4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Samsung Series 9 Ultra voelt tijdens gebruik snel aan. Wat ik na het recenseren van enkele modellen met aanraakgevoelig scherm natuurlijk wel mis is de mogelijkheid om het scherm ook te kunnen gebruiken voor invoer van commando’s. Windows 8 is een besturingssysteem dat gebouwd is met touchscreens in het achterhoofd en dat merk je tijdens normaal gebruik natuurlijk wel. Ondanks de hogere prijs voor een touchscreen zou ik persoonlijk in het geval van Windows 8 opteren voor een systeem dat is voorzien van deze mogelijkheid.

Omdat Windows 8 nu eenmaal hetgeen is dat de klok slaat bij Windows OEM’s is de Series 9 Ultra ook voorzien van Windows 8. Bij Techzine zijn we tevreden over Windows 8, maar er zijn ook negatieve geluiden waar te nemen. Voor een uitgebreide recensie over Windows 8 kan je terecht bij de Techzine review over Windows 8.


Toetsenbord


Het toetsenbord is uiteraard van het chiclet-type en is voorzien van toetsenverlichting. Sommige toetsen bevatten ook een LEDje om aan te geven of de desbetreffende functie in- of uitgeschakeld is. Zo heeft de Caps Lock-toets een indicator, maar ook de F6- en F12-toetsen, welke respectievelijk gerelateerd zijn aan het geluids- en de WiFi-instellingen van het systeem.

Er zijn verder bijvoorbeeld ook toetsen om Samsung Settings te openen, de scherm- en toetsenverlichting aan te passen. Een opvallende functie bevindt zich op de F11-knop, waarmee geschakeld kan worden tussen de energiebesparingsmode en de instellingen voor hoge prestaties. Jammer hierbij is dat er geen visuele feedback wordt weergegeven zodat je zonder verdere handelingen in principe niet weet welke mode er is ingeschakeld.


Touchpad


Samsung heeft voor de Series 9 Ultra gekozen voor een Elan-touchpad. Dit is nauwelijks een verrassing, zo goed als elke Windows-laptop is tegenwoordig met een touchpad van dit merk voorzien. In het Windows-configuratiescherm kunnen gebruikers allerlei functies van het touchpad in- of uitschakelen naar eigen smaak. In principe kan het touchpad overweg met invoer van maximaal vier vingers. Er zijn helaas maar enkele functies die naar eigen smaak aangepast kunnen worden, verder is het enkel een kwestie van in- en uitschakelen. Bij alle functies vind je een instructiefilmpje zodat elke manier van invoer duidelijk zou moeten zijn.

Het touchpad is lekker groot, wat mede komt doordat er geen fysieke toetsen in zijn verwerkt. Net als bij Apple’s MacBook Pro is het hele touchpad één grote knop. Door in de rechteronderhoek te klikken kan de rechtermuisknopfunctie worden geactiveerd, dit kan eventueel echter ook door met twee vingers te tikken.


Beeldscherm


Het scherm van de Series 9 Ultra is qua oppervlak gewijzigd ten opzichte van de vorige laptop uit deze serie. Die laptop bevat een scherm van 13,3 inch, maar de laptop uit dit artikel heeft een scherm van 15 inch. De resolutie bleef overigens hetzelfde: 1600 bij 900. Dit betekent dus helaas dat de 15 inch-variant geen extra werkruimte heeft gekregen, maar zaken dus gewoon groter weer kan geven. Samsung had wat mij betreft beter kunnen kiezen voor een scherm met een 1920 x 1080-resolutie voor deze laptop, want vrijwel het enige punt waarop verschil wordt gemaakt, maar dus uiteindelijk op functioneel gebied weinig uit.

Het scherm is, afgezien van het hierboven genoemde, prima. De ontspiegelde laag zorgt er voor dat je het scherm in vrijwel elke omgeving goed kunt aflezen, ongeacht de verlichting van de ruimte. Vaak worden laptops geleverd met een spiegelend scherm, wat er stijlvol uitziet, maar waardoor het beeld minder makkelijk leesbaar is. Bij deze ultrabook zal je daar geen last van ondervinden.


Geluid


Bij ultrabooks is het geluid altijd een beetje een ondergeschoven kindje. Het is ook geen wonder natuurlijk, want er is weinig ruimte om goede speakers in zo’n dunne behuizing te monteren. Soms worden we nog wel eens verrast, maar vaker is daar de teleurstelling.

In het geval van de Series 9 Ultra is het allemaal redelijk op orde. Het geluid klinkt redelijk goed en het volume kan redelijk hoog gezet worden, met onze geluidsmeter meet ik zo’n 80 dB en dat is op zich voldoende voor de meeste ruimtes. Helaas zijn alle lage tonen volledig afwezig in de afgespeelde muziek en dat is natuurlijk jammer.


Software


Net als bij de eerdere Windows 8-systemen is ook de Series 9 Ultra weer jammerlijk volgestopt met bloatware. Natuurlijk vind je het gebruikelijke antiviruspakket dat maar enkele maanden geldig is, in dit geval Norton Internet Security voor 60 dagen. Er zijn daarnaast ook een hoop games toegevoegd waarvan je maar één leveltje kunt spelen en zo vind je nog veel meer applicaties die door Samsung zijn uitgekozen om voor te installeren op het systeem. Dit resulteert in een harde schijf die al voor een goed deel volstaat wanneer de laptop afgeleverd wordt. Van de beschikbare 94GB neemt de installatie plus aanvullende software zo’n 27GB in beslag. Het betekent dat de schijf van de Series 9 Ultra al voor zo’n 30 procent vol zit, wat ik persoon vrij veel vind.

Toch zijn er ook leuke applicaties zoals Cyberlink Power2Go, een redelijk programma om optische media te branden. Hiervoor heb je echter weer wel een externe brander voor nodig, want in deze ultrabook zit natuurlijk geen optische drive ingebouwd. Ook Cyberlink PowerDVD 10 is toegevoegd, zodat je zonder moeite DVD’s kan kijken, maar opnieuw: een externe drive is hier wel handig bij.