4min

Gebruik en software

Tijd om de tablet eens goed te gaan gebruiken en de ervaring te delen, dat is uiteindelijk toch waar het om gaat. Om bij het begin te beginnen, is het enorm belangrijk hoe de tablet in de hand ligt. Als je de tablet vasthoudt in landschapsmode oftewel horizontaal, dan is de tablet enorm prettig in gebruik en heb je een goede houvast. Draai je de tablet echter een kwartslag, naar portretmode, dan is dit een heel stuk minder prettig. Doordat de tablet van dik naar dun verloopt, is de prettige houvast verdwenen. Dat brengt mij tot de conclusie dat deze tablet alleen prettig werkt in landschapsmode.


Zoals eerder ook al kort aangehaald, is deze tablet ook prima met natte vingers te gebruiken of wanneer het scherm vochtig is. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het koken recepten opzoeken.

Een van de goede punten van de vorige tablet van Sony was het toetsenbord. Gelukkig heeft Sony er voor gekozen om deze te behouden. We zijn dan ook opnieuw erg te spreken over het toetsenbord, de toetsen zijn van een lekkere grootte en zitten goed uit elkaar. Wij hoefden totaal niet te wennen aan dit toetsenbord en konden er vlot mee uit de voeten. Een ander positief punt is dat we met regelmaat het toetsenbord te zien krijgen met een numeriek keypad erbij. Dit is iets wat we eigenlijk nooit zien op Android-apparaten.

Software


Zoals op de vorige pagina al was te zien, heeft Sony redelijk wat software voorgeïnstalleerd op de Xperia Tablet S. Hoewel dit nog wel eens als vervelend beschouwd kan worden, blijft het in dit geval redelijk binnen de perken. Het is duidelijk te zien dat Sony een goede softwarestrategie heeft, die elk jaar steeds meer vorm begint te krijgen. Het grote verschil op het Android-platform zal uiteindelijk moeten komen van de meegeleverde applicaties in plaats van de hardware. Op dat gebied worden de verschillen immers alleen maar kleiner, aangezien we inmiddels bij de quad-core processors zijn aanbeland.


De meest opvallende applicaties zijn toch wel Afstandsbediening, Music Unlimited, Socialife en de gastmodus. De Afstandsbediening-app kan op elk moment worden aangeroepen via een icoontje onderin het scherm. De app doet precies wat de naam al doet vermoeden, via de infrarood-sensor bovenop de tablet kan je al je audio/video-apparatuur configureren en bedienen, zodat je de tablet kan gebruiken als afstandsbediening. Of dit ook een zinvolle functionaliteit is en ook een waardige vervanger vormt voor de oude vertrouwde afstandsbediening, is nog maar de vraag. Ik denk dat een tablet pakken, het scherm ontgrendelen en de afstandsbediening-app opstarten teveel handelingen zijn. De juiste afstandsbediening pakken en op een knop drukken, werkt gewoon sneller. Het is wel een leuke toepassing, maar zeker geen verkoopargument.

Music Unlimited is de muziekdienst van Sony en deze kent al enige bekendheid op de PlayStation 3. Het is een goede tegenhanger van Spotify en ziet er wat ons betreft grafisch een stuk gelikter uit dan de populairste muziekstreamingdienst. Een nadeel is echter wel dat Music Unlimited alleen werkt op Sony-apparaten en bijvoorbeeld niet wordt ondersteund door Sonos, Wolfgang of een ander speakersysteem.


Socialife is een applicatie waarin je je sociale netwerken kan koppelen en de meest recente activiteit kan zien. Ook is het mogelijk om RSS Feeds in de applicatie toe te voegen, zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws. De manier waarop updates worden weergegeven in deze applicatie doet ons veel denken aan Windows 8. Wellicht is dit een voorproefje van wat we nog van Sony kunnen verwachten volgende maand. In elk geval zit deze app beter in elkaar dan andere applicaties waarin sociale netwerken gebundeld worden.


Gastmodus is een functionaliteit waar veel tabletgebruikers al redelijk lang op zitten te wachten. Inmiddels is uitgelekt dat Google bezig is om meerdere gebruikers mogelijk te maken binnen Android, maar Sony vond dit kennelijk te lang duren en heeft zijn eigen implementatie ontwikkeld en uitgerold. Met gastmodus kan je de tablet overschakelen in een andere mode, waarbij je de toegang tot de applicaties kan beperken. De gastmodus werkt dus niet als een compleet nieuwe sessie met een andere Google-account, maar legt gewoon restricties op welke applicatie wel en niet kan worden gestart. Zo kan je bijvoorbeeld een gastmodus maken voor je kinderen, om alleen toegang tot spelletjes toe te staan en niet tot de browser, of een gastmodus met alleen toegang tot Spotify of Music Unlimited, zodat mensen op een feestje ook de muziek kunnen aanpassen.

De gastmodus wordt dus op applicatieniveau geregeld. Als je dus in de hoofdaccount je e-mail adres of Gmail-adres hebt geconfigureerd en in de gastmodus ook toegang geeft tot de email-apps dan kunnen de gasten dus ook je mail lezen. De gastmodus die Google aan het ontwikkelen is, zal ongetwijfeld een stuk uitgebreider zijn, maar zo lang die nog niet beschikbaar is, heeft Sony een prima alternatief ontwikkeld waarmee het zich wel weet te onderscheiden van de concurrentie.