6min

Gebruikservaring

Algemeen


De Samsung ATIV Smart PC is een tablet, maar ook een laptop. Dit soort systemen vallen onder de hybride-standaard. Dat de ATIV Smart PC op twee manieren te gebruiken is, komt doordat deze met een dockingstation wordt geleverd. In principe is de ATIV Smart PC een tablet, maar dankzij dit aanvullende accessoire tover je de tablet zo om tot een laptop. Weliswaar een laptop met matige hardware, maar toch.

De ATIV Smart PC is voorzien van Windows 8 en dat is een mooi besturingssysteem voor tablets. De interface van Windows is voor een groot deel opnieuw ontworpen met touchscreens in het achterhoofd en dat werpt zijn vruchten bij dit soort producten natuurlijk wel af. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar de recensie over Windows 8.

Windows 8 is op de ATIV Smart PC in tegenstelling tot bij de Acer Iconia Tab W510 makkelijk te herstellen, aangezien de herstelpartitie op de SSD zelf staat. Acer levert de Iconia Tab W510 in combinatie met zes DVD’s. De herstelprocedure van die tablet is daarnaast ook erg moeilijk werkend te krijgen.

De Samsung ATIV Smart PC heeft voor een Windows-systeem vrij matige hardware aan boord, maar het is wel voldoende om het besturingssysteem vloeiend te draaien. Voor de wat zwaardere applicaties zoals Photoshop of games hoef je de tablet niet te gebruiken, maar voor gewoon huis-, tuin- en keukengebruik is het een mooi ding.

Geluid


De ATIV Smart PC is voorzien van stereo-speakers en dat is voor tablets nog zeker niet zo normaal als je misschien zou denken. De meest populaire tablets, de iPad’s, bevatten immers grotendeels mono-speakers. Enkel de iPad mini is gezegend met een dubbele speaker.

Het geluid van de ATIV Smart PC is redelijk goed, maar gaat lang niet zo hard als dat van de Acer-tablet. Bij die tablet was ik erg enthousiast over het geproduceerde geluid, dat ben ik bij de ATIV Smart PC ook, maar dan wel in wat mindere mate omdat het geluid minder hard kan.

Scherm


Samsung heeft de tablet voorzien van een scherm van 11,6 inch en dat is redelijk groot voor een tablet. De meeste systemen komen namelijk niet verder dan een schermgrootte van ongeveer 10 inch. Ik vind het scherm zelf wat te langwerpig om goed te gebruiken. Door de beeldverhouding gebruik je de tablet toch vooral in de liggende houding en als je dan beide handen aan de zijkant hebt geplaatst, kan je helaas echt niet het hele scherm bereiken met je duimen.

Het PLS-scherm heeft een goede kijkhoek en ook met wat tegenlicht is het scherm nog goed af te lezen. De schermresolutie van 1366 x 768 pixels is allesbehalve bijzonder en dit zal in de toekomst ook nog wel een verbeteringspunt worden voor tablets met Windows 8. Ditzelfde geldt voor het aantal aanrakingen dat het scherm tegelijkertijd kan registreren, dat zijn er vijf. Bij de meeste laptops met Windows 8 zijn dit er inmiddels al tien.

Software


Zoals misschien al opgevallen was als je de specificatietabel van de ATIV Smart PC bekeken hebt, heeft Samsung aardig wat extra software op de tablet gezet. Ik ben er zelf niet zo’n fan van, want het gaat hoe dan ook ten koste van de beschikbare opslagruimte. Nou heeft de ATIV Smart PC in theorie wel de dubbele opslagruimte van de Iconia Tab W510, maar door de extra software en de herstelpartitie gaat een deel hiervan verloren. In de praktijk houd je op een schone ATIV Smart PC zo’n 39GB over aan schijfruimte, wat aanzienlijk meer is dan bij de Iconia Tab W510.

Trials voor antiviruspakketten heb ik niets mee, net als met proefversies van spellen. Ook de toevoeging van Cyberlink PowerDVD zie ik weinig in aangezien de doorsnee-tablet geen DVD-drive aan boord heeft. Het dockingstation verandert hier niks aan. Natuurlijk kan je wel DVD’s downloaden of afspelen via een optische USB-drive.

Het is echter niet alleen kommer en kwel, zo vind ik de toevoeging van Adobe Reaer X, ChatON, Evernote, Jamie’s Recipes, Kindle en een aantal applicaties van Samsung zelf prima. Zo kan je met Samsung Settings een flink aantal systeeminstellingen aanpassen in een simpele interface en met S Note kan je met behulp van de S Pen eenvoudig notities of illustraties maken.

Accu


Wat opvallend is aan de accutijd van de Samsung ATIV Smart PC, is dat de tablet aanzienlijk langer blijft werken wanneer deze niet in het dockingstation is geplaatst. Uiteraard is het logisch dat het toetsenbord en touchpad ook stroom vereisen. Dat het meer dan een kwart van de totale accuduur kost, vind ik echter schokkend.

Bij de Acer Iconia Tab W510 was het juist andersom, maar in dat dockingstation was dan ook wel een extra accu geplaatst. Waarom Samsung niet voor een dergelijke aanpak gekozen en dat gaat ten koste van de accuduur. Toch doet de ATIV Smart PC het allesbehalve slecht in de accutest. In de test zonder dockingstation weet de Samsung-tablet het bijna twee uur langer uit te houden dan Acer’s systeem, wat daar zelfs met de extra accu in het dockingstation nog niet aan komt. De ATIV Smart PC biedt een accuduur van krap tien uur. Met Windows. Niets minder dan indrukwekkend.

Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced



Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced (met dock)


Dock


Met de toevoeging van een accu in het dockingstation zou de ATIV Smart PC écht een indrukwekkende accutijd gehad hebben. Helaas heeft Samsung niet voor deze opties gekozen. Wel voegt het dockingstation twee USB 2.0-poorten, een toetsenbord en een touchpad aan het geheel toe.

De ATIV Smart PC staat stevig in het dockingstation wanneer hij er eenmaal goed in staat. Af en toe gaat dit wat moeilijk en lijkt de vergrendeling niet helemaal te pakken. In het begin heb ik daarom wel eens gehad dat de tablet zomaar uit de dockingstation mieterde.

Het toetsenbord heeft een fijne aanslag en het is dan ook geen straf om teksten te moeten schrijven met de ATIV Smart PC. De functietoetsen voegen enkele opties voor het aanpassen van systeeminstellingen toe. Zo kan je de helderheid of het systeemvolume makkelijk aanpassen.

Het touchpad ondersteunt invoer van maximaal vier vingers, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om horizontaal te scrollen, wat voor Windows 8-gebruikers van vitaal belang is. De ATIV Smart PC trekt hiermee dan ook een lange neus naar de Acer Iconia Tab W510, welke een touchpad heeft dat slechts één vinger ondersteunt en dus ook geen scrolmogelijkheden biedt. Toch is het touchpad ook niet geheel vrij van problemen, soms duurt het na het klikken namelijk even voordat het touchpad weer op invoer reageert.

Wel moet gezegd worden dat het accessoire van Acer de gebruiker meer vrijheid biedt wat betreft posities. Het scharnier van het dockingstation van de Iconia Tab W510 kan namelijk meer dan 180 graden draaien.

S Pen


De ATIV Smart PC wordt door Samsung niet alleen met een dockingstation geleverd, maar ook met de S Pen. Daardoor kan je de tablet niet alleen als gewone tablet gebruiken, maar ook als tekentablet. Helaas is Photoshop een te zwaar programma voor de ATIV Smart PC, maar er zijn wel andere tekenprogramma’s die minder veeleisend zijn.

Zodra je met de S Pen boven het scherm hangt verschijnt een cursor. Als je op het scherm drukt is dit een linkermuisklik, met het knopje op de pen ingedrukt kan je bovendien een rechtermuisklik invoeren. Helaas kan je niet je gehele Windows-systeem besturen met de S Pen, zo kan je bijvoorbeeld niet horizontaal of verticaal scrollen.