrerende ultrabooks op de markt met een dergelijke resolutie. Of de MacBook Pro met retina-scherm overigens een echte concurrent is voor ultrabooks valt nog te bezien. De Zenbook Prime is met een prijs van 1380 euro al duur, maar de MacBook Pro met retina-scherm is met een prijs van 2145 euro bijna anderhalf keer zo duur.

Ik vind het daarnaast ook een groot voordeel dat het scherm ontspiegeld is, in het geval van de Zenbook Prime. Het scherm is met vrijwel alle soorten verlichting goed af te lezen en dat is bij een MacBook niet altijd te zeggen. Een nadeel bij de originele Zenbook was ook dat het scherm geen goede kijkhoeken had. Asus heeft daar duidelijk aan gewerkt, want het scherm is nu ook met extreme kijkhoeken goed zichtbaar en heeft geen last meer van contrast-veranderingen.

Met de MacBook Pro Retina verder buiten beschouwing gelaten, biedt Asus met de Zenbook Prime een van de beste schermen voor een laptop die er maar te vinden is. Een resolutie van 1920×1080 pixels is voor laptops niet ongekend, maar bij een schermgrootte van 13 inch is het dat wel. En dan is er ook nog de variant met een scherm van 11 inch, welke dezelfde resolutie kent. Deze ultrabook heeft een pixel per inch-waarde van 190.


Software


Asus heeft de Zenbook Prime niet gevrijwaard van zogenaamde bloatware. Na wat onderzoek blijkt dat er bijvoorbeeld software draait die eigenlijk bedoeld is voor tablets en dus ook totaal overbodig is. In het configuratiescherm zijn bijvoorbeeld allerlei onderdelen voor tablets terug te vinden. Verder wordt je eveneens begroet met talloze registratieschermen en toolbars. Wat mij betreft allemaal ongewenste zaken. De software van eigen makelij is daarentegen wel welkom, maar zou in mijn ogen ook prima in een aantal overkoepelende programma’s gestoken kunnen worden. Asus levert immers maar liefst 13 eigen programma’s mee met de Zenbook Prime.