4min

Gebruikservaring

Algemeen


De MacBook Pro Retina van 13 inch biedt je een vloeiende gebruikservaring, ook al is de processor minder goed dan die van de grotere variant. Voor de normale taken is het snelheidsverschil nauwelijks op te merken, wanneer je veel programma’s tegelijk open hebt staan zal de 15 inch-versie allicht wat sneller zijn, hoewel dit ook met het werkgeheugen te maken heeft.

Zelf zit ik al enkele jaren vastgekluisterd aan MacBook’s en de MacBook Pro Retina van 15 inch heeft mij momenteel in zijn greep, maar de 13 inch-variant mag er eveneens best wezen. Ik vind een scherm van 13 inch persoonlijk niet groot genoeg om dag in, dag uit aan te werken, maar het is natuurlijk wel een stuk handzamer. Het hangt er dan ook mede van af hoe je dagelijks leven er uitziet wanneer je de keuze maakt tussen een 13 inch- of 15 inch-variant.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de MacBook’s is al sinds jaar en dag van het type chiclet, waarbij elke toets zijn eigen ‘eilandje’ vormt doordat de behuizing onder het toetsenbord doorloopt. De toetsen steken een stukje uit de behuizing en doordat er wat ruimte tussen de toetsen zit heb je een minder grote kans om de verkeerde toets aan te slaan. Persoonlijk wil ik nooit meer terug naar de oude standaard waarbij de toetsen taps toeliepen.

Dat geldt ook voor de MacBook Pro Retina, welke dus eveneens een chiclet-toetsenbord heeft wat prima werkt. De toetsen zijn voorzien van toetsenverlichting die zich door een lichtsensor aan laat passen aan het omgevingslicht. De functietoetsen werken standaard niet als F1-, F2- of F3-toetsen, de dubbelfunctie heeft de voorkeur. Zo kun je makkelijk de helderheid van het scherm of het volume aanpassen, maar ook Exposé of Launchpad openen. Het is al een tijdje zo, maar ook de aan/uit-knop van de MacBook’s is onderdeel van het toetsenbord, wat ik nog steeds erg opvallend vind.


Touchpad


Net als het toetsenbord is ook het touchpad een gevierd onderdeel van de MacBook’s. Apple introduceerde het grote glazen aanraakgevoelige oppervlak tegelijkertijd met de Unibody-behuizing en dat was een schot in de roos, jaren later proberen fabrikanten de werking hiervan nog steeds te evenaren. Multitouch-commando’s worden perfect vastgelegd waardoor je met twee vingers vloeiend kan scrollen of terug kan gaan naar een vorige pagina in je browser. Met drie vingers kan je bijvoorbeeld een venster verplaatsen en met vier vingers je bureaublad tonen. Het mooie is dat dit allemaal even goed werkt en als je er eenmaal aan gewend bent zal je niet meer anders willen.

Beeldscherm


Waar het toetsenbord en touchpad al geweldig waren, bleef Apple op het gebied van beeldschermen in laptops de afgelopen jaren een beetje steken, wat bij de concurrentie overigens ook het geval was. Smartphones en tablets kregen stapsgewijs steeds betere schermen, maar pas nu zien we dit proces ook bij de laptops, met de komst van Full HD-schermen. Apple zette een stapje extra en introduceerde de Retina-standaard ook hier. Bij een Retina-scherm kan je op gebruiksafstand afzonderlijke pixels niet meer van elkaar onderscheiden. Dat betekent dus dat het scherm van een smartphone of tablet een hogere pixel per inch-ratio heeft dan een laptopscherm, waar je normaal gezien verder van af zit.

De 13 inch-MacBook Pro Retina heeft een resolutie van 2560 bij 1600 pixels, dat is wat lager dan de 2880 bij 1800 van de 15 inch-versie. Met de resolutie van de 13 inch-variant bevat een scherm alsnog meer dan vier miljoen pixels, waar er dat voorheen zo’n 1 miljoen waren. Dat is natuurlijk een ontzettend verschil en dat merk je ook wel wanneer je een tijdje achter een Retina-scherm hebt gezeten en dan weer terug gaat naar een laptop met een resolutie van 1366 bij 768, wat bij veel goedkopere laptops nog altijd de standaard is. Letters zijn scherper en video’s en afbeeldingen met een hoge resolutie komen veel beter uit op de Retina-schermen. De schermen zijn voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor het prijsverschil tussen de Retina-MacBook Pro en de gewone MacBook Pro en het is aan jezelf of je daar de meerwaarde van inziet.



Geluid


Qua geluid merk je wel dat de MacBook Pro van 13 inch een stapje terug heeft moeten doen ten opzichte van zijn grote broer. De speakers zitten meer in de behuizing weggewerkt en dat zorgt ook voor een bemoeilijkte geluidsuitvoer. Mogelijk zijn de speakers ook wat kleiner. Het geluid is dus wel wat minder ten opzichte van de grote broer, maar heel groot is het verschil zeker niet, het is gewoon in orde. Lage tonen vallen wat weg en daarmee is deze laptop dan ook geen uitzondering.

De MacBook Pro Retina bevat een dubbele microfoon, wat tegenwoordig steeds gebruikelijker wordt in laptops. Een dubbele microfoon wordt vaak gebruikt om omgevingsgeluid te filteren, wat in het geval van deze MacBook overigens prima werkt.

Software


Apple heeft de MacBook Pro Retina voorzien van Mac OS X 10.8 Mountain Lion, wat het meest recente besturingssysteem van het Amerikaanse bedrijf is. Als je meer over dit besturingssysteem wilt weten, kan je terecht bij de desbetreffende recensie.

Standaard vind je al flink wat software in Mac OS X zoals FaceTime, Berichten, Kalender, QuickTime, iTunes, Safari en iLife ’11. Om back-ups te maken hebben gebruikers ook de mogelijkheid om Time Machine te gebruiken, wat echt geweldige backupsoftware is waar je vrijwel geen omkijken naar hebt.

Van bloatware is bij de MacBook Pro Retina geen enkele sprake, wat ik zeer kan waarderen.