3min

Tags in dit artikel

, ,

Hardware en aansluitingen

Hardware


De VivoBook S400CA die wij van Asus ontvingen is voorzien van één van de gemiddelde configuraties waarmee deze laptop te verkrijgen is. Gebieden waarop voor een meerprijs verbetering te halen valt zijn bijvoorbeeld de processor en daarmee ook de videokaart, de harde schijf en het werkgeheugen.

In ons geval is de VivoBook S400CA voorzien van een Intel Core i3-3217U. Deze processor doet zijn werk op een kloksnelheid van 1,8 GHz en kent geen Turbo-mode wat bij veel andere recente processoren van de Amerikaanse chipbakker juist wel het geval is. Dankzij zo’n mode kunnen de processors tijdelijk op een hogere kloksnelheid draaien, waardoor een systeem kortstondig betere prestaties biedt.

Ondanks dat het hier om één van de minst goede processoren van de huidige Ivy Bridge-reeks gaat, is deze processor wel gezegend met een geïntegreerde Intel HD Graphics 4000-GPU. Normaal ben ik niet echt te spreken over deze GPU, maar het is natuurlijk alleszins beter dan een HD Graphics 2500-GPU die bij veel andere Core i3-processoren wordt ingebouwd.

Wat betreft het werkgeheugen vonden wij opvallend genoeg 6GB, maar een dergelijke configuratie van de VivoBook S400CA vonden wij in de winkels op het internet niet terug. Het lijkt er op dat de PR-afdeling van Asus ons dan ook niet van een winkelversie heeft voorzien. Om er voor te zorgen dat de prestaties in de benchmarks een goede afspiegeling zijn van de winkelvarianten van de VivoBook S400CA heb ik er voor gekozen om het werkgeheugen te reduceren naar 4GB.

De VivoBook S400CA heeft verder een hybride harde schijf aan boord, bestaande uit 24GB flashgeheugen en een conventioneel gedeelte dat daar 500GB aan toevoegt. Het flashgeheugen is voor de gebruiker niet vrij toegankelijk. Op dat gedeelte schrijft de laptop naar eigen inzicht de meest gebruikte bestanden weg zodat deze extra snel beschikbaar zijn.



Aansluitingen, indicatoren en knoppen


Asus heeft de VivoBook S400CA voorzien van aardig wat aansluitingen. Zo zit aan de linkerkant van de laptop het volgende: 2x USB 2.0, een gecombineerde audiopoort en een SD-kaartlezer. Aan de rechterzijde zit een USB 3.0-, HDMI-, VGA- en LAN-poort. De laatstgenoemde is voorzien van een uitklapmechanisme. Dat zien we vaker tegenwoordig omdat deze poort eigenlijk te groot is voor de dunne laptops van vandaag de dag.

Wat betreft indicatoren is de VivoBook S400CA goed voorzien. Aan de voorkant van de behuizing zitten vijf indicatoren. Twee daarvan zijn ook zichtbaar wanneer de laptop is dichtgeklapt, de overige drie enkel wanneer het scherm opengeklapt is. De indicatoren zijn bedoeld om zaken zoals systeemstatus, accustatus, harde schijfgebruik, WiFi-status en vergrendeling aan te duiden. Helaas zijn alle indicatoren slecht af te lezen bij normale verlichting. Je kan ook stellen dat ze niet opvallend zijn en dat dat positief is, maar ik wil ze toch eigenlijk wel kunnen aflezen zonder mijn hand erboven te hoeven houden of me voorover te buigen.


Wat betreft knoppen heeft de VivoBook S400CA weinig bijzonders te bieden. Er is een aan/uit-knop met verlichting eronder en daarmee zijn alle knoppen reeds behandeld.