5min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

Het onderdeel waar deze camera het onder meer van moet hebben, is de gebruikservaring. Deze moet door de toevoeging van Android vele malen beter zijn dan bij een normale digitale camera het geval is. Om te beginnen valt ons op dat Samsung veel aandacht heeft besteed aan het aanpassen van Touchwiz, zodat deze Android-schil meer geschikt is voor gebruik op een camera.

Zo kan het homescreen mee roteren, aangezien je de camera zowel horizontaal als verticaal vasthoudt, wellicht zelfs vaker horizontaal. Deze mogelijkheid is misschien vanzelfsprekend, maar zeker niet iets wat over het hoofd mag worden gezien. Een andere aanpassing die Samsung heeft gedaan is de werking van de standby-knop. Als je de camera voor het eerst opstart duurt het allemaal even, het is en blijft Android. Als je vervolgens de camera in stand-by schakelt, kan die daar direct weer uit worden gehaald, net als bij een smartphone. Echter is er een extra mode aan toegevoegd, als je de camera een uur niet gebruikt, schakelt hij de camera volledig uit om de batterij te besparen. Wil je dan de camera weer opstarten, dan moet je wat meer geduld hebben, want dan heeft de camera ongeveer een halve minuut nodig om weer tot leven te komen. Dit is echter via het instellingenmenu aan te passen, indien je dit niet fijn vindt.


Een andere aanpassing die Samsung heeft doogevoerd, is de gehele camera-applicatie. Deze is door Samsung specifiek ontworpen voor de Galaxy Camera. Zo is deze geschikt om de optische zoomlens aan te sturen en zijn er verschillende standen om foto’s of video’s te maken.

Foto’s maken kan automatisch, hierbij detecteert de camera het omgevingslicht en het object dat je wilt fotograferen en worden de instellingen hier zo goed mogelijk op afgesteld. Over het algemeen werkt dit vrij aardig, maar het kan natuurlijk altijd beter. Gelukkig heeft Samsung daar ook aan gedacht, een volgende stap is de mogelijkheid om uit verschillende Smart-standen te kiezen. Zo kan er gekozen worden uit de standen: Silhouet, Gezichtscorrectie, Macro, Beste foto, Panaroma, Beste gezicht, Landschap, Actie-opname, Rijke toon, Waterval, Nacht, Vuurwerk, Lichtspoor, Continuopname en Zonsondergang. Sommige van deze standen spreken voor zich, andere hebben wellicht wat uitleg nodig.

Bijvoorbeeld Silhouet, hierbij wordt het onderwerp dat je wilt fotograferen scherp afgetekend op de achtergrond. Bij gezichtscorrectie wordt het gezicht iets lichter gemaakt om oneffenheden te verbergen, een soort automatische Linda de Mol-correctie. Bij Rijke toon worden de kleuren voller en zachter gemaakt. Lichtspoor is een functie om een foto met lange sluitertijd te maken van bewegende objecten, zoals bijvoorbeeld voorbijrijdende auto’s, die vervolgens worden als een lichtstraal worden weergegeven.


Standen die het bespreken waard zijn, zijn verder de Beste Gezicht-stand. Hierbij maak je in korte tijd vijf foto’s van bijvoorbeeld een groep mensen. Vervolgens zal de camera de hoofden van deze mensen detecteren en kan je per hoofd selecteren welke van de vijf foto’s het beste is, waarna het totaalplaatje wordt opgemaakt.

Tot slot is de Panaroma-stand zeer goed uitgewerkt. Als je een Panaromafoto maakt, laat het scherm het gefotografeerde beeld deels zien, waardoor je gemakkelijk de volgende foto kan maken door de camera naar links of rechts te bewegen. Indien je teveel afwijkt in hoogte zal de camera je waarschuwen en indien mogelijk het verschil laten zien.


In principe kan iedereen met deze voorgeprogrammeerde stand prima foto’s maken. Mocht je echter wat meer kennis hebben van fotografie, dan is er ook nog de Expert-stand waarbij je kan kiezen uit dezelfde veel opties die je ook op een spiegelreflexcamera vindt en waarbij je bijvoorbeeld handmatig de sluitertijd, het diafragma of de ISO-gevoeligheid kan instellen.

Het opnemen van video’s is ook mogelijk met deze applicatie, echter heb je dan niet zoveel mogelijkheden als bij het nemen van foto’s. Je hebt simpelweg de keuze uit opnemen en stoppen tot je beschikking.

Het mooie van de aanwezigheid van Android op deze Galaxy Camera is dat je foto’s direct nadat je ze hebt gemaakt kan doorsturen naar je vrienden, uploaden naar Dropbox of delen op Facebook. Uiteraard kan je ook gebruik maken van andere Android-apps die het delen van foto’s toestaan. Hierdoor hoef je niet langer eerst je foto’s via een USB-kabel naar je computer te kopiëren om er vervolgens iets mee te doen. Ook is het mogelijk om via de meegeleverde Fotowizard wat simpele fotobewerkingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van contrast en helderheid en het rechttrekken of draaien van een foto.


Zoals je wellicht al eerder is opgevallen, is ook Instragram voorgeïnstalleerd op de Galaxy Camera. Samsung heeft hier waarschijnlijk voor gekozen omdat Instagram een populaire fotoapplicatie op smartphones is. Helaas werkt deze applicatie helemaal niet zo goed op de Galaxy Camera als je zou verwachten. Om te beginnen verwacht de Instagram-applicatie dat je het toestel altijd in portretstand houdt en als je de zoomknop op de camera gebruikt wordt er niet ingezoomd via de optische zoomlens, maar gaat het volume van de camera harder en zachter. De Instagram applicatie werkt dus niet goed samen met het toestel en het is wachten op een update voor de fanatieke Imstagrammers onder ons.

Dit geldt dus automatisch ook meteen voor alle andere applicaties die een ingebouwde fotografiefunctie hebben. De speciale fotoapplicatie van Samsung ondersteunt de optische zoomlens wel, maar alle andere apps helaas niet. Dit is iets wat toch wel een nadeel is, maar het zou nog wel kunnen veranderen als er meer camera’s op de markt komen met Android, waardoor Google er wellicht betere ondersteuning voor inbouwt. Op dit moment is dat helaas niet het geval.


Naast het maken van foto’s, video’s en het bewerken hiervan, kan je met deze camera alles doen wat je met elk andere Android-toestel ook kan, behalve bellen. Even iets op internet opzoeken is geen probleem via de voorgeinstalleerde browsers. Ook het inplannen van afspraken, het ophalen van je e-mail of het spelen van Android-games behoort tot de mogelijkheden.

Het belangrijkste aan de camera is natuurlijk ook hoe goed de foto’s zijn die je ermee kan maken. Om dat te testen, hebben we een hele hoop testfoto’s gemaakt en ook enkele foto’s met andere camera’s, zodat er wat te vergelijken valt. We beginnen met een serie foto’s van de Galaxy Camera, daarna gaan we vergelijken.