3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Camera


De camera van de iPhone 5 is vrijwel ongewijzigd gebleven, op enkele details na. Zo wordt de lens nu afgeschermd met een glaasje van Saffierglas dat goed tegen krassen bestand is. De lens kan daarnaast beter overweg met lage lichtwaarden, waardoor in donkere omgevingen betere foto’s gemaakt worden, zodat de flitser minder vaak geraadpleegd hoeft te worden.

Een probleem dat al vrijwel direct na de lancering van de iPhone 5 boven water kwam is dat de camera sporadisch een rare reactie heeft bij natuurlijk licht. Het komt wel eens voor dat er een paars/roze gloed over het beeld valt. Apple beweert dat dit een normale reactie is en dat het sowieso nooit handig is om met tegenlicht te fotograferen. Daar zit wel wat in, maar alsnog is de verschijning op zijn minst opvallend te noemen.

Foto’s


Apple heeft de camera-applicatie in iOS 6 qua uiterlijk onder handen genomen. De balk aan de rechterzijkant is wat breder geworden en de sluiterknop is groter geworden. Tevens is er een panoramafunctie toegevoegd. Daarnaast was er al de mogelijkheid om gebruik te maken van een HDR-functie en de flitser in of uit te schakelen. Verder is de camera-applicatie nog altijd erg kaal, het is niet mogelijk om filters toe te passen of de witbalans te veranderen. Gelukkig is er een breed scala aan applicaties in de App Store om dit gemis op te vangen.

Binnen, met goede belichting

Binnen, met slechte belichting en flitser

De foto’s die de iPhone 5 bij zowel goed als slecht licht schiet zijn in orde. De kleuren worden goed vastgelegd en er is geen ruis op de foto’s waar te nemen. Wel moet gezegd worden dat het nemen van een scherpe foto in het pikkedonker vrijwel onmogelijk bleek, omdat Apple geen technologie heeft ingebouwd om vooral scherp te stellen met behulp van belichting vanuit de flitser. Wanneer de scène ook maar enigszins zichtbaar is, pakt de iPhone 5 het beeld echter prima op en is scherp stellen geen enkel probleem. Dit geldt dus alleen voor wanneer het volledig donker is.

Buiten, van dichtbij

Buiten, van enkele meters afstand

De foto’s die buiten zijn genomen zijn prima. Het is op de dag van de foto’s niet erg helder en dat komt ook op de foto’s terug. Het is een goede en scherpe weergave van de werkelijkheid.

Buiten, van veraf

Buiten, van veraf en volledig ingezoomd

Hoewel het beeld bij het volledig inzoomen in eerste instantie niet veelbelovend is, ben ik nog best te spreken over het eindresultaat. Inzoomen met smartphones blijft een afrader, maar als er zich dan toch eens een situatie voordoet waarin het echt niet anders kan, zit je met de iPhone 5 aardig goed.

Video’s


Bij de videofunctie van de iPhone 5 wordt de dikke balk doorzichtig, waardoor het hele beeld wordt beslagen, zoals het een breedbeeldtelefoon ook betaamt. De knoppen worden op dezelfde positie weergegeven.

De geproduceerde video is qua geluid, detail, kleur en stabilisatie prima in orde. Het enige waarop iets op aan te merken is, is hoe vloeiend de video is. Apple belooft een framerate van 30 frames per seconde en dat blijkt voor het vastleggen van de langsrijdende auto’s niet voldoende te zijn. Als je kritisch kijkt naar de auto’s, dan valt op dat ze enigszins haperend voorbij rijden. Het is niet echt storend, maar ik had in dit opzicht net wat meer verwacht van de iPhone 5.