4min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De iMac is bij levering voorzien van Apple’s Mac OS X Mountain Lion, ofwel versie 10.8. Dit is de nieuwste versie van Mac OS X en dat zal ook nog wel even zo blijven. Naar verwachting brengt Apple deze zomer weer een nieuwe versie uit onder de naam Lynx. Wat dat besturingssysteem zal brengen is onduidelijk, maar in de tussentijd moeten we het gewoon doen met Mountain Lion. Wil je meer weten of dit besturingssysteem, dan kan je de recensie hierover lezen.

De iMac’s voelen beresnel aan tijdens gebruik. Nou moet hier wel bij gezegd worden dat Apple ons voorzien heeft van de varianten met een Fusion Drive, waardoor dit geen representatie is voor de normale iMac, maar wij wilden graag eens ervaren wat de Fusion Drive te bieden heeft. Helaas hebben we hier dan geen iMac zonder Fusion Drive om hier tegenover te zetten. Desalniettemin is het door de overige hardware aannemelijk dat ook deze systemen vlot zullen zijn.



Toetsenbord en muis


Standaard wordt de iMac geleverd met een draadloos toetsenbord en een Magic Mouse. Je kan er ook voor kiezen om de Magic Mouse in te wisselen voor een Magic Trackpad, wat vergelijkbaar is met de multitouch-trackpads die je in de MacBook’s van Apple vindt. Wat mij betreft zijn deze trackpads nog altijd ongeëvenaard qua functionaliteit, responsiviteit en het daaruit voortvloeiende gebruiksgemak.

Je kan er echter ook voor kiezen om zowel een Magic TrackPad als Magic Mouse te laten leveren, maar hier betaal je dan wel 69 euro extra voor. Los kosten de Magic Trackpad en Magic Mouse 70 euro, je kan er later dus nog altijd voor kiezen om voor de complete set te gaan, voor die ene euro korting hoe je je niet gedwongen te voelen.

Het toetsenbord en muis worden aangesloten via Bluetooth en werken op batterijen. Die batterijen zal je afhankelijk van het gebruik ongeveer eens per jaar moeten vervangen. Persoonlijk vind ik beide accesoires prima werken, maar ik kan me indenken dat er mensen zijn die de Magic Mouse niet fijn vinden omdat je deze op een rare manier bedient vanwege het aanraakgevoelige oppervlak.


Scherm


De iMac’s zijn er wat betreft resolutie niet op vooruit gegaan en dat is op zich opvallend. Apple geeft meer en meer producten de Retina-behandeling en de iMac’s zijn daarmee nog onderdeel van een klein groepje dat het niet moet doen met schermen met een lage resolutie. Dat van die ‘lage resolutie’ valt dan echter nog wel mee aangezien de 21,5 inch-versie een Full HD-scherm heeft, de 27 inch-versie heeft een resolutie van 2560 bij 1440. Dat levert een pixel per inch-ratio van respectievelijk 102,4 en 108,8 ppi op. Dat is relatief laag, maar je hoeft deze ratio ook niet te vergelijken met die van de iPhone 5 of iPad 4 aangezien je die veel dichter bij je gezicht houdt dan een iMac. Toch is het opvallend dat Apple deze schermen nog niet van een update voorzag, maar wellicht was de technologie nog niet voor handen. Ultra HDTV’s komen pas net op de markt en hebben momenteel nog absurd hoge prijzen.

Wat Apple wel heeft gedaan is het verbeteren van de laag die zich over het schermpaneel heen bevindt. Het was al geen punt van kritiek bij de vorige iMac, maar toch vond Apple het nodig om de weerspiegeling van deze laag te verminderen. Dat is gelukt, met 75 procent. Dat betekent dus dat je minder moeite zal hebben met het aflezen van een scherm in een goed verlichte ruimte. Apple heeft deze prestatie bereikt met een technologie die door het leven gaat als Plasma Distortion, wat normaal op kleine oppervlaktes zoals cameralenzen gebruikt wordt. Het glas krijgt hierdoor een aantal extra dunne laagjes die er voor zorgen dat de reflectie verminderd wordt. Er is nog altijd wel wat reflectie, maar het zal je zelden tot nooit in de weg staan. Ondanks dat de resolutie niet hoger is dan die van het vorige model, is het beeld alsnog mooier.

Bovendien wordt elke individuele iMac in de fabriek gekalibreerd om de beste kleurechtheid te garanderen door verschillende zaken te meten en te controleren. Zo hebben ook schermen met lichte afwijkingen alsnog zo goed als identieke kleurweergave.

Dit alles zal je misschien niet opmerken als je gebruik maakt van een iMac, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. Het zijn innovaties die het gebruik beter en makkelijker maken, zonder concessies te hoeven maken op welk gebied dan ook.


Geluid


Het grappige aan de speakers in de iMac is dat het zonder grondig onderzoek totaal onduidelijk is waar deze zich bevinden, omdat er geen speciale uitsparingen zijn gemaakt in de behuizing. Wat blijkt is dat de speakers zich aan weerszijden van de onderkant bevinden. Er is dus wel degelijk een uitsparing voor, maar deze wordt ook gebruikt voor de aanvoer van lucht voor de koeling. Dit is een slimme locatie aangezien het geluid dan gereflecteerd wordt door het oppervlak waar de iMac op staat.

Het geluid is daardoor krachtig en vol en ook van een afstand goed. Als je het volume volledig opendraait heb je ook echt hard geluid, weliswaar met een kleine vervorming erin. Op een draagzamer volume is het geluid erg goed. Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze nieuwe instrumenten ontdekken in hun muziek als ze een nieuwe koptelefoon hebben gekocht, de iMac kan dit effect ook veroorzaken.