6min

Software en gebruikservaring

Android


De Xperia Z wordt geleverd met Android 4.1 Jelly Bean als besturingssysteem. Dat is één van de meest recente versies van Google’s mobiele besturingssysteem. Sony heeft een update naar Android 4.2 Jelly Bean al wel aangekondigd, maar het is nog onduidelijk wanneer deze precies verschijnt. Het lijkt er op dat dit nog deze maand moet gebeuren en indien dat zo is loopt Sony goed op schema.


Sony heeft Android voorzien van de eigen Timescape UI-skin. Deze skin kent de nodige aanpassingen, maar wijkt niet schokkend veel af van de standaard Android-ervaring en dat is in mijn ogen alleen maar goed. Bovendien zorgt Sony er voor dat de interface van de Xperia-toestellen door de jaren heen niet bijzonder veel verandert, waardoor potentiële upgraders met een oud Xperia-toestel een makkelijke overstap kunnen maken.

Standaard zijn er vijf homescreens beschikbaar, maar indien gewenst kan je daar nog maximaal twee aan toevoegen. Je kan eventueel ook nog homescreens verwijderen, mocht je niet veel ophebben met widgets. Over widgets gesproken, Sony heeft zelf enkele widgets ontwikkeld voor de Xperia Z, zoals Music Unlimited, Sony Select, TrackID en Walkman.

Sony maakt in het multitaskscherm gebruik van zogenaamde Kleine applicaties, die je vanuit de Google Play Store kan installeren op het toestel. Standaard vind je een rekenmachine, timer, notities en spraakrecorder. Vanuit de Play Store kan je momenteel nog eens 25 extra apps installeren. In het multitaskscherm is plaats voor snelkoppelingen naar vijf Kleine applicaties, door naar links en rechts te vegen worden de overige apps zichtbaar. De volgorde van de apps is te wijzigen door ze te verslepen.


In het notificatiescherm is natuurlijk het gebruikelijke overzicht aan notificaties betreffende zaken als mail, sms en Facebook terug te vinden. Bovenaan zitten bovendien enkele schakelaars verwerkt. Daarmee kan je geluid, bluetooth, WiFi en dataverbinding in- en uitschakelen.

Het vergrendelscherm is voorzien van knoppen om de muziekweergave aan te passen en om de camera snel op te starten. Het duurt wel best lang voordat de camera paraat staat. Om het scherm te ontgrendelen moet je van boven naar beneden of andersom vegen, wat bovendien voor een leuk effectje zorgt op het scherm. Het is mogelijk om de achtergrond van het scherm aan te passen, maar niet om extra snelkoppelingen naar applicaties toe te voegen.



Bellen


De Xperia Z is voorzien van een dubbele microfoon, waardoor het toestel in staat is om omgevingsgeluid te filteren. Hierdoor ben je in principe goed verstaanbaar, ook al bevind je je in een luidruchtige omgeving.

Tijdens het bellen met de Xperia Z ben je prima te horen, indien degene aan de andere kant van de lijn eveneens een fatsoenlijke telefoon in de hand heeft zal je diegene zelf ook makkelijk kunnen verstaan. Het geluid van de Xperia Z kan hard genoeg en indien beide toestellen én de provider ondersteuning bieden voor HD Voice kan de geluidskwaliteit van het gesprek nog eens verder op worden gekrikt. Aan de Xperia Z zal het in ieder geval niet liggen.

Wat wel een minder prettig element is van de Xperia Z, is de behuizing. Na een tijdje zal je waarschijnlijk pijn aan je oor krijgen vanwege de scherpe randen van de behuizing. Hoewel het er dus wel mooi uitziet, is dat niet het enige dat meetelt.

De Xperia Z weet het netwerksignaal prima vast te houden en al met al wordt de belangrijkste functie van een telefoon prima volbracht.


Geluid


De Xperia Z wordt geleverd met een in-ear headset, welke vrij geavanceerd oogt. Sony heeft er voor gekozen om het rechter oortje een langere draad te geven, die moet je dus achter je nek door doen. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, maar dat is een kwestie van smaak. Op de afstandsbediening zit een microfoon en een knop waarmee je gesprekken kan opnemen of eventueel muziek pauzeren indien van toepassing.

Als je het geluid hard wilt zetten zal je eerst een melding voor gehoorschade moeten wegdrukken, wat op zich netjes is van Sony. Dit hoeft maar eenmalig te gebeuren. De headset zit erg prettig in de oren en het geproduceerde geluid is helder, ook de lage tonen worden prima weergegeven. Het is totaal geen straf om deze oortjes te moeten gebruiken en het is in mijn ogen dus ook echt niet nodig om een aparte headset aan te schaffen.

Helaas zet Sony deze goede lijn niet door met de speaker. Deze klinkt vrij blikkerig en hoge tonen zijn wat schel terwijl lage tonen juist weer vrijwel afwezig zijn.


Scherm


Zoals al meermaals in dit artikel vermeld heeft Xperia V een scherm dat op papier geweldig goed is. Full HD-resolutie, 441 pixels per inch en de BRAVIA Engine 2, het zijn slechts enkele termen waarmee Sony kan strooien met de Xperia Z. Samengevat komt het er op neer dat de kwaliteit van het scherm buitengewoon is. Als je een HD-video gaat bekijken, kan je genieten van de volle resolutie. Andere telefoons kunnen HD-video’s wel afspelen, maar het aantal pixels wordt altijd teruggedrongen naar de resolutie van het scherm. Daar de Xperia Z één van de eerste toestellen is met een Full HD-resolutie is dat bij deze telefoon niet langer nodig. Daar komt bovenop dat een video van mindere kwaliteit wordt opgeschaald naar Full HD-resolutie dankzij de BRAVIA Engine en ook dat is een succes.

Het scherm heeft bovendien een prima kijkhoek en, zoals we al langer kennen van Apple’s iPhone’s, lijkt het alsof de display bovenop het toestel ligt, in plaats van erin. Je ziet geen ruimte tussen het paneel en de beschermlaag. Het is natuurlijk slechts een cosmetische eigenschap, maar het maakt het geheel wel beter.

Accu


De Xperia Z heeft een capaciteit van 2.330 mAh en dat is aardig veel. De hardware is echter krachtig maar dat komt met de keerzijde dat er ook veel energie wordt opgeëist. In AnTuTu Tester zijn dit soort systemen niet goed af aangezien wordt gemeten hoelang de telefoon op één acculading meegaat onder volle belasting.

De Xperia Z komt dan ook niet geweldig uit de test en schaart zich tussen de meeste andere Xperia-toestellen. Deze uitslag betekent overigens niet dat je niet een dag mee kan met een enkele lading, een tweede dag zal je echter niet altijd probleemloos kunnen uitzingen, afhankelijk van je gebruik.

Sony heeft voor de Xperia Z overigens ook een zogenaamde Stamina mode ontwikkeld waarin zuiniger wordt omgesprongen met het gebruik van mobiele data. De Xperia Z gebruikt in deze mode helemaal geen mobiele data maar indien het scherm is uitgeschakeld. Voor onze test maakt dit geen verschil, maar voor gewone gebruikers kan het wel degelijk een uitkomst zijn om de accu langer mee te laten gaan. Gebruikers moeten er dan wel rekening mee houden dat ze een stukje interactiviteit missen doordat er dan ook geen push-berichten binnengehaald kunnen worden. Wel is het mogelijk om bepaalde applicaties alsnog toestemming te verlenen om verbinding te maken met een datanetwerk.