5min

Software, S-Pen en Multi-view

Software


Samsung heeft haar zaakjes qua software goed voor elkaar. De Galaxy Note II is voorzien van Android 4.1 Jelly Bean en dat is op het moment van schrijven nog de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem van Google, hoewel versie 4.2 al wel aangekondigd werd. De meest recente software op je toestel, zo hoort het natuurlijk als je een telefoon koopt, Samsung verdient hiervoor in dit geval een pluim. Nu blijft het natuurlijk nog hopen dat Samsung er ook als de kippen bij is als Google Android 4.2 eenmaal uitbrengt.

Android is voorzien van Samsung’s alom bekende skin genaamd TouchWiz. Je moet er van houden of niet, maar ik persoonlijk begin me er steeds prettiger bij te voelen. In eerste instantie was de skin in mijn ogen verantwoordelijk voor een veel te kleurige interface, maar Samsung heeft het geheel meer op elkaar afgestemd, waardoor het een stuk beter aan te zien is.


Als je de Galaxy Note II voor het eerst zal gebruiken, zal TouchWiz je voorzien van verschillende hints en instructies om de telefoon te leren kennen. Zeer handig voor de mensen die voor het eerst in aanraking komen met Android en ook de mensen die al langer aan het systeem gewend zijn kunnen er nog wat van opsteken omdat TouchWiz enkele aparte functies toevoegt aan het besturingssysteem. Natuurlijk worden ook per versie nieuwe zaken toegevoegd aan de interface en je kan nog wel eens iets missen.

Zo heeft Samsung bijvoorbeeld een aantal handbewegingen toegevoegd welke je in kan schakelen om bijvoorbeeld media te pauzeren of een schermafbeelding te maken. Als de telefoon in stand-by staat kan je met je hand over het scherm vegen om te zien of je nog inkomende gesprekken gemist hebt, ongelezen berichten hebt en hoe ver de accu momenteel vol zit. Helaas duurt dit laatstgenoemde proces best lang, waardoor het nut ervan een beetje wegvalt. Op een knop drukken is immers stukken sneller. Maar toch, het is een geinige functie en Samsung probeert wel weer om op een alternatieve manier aan de weg te timmeren. Voor een kleine demonstratie bekijk je onderstaande video.



Het pulldown-menu is flink aangepast en geeft de gebruiker de mogelijkheid om op eenvoudige manier maar liefst 10 instellingen aan te passen. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals mobiele gegevens, spaarstand, WiFi, GPS en schermrotatie. Daarnaast kan je ook makkelijk de helderheid van het scherm aanpassen met behulp van een schuifbalk.

S-Pen


De S-Pen is natuurlijk één van de belangrijke onderdelen van de Galaxy Note-serie. De S-Pen is in vergelijking met de originele Note een stukje groter geworden en daarnaast is de vormgeving op de schop gegaan, waardoor de pen nu in de breedte een meer ovale vorm heeft gekregen. Dit resulteert in een pen die wat fijner in de hand ligt.

Met de S-Pen kan je makkelijk notities schrijven of een tekening maken, welke er overigens zonder al te veel moeite al best creatief en gelikt uitzien. Het is ook mogelijk om snel tekst of een deel van een foto te selecteren wanneer je de knop op de stylus ingedrukt houdt. Tijdens het tekenen merk ik wel dat het scherm nog wat gevoeliger zou mogen zijn. Het maakt immers wel uit hoe hard je met de S-Pen op het scherm drukt, maar als je dan heel lichtjes drukt voor een hele dunne lijn, wordt de invoer vaak niet herkend en dat is jammer.


Samsung heeft de S-Pen-app een nieuwe functie gegeven, waarmee vormen herkend worden. Als je deze functie inschakelt kan je bijvoorbeeld uit de losse hand een cirkel tekenen, waarna de applicatie de vorm omzet naar een perfecte ronde cirkel, in plaats van het bibberige rondje dat je waarschijnlijk zelf hebt getekend. Zo kan de Galaxy Note II een hele schare aan figuren herkennen, wat bij het illustreren van sommige zaken wel bijzonder handig is.

Als je het pennetje uit de behuizing trekt zal de Note II gelijk een overzicht tonen met applicaties die geschikt zijn voor de S-Pen. Een andere slimmigheid is dat de Note II een melding geeft als je weg zou willen lopen zonder de S-Pen in de behuizing te hebben gestoken. Hierdoor kan je het pennetje niet zo makkelijk vergeten.

De S-Pen zal bij velen in het dagelijks gebruik misschien geen plaatsje kennen, maar wanneer je hem dan kán gebruiken, komt hij echt tot zijn recht. Samsung doet er alles aan om de S-Pen een belangrijk onderdeel te maken van de Note-serie en dat lukt het Koreaanse bedrijf aardig. Het is zonder twijfel een meerwaarde voor het toestel.

Multi-view


Het grote scherm van de Galaxy Note II maakt het mogelijk om meerdere applicaties tegelijk open te hebben staan. Dit kan je doen door in een applicatie de terugknop enige tijd in te drukken, waarna een menu wordt getoond waarmee tussen applicaties gewisseld kan worden. Druk je op zo’n applicatie, dan wordt deze schermvullend weergegeven. Sleep je het icoon echter naar een deel van het scherm, dan zal deze de helft ervan innemen. Vervolgens kan je een blauwe balk in het midden verschuiven om de ene applicatie meer ruimte te geven, mocht je dat willen


Deze functie is echt prima uitgewerkt en werkt erg vloeiend. Het is even wennen want in het begin zal je misschien per ongeluk de applicaties in de schermvullende mode openen, maar als je er eenmaal aan gewend bent kan het een grote meerwaarde zijn. Helaas ondersteunen lang niet alle applicaties deze mode en ook niet elke app is even goed vormgegeven. In de YouTube-app kan je bij het kijken van een video bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk nog naar de gerelateerde video’s of informatie kijken als de app de helft van het scherm inneemt, maar gelukkig kan je dus wel schuiven met de schermgroottes van de applicaties.

Dat gezegd hebbende blijft deze mogelijkheid een prima toevoeging. Belangrijke apps zoals Chrome, YouTube, Gmail, Berichten, Maps en S Note kunnen overweg met deze mode en dat is al heel wat.