5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Envy TouchSmart Ultrabook 4 is prettig in gebruik, dat staat voorop. Er zijn wel enkele negatieve puntjes, maar die worden in de punten hieronder besproken. Zaken waar je op moet letten, zijn de aanslag van het toetsenbord en de schermresolutie.

Zoals je van een nieuwe computer tegenwoordig al min of meer kan verwachten, is de Envy TouchSmart Ultrabook 4 voorzien van Windows 8, Microsoft’s nieuwste besturingssysteem voor desktops, laptops en ook tablets. Bij Techzine zijn wij overwegend positief over dit nieuwe besturingssysteem, wel is het zo dat het allemaal eventjes wennen zal zijn, wanneer je nog geen kennis hebt gemaakt met Window 8. Als je meer wilt weten over dit besturingssysteem, dan wijs ik je graag door naar onze recensie van Windows 8.


Toetsenbord


Zoals tegenwoordig niet meer dan normaal meer is, is ook de HP Envy TouchSmart Ultrabook 4 voorzien van een chiclet-toetsenbord. Dit soort toetsenborden bestaat uit toetsen waartussen enige ruimte is overgelaten, zodat de kans op dubbele aanslagen verminderd wordt. Dat gaat ook bij de Envy TouchSmart Ultrabook 4 op, maar de toetsen hebben helaas een wat zware aanslag, waardoor je toch regelmatig een letter mist in je geschreven tekst. Dit is storend, voornamelijk als je niet blind kan typen en het gemis dus pas later opvalt.

HP heeft het toetsenbord van de Envy TouchSmart Ultrabook 4 voorzien van een verlicht toetsenbord. Dit toetsenbord kent echter enkel twee standen: aan en uit. Dat is wel een klein minpuntje, zo kennen MacBook’s bijvoorbeeld liefst zeventien standen. De aanwezigheid van toetsenverlichting is alsnog een meerwaarde, omdat je makkelijker kan typen in onverlichte ruimtes.

De functietoetsen zijn voorzien van dubbelfuncties om verschillende systeemeigenschappen aan te passen. Zo kan je met behulp van de F2- en F3-toetsen de helderheid van het scherm aanpassen. Ook zijn er toetsen om de beelduitvoer naar een tweede scherm, de toetsenbordverlichting, mediaweergave, het geluid en de draadloze verbindingen te regelen. De Caps Lock-, Vliegtuigstand- en Geluidsdempingsknop zijn voorzien van een kleine LED-indicator, waarmee de status van de desbetreffende functie wordt weergegeven.


Touchpad


HP heeft de Envy TouchSmart Ultrabook 4 voorzien van het zogenaamde Imagepad. Dit is in dit geval een Synaptics ClickPad. Het touchpad kan overweg met invoer van maximaal vier vingers, maar standaard staan enkel multitouch-bewegingen met twee vingers zoals zoomen, knijpen en draaien ingeschakeld. In het configuratiescherm kunnen aanvullende functies zoals haalbewegingen en drukken met drie vingers ingeschakeld worden. De beweging met invoer van drie vingers kan tot in detail worden ingesteld, waarbij gekozen kan worden om een bepaald programma op te starten. In de software is voorzien in animaties om de bewegingen voor te doen, zodat het altijd duidelijk is wat er gedaan moet worden om een bepaald commando te activeren.

Het touchpad werkt goed en de circulaire bewerking is een heel klein beetje voelbaar, wat best prettig is. De linker- en rechtermuisknop zijn in het touchpad verwerkt, wat extra aanraakgevoelige ruimte oplevert. Het touchpad is niet zo groot als dat van de MacBook’s van Apple, maar evengoed toch aardig groot. Voor de meeste multitouchbewegingen is dan ook voldoende oppervlak.


Geluid


De Envy TouchSmart Ultrabook 4 is voorzien van ondersteuning voor Beats Audio, waarbij twee luidsprekers en een subwoofer gecombineerd worden in de behuizing. Van die subwoofer is bij het afspelen van de muziek echter niet al te veel te merken, althans, de weergave van lage tonen is niet wat ik ervan hoop als er geadverteerd wordt met Beats Audio. Er wordt wel een applicatie meegeleverd om het geluid verder aan te passen, maar ook met behulp van deze applicatie kunnen de bastonen niet veel verder uitgediept worden.

Het geluid kan wel hard en blijft aardig goed om aan te horen, afgezien van de relatieve afwezigheid van de lage tonen, natuurlijk. Bij ultrabooks is het geluid doorgaans sowieso niet al te geweldig aangezien er weinig ruimte is om goede speakers te monteren, maar als een laptop het Beats Audio-predikaat draagt, verwacht je er natuurlijk wel wat goeds van. Helaas wordt die verwachting simpelweg niet ingelost en lijkt de Beats-ondersteuning niets meer dan een marketingpraatje, om mee te liften op het succes van het geluidsmerk. Bij het openmaken blijkt wel dat er een bas-speaker in de behuizing is verwerkt, maar met een doorsnee van krap 1,5 centimeter kan het niet veel minimaler, zoals ook aan het uitgevoerde geluid af te leiden is. Daarnaast heeft deze speaker ook geen mogelijkheid om zijn geluid direct uit te voeren omdat er geen gril in de afdekplaat is gemaakt.

De subwoofer is erg klein en presteert dan ook niet veel

Beeldscherm


De Envy TouchSmart Ultrabook 4 heeft een touchscreen, wat met Windows 8 erg handig is, aangezien het besturingssysteem ontwikkeld is met touchscreens in het achterhoofd. Het scherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels en dat is aan de lage kant voor een laptop met deze prijs. Aan de andere kant hebben andere laptops van 1.000 euro normaliter dan weer geen touchscreen, het is dus maar net wat je wilt hebben. Tijdens onze benchmarks valt op dat het scherm van de Envy TouchSmart Ultrabook 4 niet helder genoeg gezet kan worden om te voldoen aan de minimale eis voor de accutest. Dat houdt in dat je bij lichtinval wel eens grote moeite zou kunnen hebben met het aflezen van het scherm.

Het touchscreen werkt prima en reageert goed op aanrakingen. Het scherm kan invoer van maximaal 10 vingers tegelijk vastleggen en daarmee zit je normaliter wel goed. Je kan hierdoor bijvoorbeeld op het touchscreen ook goed spellen spelen met meerdere personen.


Software


HP heeft zich redelijk ingehouden met het toevoegen van extra software in de installatie van deze laptop. Aanvullende software wordt ook wel bloatware genoemd, wanneer je er eigenlijk weinig aan hebt. Verschillende fabrikanten grepen de lancering van Windows 8 aan om een grote bak extra software toe te voegen waarvoor ze meer vergoedingen krijgen van softwarefabrikanten. HP houdt het in dit geval bij een pakket van Cyberlink en een trial voor Norton Internet Security. De toevoeging van de Cyberlink-software kan ik desalniettemin maar deels begrijpen, omdat je normaliter niet veel hebt aan PowerDVD wanneer je geen DVD-drive hebt, zoals bij de meeste ultrabooks en ook deze, het geval is.

De trial van Norton Internet Security is goed voor gratis bescherming voor 60 dagen, daarna kan je nog altijd terugvallen op de standaardbeveiliging van Windows 8, of een pakket naar eigen keuze.

Dankzij de grote harde schijf blijft er standaard nog voldoende ruimte over voor de gebruiker. Bij de meeste SSD-systemen, die weliswaar sneller opstarten, heeft de gebruiker standaard nog maar zo’n 60GB over voor eigen data. Bij de HP Envy TouchSmart Ultrabook 4 blijft er na installatie nog zo’n 425GB over. Een deel van de harde schijf (16GB) wordt ingenomen door een herstelpartitie, dit is bij afwezigheid van een optische drive overigens weinig speciaals.