4min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Prestaties

Niet geheel onbelangrijk bij de iMac’s zijn de prestaties die de systemen weten te noteren. Deze systemen worden veel gebruikt in zakelijke omgevingen en moeten dan ook voldoende kracht hebben om ingewikkelde taken tot een snel en goed einde te brengen. Voorheen was de Retina MacBook Pro met 15 inch-scherm de bestpresterende computer van Apple, maar de iMac’s vegen de vloer aan met deze laptop.

Systeemtests


In Geekbench wordt het verschil met de topper uit de MacBook-reeks gelijk duidelijk. Zowel de 21,5 als 27 inch-versie van de iMac presteert duidelijk beter. Het verschil met de oude iMac is eveneens direct duidelijk.


In iBench komt vrijwel hetzelfde beeld naar voren. Het verschil met de iMac uit 2011 is groot, het verschil met de meest recente MacBook Pro’s minder, maar nog steeds duidelijk zichtbaar.


De crossplatform Cinebench-test biedt een kans om de iMac’s te vergelijken met andere systemen. Daar zitten helaas geen andere desktopsystemen tussen. Apple heeft met de toevoeging van de twee iMac’s op het moment van schrijven de volledige top vijf in haar greep.


Grafische tests


Onlangs is Unigine Heaven 4 gelanceerd en dit is de eerste variant van de benchmarksoftware die ook geschikt is voor OS X. Daarom voegen we niet langer Windows-benchmarks aan de reviews van OS X-systemen toe omdat we nu op zowel rekenkracht (Cinebench) als grafische kracht kunnen testen en vergelijken met Windows-systemen. De grafiek is op het moment van schrijven nog niet goed gevuld, maar dat is een kwestie van tijd, vanaf heden zullen we Heaven 4.0 ook bij Windows-systemen draaien.

De iMac’s zetten dankzij de aanwezige Nvidia GT650M en GT680MX goede resultaten neer, opvallend is dat de 27 inch-versie echt flink afstand neemt van alles en iedereen. De iMac van 21,5 inch kan zeker wel een spelletje spelen, maar de 27 inch-variant is duidelijk beter gereed voor de toekomst van gaming. Let hierbij wel op dat de GT680MX niet standaard in de 27 inch-iMac is gemonteerd, dit is een upgrademogelijkheid.


Opstarten


Wat betreft opstarttijd was Apple ooit heer en meester, maar dat is sinds de komst van Windows 8 niet meer zo. De MacBook Air’s zijn met iets meer dan 10 seconden nog wel redelijk snel, maar de iMac’s doen er bijna twee keer zo lang over, zelfs met een Fusion Drive aan boord. Nu is dit niet zo’n ramp omdat je je PC meestal niet meermaals opnieuw aanzet op een dag en dan zijn die tien seconden geen ramp. Toch is het wel opvallend. Wellicht een puntje voor Apple om bij de volgende lancering van OS X aan te pakken.