3min

Tags in dit artikel

, , ,

Software

Samsung heeft er voor gekozen om de Samsung Galaxy S Advance te voorzien van het aloude Android Gingerbread. Natuurlijk is dit in mijn ogen een slechte keus. Android Ice Cream Sandwich begint inmiddels al de eerste verjaardag te naderen en nieuwe telefoons moeten gewoon echt minstens van die software voorzien zijn, liever nog van Android Jelly Bean, maar dat is nog wat veel gevraagd van de fabrikanten.

Voorlopig is er ook nog geen update naar Android Ice Cream Sandwich in zicht voor de Galaxy S Advance, want Samsung heeft hier met geen woord over gesproken. Het blijft dus überhaupt de vraag of deze smartphone ooit door Samsung zelf zal worden voorzien van een update naar een nieuwere versie van Android. De Galaxy S Advance is dus voorzien van een oude versie van Android en dat merk je bijvoorbeeld ook al wanneer je het toestel voor het eerst inschakelt en nog het icoontje van de Android Market ziet, wat enkele maanden geleden omgedoopt werd naar Google Play. Door de applicatie te openen zal deze echter direct updaten naar de meest recente versie. Je hebt er dus weinig last van, maar het toont maar weer aan dat je wel met een oude versie van Android zit.


Samsung heeft de Galaxy S Advance dus voorzien van Android Gingerbread, in combinatie met TouchWiz 4.0. Dat laatste is in vergelijking met de andere Galaxy S-modellen een verbetering, die zitten namelijk opgescheept met versie drie van de skin voor Androidsystemen.

De verbeteringen die TouchWiz 4 brengen zijn echter voornamelijk visueel, niet functioneel. Afgezien van een groter eye-candy-gehalte heeft de Galaxy S Advance-eigenaar niet veel voordeel ten opzichte van de eigenaar van een ander Galaxy S-toestel. Verbeteringen die Samsung doorvoerde zijn bijvoorbeeld het visueel updaten van de iconenset en het doorvoeren van meer doorzichtige vensters.

Samsung heeft een groot aantal applicaties op de telefoon geplaatst, waaronder Samsung Apps, de eigen applicatiemarkt waarmee Samsung Google Play wil beconcurreren. Het aanbod is echter toch een stuk beperkter, maar sommige populaire applicaties als Angry Birds zijn desalniettemin wel beschikbaar in deze winkel. De populaire sms-vervanger WhatsApp zal je er echter dan weer niet vinden. In mijn ogen kan je beter gewoon direct naar Google Play gaan.


Voor mensen die zich graag bezighouden met muziek, games of sociale zaken zijn er respectievelijk de Music Hub, Game Hub en Social Hub. Deze diensten zijn erop gericht om bijvoorbeeld de sociale netwerken van de gebruiker te combineren tot één stream, zodat je niet alle verschillende applicaties voor je mail-, Twitter-, Facebook- en LinkedIn-accounts hoeft te openen. Met de Social Hub zie je in één oogopslag wat er gaande is in je sociale kringen. De Music Hub is bedoeld om muziek te kunnen kopen, verzorgd door 7digital, de Game Hub voorziet je van games, verzorgd door Mobage. Bij de laatstgenoemde dienst is het aanbod echter erg beperkt en opnieuw kan je beter direct naar Google Play gaan.