4min

Software

Synology gebruikt op al haar NAS’en dezelfde software, de Synology DiskStation Manager, afgekort DSM. Inmiddels is Synology aanbeland bij versie 4.1 van DSM. Inmiddels biedt de DSM een volwaardige suite met honderden functionaliteiten. Aangezien de DSM software zowel voor de consumenten als zakelijke NAS’en wordt gebruikt, kiezen we ervoor om de consumenten toepassingen in DSM 4.1 te negeren in deze review en ons alleen te richten op zakelijke toepassingen.


Netwerk

Een van de belangrijkste hardware- maar ook software-toepassingen is de mogelijkheid van link-aggregration. Indien een NAS volledig binnen één netwerk wordt gebruikt, kunnen beide LAN-poorten worden gekoppeld, zodat er veel hogere datasnelheden behaald kunnen worden. Ook is het uiteraard mogelijk om één LAN-poort aan het internet te hangen en de andere aan een lokaal netwerk.

Beveiliging

De beveiliging van een NAS is uiteraard ook enorm belangrijk. Er zijn verschillende soorten beveiliging aanwezig op de NAS. Om te beginnen is er uiteraard een firewall aanwezig, voornamelijk handig wanneer de NAS aan het internet komt te hangen. Ook is er de mogelijkheid om IP-adressen automatisch te blokkeren voor een X aantal dagen, als er meerdere keren in een bepaalde periode wordt getracht in te loggen met een verkeerde gebruikersnaam en/of wachtwoord. Al deze waardes zijn af te stellen via de webinterface van DSM. De loginpogingen worden gecontroleerd voor verbindingen met DSM, SSH, FTP, Telnet, rsync, netwerkbackup, WebDAV, mapsynchronisatie, mobiele apps en Filestation.

Uiteraard kan het ook belangrijk zijn dat als meerdere gebruikers van de NAS gebruik gaan maken, zij alleen toegang krijgen tot de mappen en bestanden waar zij de rechten toe behoren te hebben, zodat zij niet alle bestanden in kunnen zien. Er kunnen dan ook meer gebruikers, groepen en gedeelde mappen worden aangemaakt. Per map kan worden ingesteld welke gebruikers en/of groepen rechten hebben om de inhoud te bekijken.


Professionele netwerkopties

Ook is het mogelijk om de NAS in een domein te hangen, of te koppelen aan een LDAP-server. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de bestanden van de gebruikers op de NAS worden opgeslagen, in plaats van op de Windows Server, waarop Active Directory draait.

Windows, Mac OS X en Linux

Alle veelgebruikte besturingssystemen kunnen overweg met de NAS’en van Synology. De NAS kan worden benaderd en er zijn zelfs specifieke diensten per besturingssysteem. Zo biedt Synology ondersteuning voor AppleTalk en Time Machine, maar ook voor het NFS-protocol wat weer bijzonder handig is voor Linux-gebruikers.

VPN-ondersteuning

De Synology NAS’en beschikken tegenwoordig ook over een VPN-cliënt. Hiermee kan de NAS verbinding maken met een virtueel privénetwerk. Dit kan via PPTP en OpenVPN. Er kunnen meerdere VPN-verbindingen tot stand worden gebracht, ook is het mogelijk om de VPN-verbinding te delen met andere netwerkgebruikers binnen hetzelfde netwerk als de NAS.

Back-up maken van de NAS

Ook is het mogelijk om backups te maken van de NAS-server, van de hele server of van slechts enkele mappen. Hiervoor biedt Synology inmiddels ook meerdere mogelijkheden. Zo kan er een simpele lokale back-up worden gemaakt. Er zijn ook netwerk back-up mogelijkheden naar een andere Synology-server of via rsync. Daarnaast is er ondersteuning voor het Amazon S3-opslagplatform. Hiermee worden de Synology-bestanden opgeslagen in de cloud bij Amazon.

Uiteraard kunnen back-ups direct worden gemaakt, maar is het ook mogelijk om een back-up-taak in te plannen, zodat die automatisch volgens een bepaald schema wordt gemaakt.


Extra applicaties installeren en gebruiken

Synology’s DSM bestaat nu al enkele jaren en het aantal applicaties hiervoor groeit gestaag mee. Inmiddels kiest Synology er voor om niet meer alles te installeren en is er het zogenaamde Package Center. Hiervandaan kunnen extra applicaties op de NAS worden geïnstalleerd, die ook weer zijn te beheren via het web control panel. Synology zelf biedt 21 applicaties, maar ook externe ontwikkelaars kunnen inmiddels applicaties aanmaken. Op dit moment zijn er daarvan 26 van beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om onofficiële bronnen toe te voegen, maar deze applicaties zijn meer voor thuisgebruik. Denk hierbij aan Transmission, Sick Beard, Couchpotato en SabNZBD+.

De applicaties van Synology lopen uiteen van zakelijke toepassingen tot consumententoepassingen. Een greep uit de applicaties die beschikbaar zijn van Synology zelf: Antivirus Essential, Cloud Station, DHCP Server, Directory Server, Mailserver, Surveillance Station en VPN Server.

Als we kijken naar de applicaties van derden, zien we vooral webapplicaties. Drupal, Joomla, Magento en WordPress. Maar ook zijn er de wat zakelijkere toepassingen, die wel degelijk handig kunnen zijn. Bijvoorbeeld Zarafa, een mail- en groupware-platform of Hasplm, deze applicatie kan PC-clients controleren op illegale software en licenties. Dit soort applicaties vereisen uiteraard wel de nodige extra training en configuratie. Mochten de applicaties echter al actief zijn in het bedrijf, dan kan de NAS de taken van de huidige servers mogelijk overnemen.