4min

Software en gebruikservaring

Android


Sony levert de Xperia V momenteel met Android 4.0 Ice Cream Sandwich en dat is een variant van Android die inmiddels al ruim een jaar oud is. Gelukkig heeft Sony reeds aangekondigd dat er een update naar Android 4.1 Jelly Bean op komst is, waarmee de Xperia V weer beter up-to-date is, al is dat nog steeds niet de laatste variant van Android.

Sony plaatst al jarenlang een eigen skin over Android, deze skin draagt de naam TimeScape UI. Functioneel gezien biedt deze skin niet veel anders dan de standaardskin van Android, de verschillen zijn voornamelijk visueel.


Kleine verschillen op functioneel gebied zitten bijvoorbeeld in het wisselen tussen de vijf homescreens van Android. Dit is niet alleen mogelijk door naar links en rechts te vegen, maar ook door een knijpbeweging te maken en een widget te selecteren. Dit is echter enkel handig als je precies weet op welk homscreen je widget staat of wanneer je juist zo’n widget moet hebben. Dan is het een snelle manier om de widget te bereiken.

Sony heeft zelf een aantal widgets ontwikkeld. Zo is er een widget voor de Timescape-applicatie waarin sociale netwerken gecombineerd worden. Ook is er een Mediascape-widget die je meest recente foto’s en video’s toont. De Sony Select-widget toont je een aantal populaire applicaties en de TrackID-widget biedt je de mogelijkheid de bijbehorende app direct te openen. Beter was het natuurlijk als je direct vanuit je homescreen het identificeren van een nummer zou kunnen starten.


Het notificatiecentrum is aangepast door extra schakelaars toe te voegen voor het dempen van het geluid en het in- of uitschakelen van Bluetooth, WiFi of pakketgegevens. Jammer genoeg is het notificatiecentrum niet te openen vanuit het vergrendelscherm.

Bellen


De Xperia V is voorzien van een dubbele microfoon, waardoor het toestel in staat is om omgevingsgeluid te filteren. Hierdoor ben je in principe goed verstaanbaar, ook al bevind je je in een luidruchtige omgeving.

Tijdens het bellen met de Xperia V ben je goed te horen, indien degene aan de andere kant van de lijn eveneens een fatsoenlijke telefoon in de hand heeft zal je diegene zelf ook makkelijk kunnen verstaan.

De Xperia V weet het netwerksignaal prima vast te houden.


Geluid


De Xperia V wordt geleverd met een in-ear headset. Als je het geluid hard wilt zetten zal je eerst een melding voor gehoorschade moeten wegdrukken, wat op zich netjes is van Sony. Dit hoeft maar eenmalig te gebeuren.Deze headset zit redelijk prettig in de oren en het geproduceerde geluid is helder, ook de lage tonen worden voldoende weergegeven.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de speaker van de Xperia V voor de uitvoer van geluid zal opvallend dat ook hier het geluid goed is. Er is echter wel één grote maar, want als je de smartphone op een vlakke ondergrond legt klinkt het geluid ineens erg schel en drukt het hard op je trommelvliezen.


Scherm


De Xperia V heeft een pixelratio van maar liefst 342 pixels per inch. Dat zorgt er voor dat deze telefoon afgaande op de specificaties één van de scherpste schermen van het moment heeft. Het is echter niet alleen in het opzicht van specificaties een goed scherm, maar ook wat betreft de kijkhoek mag er niet geklaagd worden.

Bovendien is het scherm erg responsief, ook bij slechts minieme invoer van je vingertop reageert de smartphone adequaat. Wel blijven vingervlekken eenvoudig op het scherm staan.

Accu


De accu heeft een capaciteit van 1750 mAh en hoewel dat niet per definitie weinig is, blijkt de energiebron er niet in te slagen om de Xperia V een lange adem te geven. Ter vergelijking; de Samsung Galaxy Note II heeft een accu met een capaciteit van 3100 mAh en weet het een stuk langer uit te houden in AnTuTu Tester. Dat toestel is weliswaar ook veel groter zodat er meer ruimte is voor een grotere accu. Dat brengt ook weer andere nadelen voor de accu met zich mee, zoals een groter scherm dat meer energie vereist.

De accu is zonder twijfel een minder onderdeel van de Xperia V.