4min

Gebruikservaring

Een slimme functie die Samsung ingebouwd heeft in de Note II is de functie om ‘bediening met één hand’ in te schakelen. Doe je dit, dan worden elementen zoals de nummerkiezer een maatje kleiner en kan je ze qua positie laten wisselen tussen de linker- en rechterzijde van het scherm. Helaas werkt deze functie dan weer niet bij het toetsenbord, waar het juist extra handig was geweest. De virtuele ramplank blijft niet te bedienen met één hand.


Bellen


De Galaxy Note II is een telefoon, maar om er nou echt mee te gaan bellen.. Niet iedereen zal dat even comfortabel vinden, want de Note II is en blijft gewoon een vreselijk groot ding. Wat dat betreft ga je gewoon een decennium of twee terug in de tijd. Vroeger was deze grootte heel normaal of zelfs klein, tegenwoordig niet meer. Aan de andere kant wordt er met de komst van zaken zoals het internet en WhatsApp en dergelijke sowieso een stuk minder vaak gebeld, dus zo’n groot bezwaar is dit niet meer.

Als je dan toch een keer echt móét bellen, dan zal dat overigens afgezien van het rare toonbeeld geen vervelende ervaring zijn. De ontvangst van de Note II is dik in orde en ook de kwaliteit van het geluid is voor beide bellers prima.

Terwijl je aan het bellen bent kan je ook nog makkelijk een notitie schrijven met de S-Pen, een goede oplossing, want hoe vaak komt het wel niet voor dat je tijdens een telefoongesprek iets wilt opschrijven? Natuurlijk is het voor die functie wel nodig om de telefoon op de handsfree-mode te zetten.

Geluid


De headset die Samsung bij het toestel levert is van prima kwaliteit. Als je de Note ook als MP3-speler wilt gebruiken is het niet nodig om een aparte headset aan te schaffen, want het geluid dat de in-ear oortjes voortbrengt is dik in orde.

Deze lijn zet Samsung voort met de speaker in de telefoon zelf. Alle toonhoogten komen goed uit de speaker tevoorschijn, dus qua multimedia-ervaring lijkt Samsung weer een goed aanbod te hebben, want zowel beeld als geluid is in orde.


Internet


Voor het browsen over het internet is de Samsung Galaxy Note II de crème de la crème onder de telefoons, dat staat buiten kijf. Het grote scherm zorgt er voor dat pagina’s goed weergegeven worden en dat blijft bij het gros van de smartphones toch een heikel punt. Want laten we eerlijk zijn, het lukt allemaal wel op telefoons met een hoge resolutie, maar hoe lager de resolutie wordt, hoe meer het behelpen is.

De Galaxy Note II is erg snel op zowel WiFi- als 3G-netwerken. Er komt overigens ook een LTE-versie van het toestel uit, maar daar kunnen we in Nederland voorlopig nog weinig mee. Het in- en uitzoomen op een pagina gaat zo vloeiend als je zou willen en het is met een dubbele tik op een webelement doodeenvoudig om snel in te zoomen op het desgewenste gedeelte van de pagina.

Het is ook makkelijk om een pagina offline op te slaan zodat je deze eventueel nog kan raadplegen, mocht je je in een gebied zonder internet bevinden. De pagina’s worden opvallend genoeg als een soort afbeelding opgeslagen, interactieve elementen zoals links doen het om die reden in de offline mode niet. Dat is in principe geen punt, totdat je je weer in de bewoonde wereld bevindt en op een link wilt klikken.


Toetsenbord


Voor het invoeren van teksten heb je legio aan keuzes. Je kan gebruik maken van Samsung’s eigen toetsenbord, welke beschikt over Swype-functionaliteit. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om via spraak aan de gang te gaan, maar dat wordt in het Nederlands niet ondersteund. Je kan echter ook nog met de S-Pen woorden schrijven.

In het laatste geval krijg je onderin het scherm een venster waarin je woorden kan schrijven met de S-Pen. Als je de berichten-app opent en de pen uit de behuizing trekt, zal er gelijk voor deze methode van invoer gekozen worden. Op zich biedt dit prima mogelijkheden, maar het is wel erg wennen om fatsoenlijke berichten te schrijven met de pen. Dat komt voornamelijk doordat je middels een knop de spaties moet invoeren of meerdere woorden snel achter elkaar moet schrijven om ze gespatieerd in beeld te krijgen.


Scherm


Het scherm van de Note II is natuurlijk waar het allemaal om te doen is. De resolutie bleef ten opzichte van de originele Note overigens gelijk, maar het scherm werd wel wat groter. Dat betekent logischerwijs dat de pixeldichtheid omlaag is gegaan. Gelukkig is dat niet te merken aan de kwaliteit van het scherm.

Zoals we van Samsung gewend zijn is het scherm prima. Vooral de kleurweergave is hetgeen waar het Koreaanse merk positief opvalt. Aan de andere kant is het scherm niet zo scherp als dat van de iPhones, wat op zich jammer is omdat de grootte van dit scherm zoveel mogelijkheden biedt.

Een ander prettig element van het scherm is dat het weinig last lijkt te hebben van vingerafdrukken. Ook met tegenlicht is de display goed af te lezen, wat wel zo prettig is aangezien we allemaal ons toestel ook wel eens in de buitenlucht willen gebruiken.