5min

Tags in dit artikel

, ,

Software en gebruikservaring

Software


De Sony Xperia J is voorzien van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dit is in mijn ogen tegenwoordig het absolute minimum aangezien dit besturingssysteem inmiddels al meer dan een jaar geleden gelanceerd is. Sony heeft overigens ook al een update naar Android 4.1 Jelly Bean aangekondigd, maar het is nog onduidelijk wanneer deze update precies uitgegeven zal worden door Sony. Dat zal in ieder geval ergens in 2013 moeten gebeuren, Sony geeft vooralsnog geen duidelijkere indicatie.

Sony heeft, zoals het al jarenlang doet, de eigen Timescape UI over de Android-interface gelegd. Sony biedt je vijf hoofdschermen welke je kan vullen met iconen en widgets. Naast de standaardwidgets van Android heeft Sony ook enkele eigen widgets ontwikkeld, bijvoorbeeld voor Music Unlimited, de deelfunctie van Timescape UI en TrackID. Sony heeft geen knoppen aan het notificatiepaneel van Android toegevoegd, maar voor het snel uit- en inschakelen van WiFi of Bluetooth kan je wel terecht bij een widget.


Tijdens het gebruik van de telefoon valt op dat de Xperia J moeite heeft met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De specificaties van de telefoon deden het al vrezen, maar eigenlijk is deze telefoon niet snel genoeg voor dit besturingssysteem, zo vrees ik. De problemen worden duidelijk wanneer je de wat zwaardere applicaties opent zoals de Camera, Agenda of Chrome. Het kan dan een paar seconden duren voordat de applicatie in zijn volledige glorie op het scherm staat, soms vraag je je zelfs af of je het programma-icoon wel goed hebt ingedrukt.

De eerste weken en maanden zal het allemaal wel gaan, maar na verloop van tijd zal het toestel zonder twijfel steeds trager worden, wat een vloeiende Android-ervaring in de weg zal staan. Dat is iets waar je bij de aanschaf van een goedkope Android-telefoon echter altijd rekening mee moet houden. Een tijdelijke remedie wanneer het apparaat zeer traag wordt is om alle openstaande applicaties te beëindigen en aantal widgets zo veel mogelijk te beperken.


Notificaties


De Sony Xperia J is voorzien van notificatieverlichting aan de onderkant van het toestel, welke speciaal gebruikt wordt om notificaties vanuit sociale netwerken en dergelijke te tonen. Zo kan deze verlichting in verschillende kleuren gaan oplichten wanneer je een bericht op Facebook ontvangt, of een SMS binnenkrijgt of zelfs wanneer de accu bijna leeg is. De verlichting zit verwerkt in het toestel en is onzichtbaar tenzij deze oplicht, wat er best stijlvol en fascinerend uitziet.

Het idee is niet nieuw, maar de locatie is dat zeker wel. In het dagelijks leven merk je vaak dat mensen steeds hun telefoon aan en weer uit zetten om te zien of er nieuwe notificaties binnen zijn. Met de notificatieverlichting onderaan het toestel kan ik me voorstellen dat Xperia J-eigenaars daar wat minder last van hebben.

Bellen


De belkwaliteit van de Xperia J is aardig, niet geweldig. De Xperia J mist een tweede microfoon waardoor er van filtering van omgevingsgeluid geen sprake is, daar is een tweede microfoon een vereiste voor. Dat is echter meer het probleem van degene aan de andere kant van de lijn. Het geluid van de Xperia J kan vrij hard worden gezet. De Xperia J weet zijn signaal aardig over het algemeen aardig goed vast te houden.

Geluid


De Xperia J wordt door Sony niet geleverd in combinatie met een headset en wat de geluidskwaliteit van de Xperia J is daar dan ook weinig over te zeggen. De Xperia J heeft op de achterkant van de behuizing een speaker zitten voor de uitvoer van muziek. Deze speaker is van redelijke kwaliteit en kan aardig hard waarbij het geluid in kwaliteit niet aanzienlijk afneemt. Sony heeft wat dit betreft dus goed werk geleverd.

Door het Arc-ontwerp kan je de telefoon ook plat op een tafel leggen en toch nog aardig wat geluid te horen krijgen. Je merkt wel dat het geluid gedempt wordt, maar het is zeker nog acceptabel om aan te horen.

Internet


De Xperia T wordt geleverd met de standaardbrowser van Android, maar ook met Google’s nieuwere Chrome-browser. De verschillen tussen de twee browsers zijn op functioneel gebied niet zo groot. Je kan gebruik maken van tabs, bookmarks synchroniseren en beide browsers bieden ook de mogelijkheid om in plaats van een mobiele website de desktopvariant te openen, mocht je hiertoe de behoefte hebben. Een voordeel dat Chrome ten opzichte van de standaardbrowser heeft is dat het mogelijk is om een privé mode in te schakelen, voor wat voor doeleind dan ook..

Het inladen van desktopwebsites gaat verschrikkelijk traag, het kan voorkomen dat je meer dan tien seconden zit te wachten voordat de opgevraagde pagina volledig is ingeladen. Mobiele websites worden daarentegen binnen enkele seconden ingeladen. Scrollen gaat nog redelijk soepel, in- en uitzoeken is een stuk minder prettig. Opnieuw komt de matige hardware van de Xperia J hier naar voren. Gelukkig passen desktopsites wel aardig goed op het relatief grote scherm en daardoor wordt de leesbaarheid natuurlijk wel bevorderd.



Toetsenbord


Het scherm van de Xperia J is groot, maar niet zo responsief als dat je zou wensen. Het overkwam mij tijdens het typen constant dat ik veel meer typfouten maakte dan bij welke andere smartphone dan ook. Op zich is het toetsenbord goed ingedeeld, maar de invoer van de gebruiker wordt niet goed opgepakt door de Xperia J. Als je het toestel een kwartslag draait naar de landschapsmode wordt het er allemaal wel wat beter op, maar natuurlijk moet de Xperia J ook in portretmode goed kunnen werken.

Scherm


Het scherm van de Xperia J heeft een aanzienlijk hogere resolutie dan de meeste smartphones in deze prijscategorie. Sowieso is een scherm van vier inch ook niet iets wat je verwacht wanneer je 200 euro betaalt voor een smartphone van een groot merk zoals Sony, Samsung, LG of HTC.

Zoals al eerder aangeven blijven vingerafdrukken wel vrij makkelijk staan op het scherm, wat jammer is. Met tegenlicht is het scherm mede daardoor ook niet goed meer af te lezen. Toch is het scherm van de Xperia J aardig goed te noemen gezien de prijsklasse van de telefoon, maar dat is dus allemaal relatief omdat het vergeleken wordt met telefoons uit dezelfde prijsklasse. De resolutie is hoog, de kleuren zijn goed en dat geldt ook voor de kijkhoek.