5min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Software


De Xperia T is voorzien van Android Ice Cream Sandwich 4.0.4. Niet de allernieuwste versie van Android, want dat is Jelly Bean (4.1), maar wel één van de nieuwere versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Sony heeft reeds bekendgemaakt dat er een update naar Jelly Bean zal komen, maar deze update wordt helaas pas in 2013 verwacht. Andere fabrikanten als Samsung en HTC hebben daarentegen beloofd dat de eerste toestellen nog dit jaar van een update worden voorzien. Sony loopt op dit gebied dus enigszins achter de feiten aan. De update naar Jelly Bean zal volgens Sony zorgen voor betere accuprestaties en een vloeiendere interface.


Android is op de Xperia T voorzien van een skin van Sony, welke de naam TimeScape draagt. Wat uiterlijk betreft verschilt het besturingssysteem aardig veel van de standaardversie van Android. Dat hoeft niet altijd een positief punt te zijn, maar in dit geval is het dat zeker wel. Android draait vloeiend en ziet er goed uit.

Sony heeft ook enkele functionele aanpassingen doorgevoerd bij de TimeScape-skin. Zo is het mogelijk om eenvoudig tussen profielen te schakelen vanaf het pulldown-menu, maar er zijn ook schakelknoppen voor het in- of uitschakelen van bluetooth, WiFi of dataverkeer.

In het lockscreen kan je door van rechts naar links te vegen direct de camera-applicatie openen. Als je muziek luistert kun je makkelijk tussen nummers wisselen. Ook vanuit het lockscreen is het overigens mogelijk om het pulldownmenu tevoorschijn te toveren, zodat je makkelijk je notificaties kan inzien of een van de schakelknoppen te gebruiken.


Bellen


Bellen met de Xperia T verloopt zoals je mag verwachten van een smartphone. Het signaal dat het toestel ontvangt is eveneens conform de standaard. Wat wel opvalt is dat het volume tijdens een telefoongesprek niet bijster hoog kan, maar daar staat tegenover dat de persoon aan de andere kant van de lijn wel goed te verstaan is. Het volume zou echter wat hoger mogen.

Geluid


De Xperia T wordt geleverd met een headset van eigen makelij. Dit headsetje kan van verschillende rubbertjes worden voorzien zodat de oortjes in de meeste gevallen prima moeten passen. Het type oortjes is van het in-earprincipe, waarbij de oortjes in de oorholte gedrukt worden, wat zorgt voor een goede demping van het omgevingsgeluid. Het geluid is dan ook dik in orde en zelfs zeer geloofwaardig. Dit zijn misschien wel de beste oortjes die ik tot nog toe bij een smartphone geleverd zag worden. Petje af voor Sony dus. Het is wel jammer dat er op de afstandsbediening enkel een knopje zit om inkomende gesprekken op te nemen, niet om het volume aan te passen en dergelijke.

Het geluid dat de telefoon zelf produceert is kwalitatief gezien in orde, maar ook hier is het volume niet in alle gevallen voldoende. Als je gewoon muziek in je kamer aan het afspelen bent is het op het hoogste volume ruim voldoende, maar in een wat luidruchtigere omgeving zal de Xperia T al gauw niet boven de rumoer uitkomen.

Internet


Sony heeft er voor gekozen om de Xperia T te voorzien van de standaard Android-browser, maar ook Chrome, de andere browser van Google, is aanwezig.

In de standaardbrowser van Android is het mogelijk om bladwijzers op te slaan, ook in verschillende mappen. Zo kunnen gebruikers met een flinke database aan bladwijzers alsnog het overzicht bewaren. Het is daarnaast mogelijk om pagina’s op te slaan zodat ze op een later moment ook te bezoeken zijn zonder een internetverbinding.

Het browsen op de Xperia T gaat vlot en pagina’s zijn dankzij het grote scherm op volledige grootte al goed leesbaar. Zoomen verloopt erg vloeiend, bij het scrollen op een pagina lijkt er wel wat vertraging op het systeem te zitten, wat als ongemakkelijk ervaren kan worden.

Zoals vermeld geeft Sony je de keuze om Google Chrome te gebruiken en dat kan ik enkel aanraden omdat Google deze browser beter onderhoudt en de standaarden beter ondersteund worden. Het probleem met het scrollen is in deze browser daarnaast ook afwezig. Natuurlijk biedt Chrome ook ondersteuning om bookmarks, geschiedenis en wachtwoorden te synchroniseren tussen verschillende apparaten, wat wel zo handig is.




Toetsenbord


Het toetsenbord van de Xperia T kan genieten van de vele schermruimte die het vlaggenschip van Sony te bieden heeft. Voornamelijk in landschapsmode kan de digitale ramplank veel ruimte benutten en dat doet het dan ook. Boven het toetsenbord worden 12 speciale tekens weergegeven zodat je daar eenvoudig toegang toe hebt. Sommige fabrikanten kiezen er voor om hier cijfers te plaatsen, maar persoonlijk vind ik de speciale tekens nuttiger.

Scherm


Het scherm van de Xperia T heeft een afmeting van 4,55 inch en dat is redelijk groot, maar doordat de Android-knoppen in het scherm verwerkt zijn heb je daar niet altijd voordeel van. Zelfs wanneer je een fullscreen video bekijkt verdwijnen de knoppen niet en eigenlijk voegen de digitale knoppen dus niet zo veel toe ten opzichte van aanraakgevoelige knoppen, behalve dat het icoontje draait wanneer je het toestel een kwartslag kantelt, maar dat zal bij weinig mensen van doorslaggevend belang zijn.

Het scherm is erg gevoelig voor vingerafdrukken, hoewel je daar tijdens het gebruik nauwelijks iets van zal merken. Helaas kan de helderheid van het scherm niet tot verblindende hoogten worden opgehoogd. Sterker nog, ik zou eigenlijk willen dat het scherm wat helderder zou kunnen in sommige situaties.

De Xperia T heeft een geweldige inkijkhoek, de weergave verandert vanuit verschillende hoeken vrijwel niet. Sony heeft net als Apple werk gemaakt van het dun maken van het scherm, waardoor het display bijna bovenop het toestel ligt wat een mooier gezicht is dan de dunne zwarte rand rondom het scherm zoals bij eerdere modellen uit de NXT-lijn van Sony.