5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


HP’s Sleekbook 14 is in gebruik redelijk goed. Er zijn wel wat op en aanmerkingen die je hieronder nog zal kunnen lezen, maar over het algemeen is de Sleekbook 14 een prettig systeem met weinig randproblemen die niet onder de zaken vallen die normaliter niet op deze pagina worden besproken. De Sleekbook 14 is relatief snel, blijft koel en werkt prettig.

De Sleekbook 14 is voorzien van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem Windows 8, wat wij bij Techzine een goed besturingssysteem vinden. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar Techzine’s Windows 8-recensie.



Toetsenbord


HP heeft gekozen om de Sleekbook 14 uit te voeren met een chiclet-toetsenbord. Dit is een toetsenbord waarbij de toetsen als het ware uit de behuizing steken, elke toets vormt daardoor een eigen eilandje. Het voordeel van dit soort toetsenborden is dat de kans dat je een verkeerde of dubbele toets aanslaat een stuk kleiner is dan bij de toetsenborden waarbij de toetsen aan de zijkant taps toelopen.

De functietoetsen van de Sleekbook 14 zijn zoals gebruikelijk voorzien van een dubbelrol, zo kan je makkelijk de helderheid van het scherm of het systeemvolume aanpassen. Ook kan je de WiFi-verbinding uitschakelen, mocht je bijvoorbeeld de accu willen sparen. Sommige toetsen zijn voorzien van een indicatie-LED, om aan te geven of een functie al dan niet ingeschakeld is. Bij de knop voor de WiFi-verbinding brandt bij inschakeling een witte LED, bij uitschakeling is de verlichting rood. Bij de Caps Lock-knop brandt bij uitschakeling geen lichtje, maar bij inschakeling zie je een wit lichtje.

Om het toetsenbord en touchpad van de laptops te testen, schrijven we altijd een gedeelte van onze recensie over het product op de laptop. Tijdens het schrijven hiervan zijn er geen problemen met het toetsenbord naar voren gekomen, deze werkt prettig en zoals gezegd, het aantal verkeerde aanslagen is tot een minimum beperkt.



Touchpad


Waar het toetsenbord een positieve ervaring oplevert, is dat bij het touchpad niet het geval. HP heeft gekozen voor een Synaptics-touchpad. Dit was bij de HP Spectre Ultrabook 14 overigens juist een prima keuze, maar Synaptics blijkt de zaken niet universeel op orde te hebben. Het touchpad ondersteunt commando’s met maximaal drie vingers, maar het touchpad heeft het al moeilijk met invoer van twee vingers. Dat is al te merken wanneer je verticaal probeert te scrollen wat tijdens het surfen over het web regelmatig nodig is. Wanneer je horizontaal scrolt, wat met de Modern UI-applicaties van Windows 8 vaak het geval is, is het echter al helemaal een drama. Vaak worden de commando’s niet opgepakt en moet je meerdere keren je vingers net wat anders neerzetten zodat het touchpad je wél begrijpt.

Het gebeurt daarnaast ook regelmatig dat de touchpad ook bij invoer van één vinger blijft steken waardoor de cursor stil blijft staan. Helaas is het touchpad dus gewoon niet goed en ben je beter af met een USB-muis. Wij zijn van mening dat met de komst van Windows 8, waarbij horizontaal scrollen meer regel dan uitzondering is, een goed touchpad essentieel is geworden, veel meer dan bij Windows 7. Het ontbreken van een touchscreen in deze prijsklasse is niet raar maar dan moet de touchpad gewoon goed zijn. Hier laat HP dus duidelijk een steekje vallen.


Beeldscherm


Het beeldscherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels en dat is zoals aangegeven het absolute minimum voor een laptopscherm. Liever had ik een resolutie van 1600 bij 900 gezien, wat ook in deze prijsklasse wel mogelijk blijkt te zijn, hoewel het merendeel van de fabrikanten wel voor de lagere resolutie kiest, ongetwijfeld om de kosten verder te kunnen drukken of om eventueel in andere onderdelen te investeren.

Gelukkig oogt het scherm recht van voren zeker niet slecht. Het is regelmatig zo dat de afzonderlijke pixels van elkaar te onderscheiden zijn, maar dat is hier niet het geval. De horizontale kijkhoek is daarnaast ook redelijk, er vinden geen veranderingen van kleuren plaats, de helderheid van het beeld wordt wel wat minder wanneer je vanaf een extreme hoek kijkt. In verticaal opzicht is dat een heel ander verhaal, je zit al gauw tegen hele andere kleuren aan te kijken als je van boven of onderen naar het scherm kijkt.

Opvallend is ook dat de schermverlichting sowieso niet heel hoog gezet kan worden. Voor onze accutests zetten we de helderheid normaliter op een benadering van 700 Lux, wat voor de meeste systemen neerkomt op ongeveer de helft van de maximale helderheid van het scherm. De Sleekbook 14 behaalde deze lichtsterkte niet, wat opmerkelijk is. Bij veel tegenlicht zou je je scherm dan ook helderder willen zetten om nog wat te kunnen zien, maar dat gaat simpelweg niet.

Geluid


De Sleekbook 14 maakt wel weer wat goed als het gaat om de geluidskwaliteit. Het geluid kan niet extreem hard, maar zeker wel hard genoeg voor normaal gebruik. Ook bij het hoogste volume blijft het geluid zeer acceptabel, er is geen sprake van vervorming of krakend geluid. Wel zijn de lage tonen vrijwel geheel afwezig, dit is niks speciaals voor de meeste laptops, maar omdat we hier gezien de dikte van de laptop (2,1 cm.) niet echt kunnen spreken over een ultrabook, was er misschien wel ruimte geweest voor een subwoofertje. Dat kost uiteraard wel weer extra.

Software


HP heeft zich redelijk ingehouden met het toevoegen van extra software. Deze aanvullende software wordt ook wel bloatware genoemd, wanneer je er eigenlijk weinig aan hebt. Verschillende fabrikanten grepen de lancering van Windows 8 aan om een grote bak extra software toe te voegen waarvoor ze vergoedingen krijgen van fabrikanten. HP houdt het in dit geval bij een pakket van Cyberlink en een trial van Norton Internet Security. De toevoeging van de Cyberlink-software kan ik maar deels begrijpen omdat je normaliter niet veel hebt aan PowerDVD wanneer je geen DVD-drive hebt.

De trial van Norton Internet Security is goed voor gratis bescherming voor 60 dagen, daarna kan je nog altijd terugvallen op de standaardbeveiliging van Windows 8 of een pakket naar eigen keuze.

Dankzij de grote harde schijf blijft er standaard nog voldoende ruimte over voor de gebruiker. Bij de meeste SSD-systemen die weliswaar sneller opstarten heeft de gebruiker standaard nog maar zo’n 60GB over voor eigen data, bij de HP Sleekbook is dat zo’n 420GB.