4min

Camera

Sony voorzag de Xperia Z van een camera die foto’s met een maximale resolutie van 13 megapixel schiet. Dit is een hoge resolutie, maar niet uniek meer in de wereld van smartphones. Het is bovendien zo dat het aantal megapixel al lang niet meer alles wil zeggen. Zaken die ook belangrijk zijn bij het maken van foto’s en video’s zijn bijvoorbeeld de sensor en de stabilisator.


De camera-applicatie van de Xperia Z is er een van Sony zelf, niet de standaardsoftware die Google in Android steekt. Op het scherm wordt linksboven de cameramode weergegeven, hier kan bijvoorbeeld ook aangegeven worden dat een panoramafoto gemaakt moet worden. Daaronder staat het optiemenu waar verschillende instellingen aangepast kunnen worden.

Aan de rechterzijde van het scherm kan gekozen worden voor het maken van een foto of video. Druk je op de knop met de camera erop, dan neem je een foto. De knop met de rode cirkel is bedoeld om video’s te nemen. Dat is op zich handig, tenzij je graag de instellingen van een video wilt aanpassen, dan moet je via linksboven de video-mode selecteren en kan je alsnog aan de slag.

Verder vind je nog een snelkoppeling naar de galerij, waarbij de laatst genomen foto’s duidelijk zichtbaar zijn. Ook kan er van camera gewisseld worden. De camera aan de voorkant van de Xperia Z heeft een resolutie van 2,2 megapixel.

Foto’s


Wat direct opvalt bij het starten van de applicatie is dat de Xperia Z standaard niet ingesteld staat op de hoogste resolutie. Als je dan de maximale resolutie wilt kiezen valt nog wat anders op: de beloofde 13 megapixel is niet aanwezig, het maximum is 12 megapixel. Na even zoeken blijkt dat een optie voor de maximale resolutie enkel verschijnt wanneer de normale opnamemode ingesteld is. Normaal staat de Xperia Z ingesteld op de mode Superior auto. Omdat ik verwacht dat veel gebruikers voor deze mode kiezen, kies ik er eveneens voor om gebruik te maken van de Superior auto-mode, de foto’s worden dus in 12 megapixel geschoten.


Zaken die ingesteld kunnen worden in deze mode zijn de flitser, timer, Smile Shutter en Geotags. Ook kan je instellen hoe de telefoon reageert als je de camera opstart vanuit het vergrendelscherm. Niet al te veel mogelijkheden dus, maar dat komt juist doordat de auto-mode geactiveerd is. Bij de normale mode kunnen veel extra zaken ingesteld worden zoals belichtingswaarde, HDR, witbalans, ISO-waarde, lichtmeting en stabilisatie. In de auto-mode worden deze zaken door de smartphone zelf ingesteld.

Binnen, met goede belichting


Binnen, zonder belichting, met flitser

De foto’s die ik binnen heb genomen zijn goed. De flitser is krachtig genoeg om het object duidelijk te verlichten en daarbij worden de kleuren redelijk goed vastgelegd, ze zijn enigszins verzadigd.

Buiten, van dichtbij


Buiten, van enkele meters afstand

De twee bovenstaande foto’s vind ik in beide gevallen qua detail goed, maar qua kleur wat flets. Vaak zijn de kleuren een stukje intenser dan op deze foto’s het geval is. Ook moet gezegd worden dat de zwarte auto wel erg donker uitvalt, vooral aan de achterkant.

Buiten, van veraf


Buiten, van veraf en ingezoomd

De foto die volledig is ingezoomd wijkt weinig af van foto’s van andere smartphones. Het detail is ver te zoeken, maar dat is nou eenmaal wat je kan verwachten van lenzen die het moeten doen met digitale zoom. De volledig uitgezoomde foto is aardig goed, maar ook in dit geval is de foto wel erg donker uitgevallen.


Video’s


Bij het opnemen van video’s krijg je veel opties voor de kiezen. In dit geval is er geen automatische mode waarbij de optimale instellingen worden gekozen. Daarom kan je kiezen uit zaken zoals timer, focus, belichtingswaarde, meting, stabilisatie en geotags. Dat is meer dan bij de gemiddelde telefoon. Overigens zijn de meeste modi wel voorzien van een automatische mode.


Wat betreft het detail vind ik de video die de Xperia Z heeft geschoten niet erg goed. Van een Full HD-video verwacht ik persoonlijk wel wat meer, let bijvoorbeeld op het detail bij de auto’s. De video is zeker niet slecht, maar heel goed is het ook weer niet.