4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


HP heeft de Pavilion Sleekbook 15 voorzien van Windows 8, het nieuwe besturingssysteem waar je bij de aankoop van een nieuwe laptop sowieso bijna niet meer onderuit zal komen. Bij Techzine zijn we overigens van mening dat dit niet zo’n probleem is, wij zijn te spreken over Windows 8. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie!

De HP Sleekbook 15 draait Windows 8 zonder horten of stoten, zoals eigenlijk vrijwel alle nieuwe computers. Windows is lang niet meer zo veeleisend als dat het jaren geleden was. Wel is de nieuwste versie gebouwd met touchscreens in het achterhoofd, daar heeft HP met deze laptop niet in voorzien en dat limiteert de mogelijkheden met de Sleekbook 15 natuurlijk wel.


Toetsenbord


Ten opzichte van de Sleekbook 14 is het toetsenbord één van de zaken waarbij HP wijzigingen heeft doorgevoerd. De Sleekbook 15 heeft namelijk ook een numeriek gedeelte, wat voor sommige gebruikers een grote meerwaarde kan zijn om snel data in te voeren voor bijvoorbeeld een spreadsheet.

Het toetsenbord is van het chiclet-type tegenwoordig zien we ook eigenlijk niets anders meer. HP heeft voorzien in functietoetsen die een dubbelfunctie hebben voor het regelen van verschillende systeeminstellingen zoals de helderheid van het scherm, het systeemvolume of de WiFi-module. Deze systeemfuncties krijgen de prioriteit boven de functietoets. Wil je dus op F1 drukken dan moet je de Fn-toets ingedrukt houden.

In de Caps Lock-knop zit een indicator om aan te geven dat de functie is ingeschakeld, net als bij de knoppen voor de WiFi en het dempen van het geluid.

Om het toetsenbord en touchpad van de laptops te testen, schrijven we altijd een gedeelte van onze recensie over het product op de laptop zelf. Tijdens het schrijven hiervan zijn er geen problemen met het toetsenbord naar voren gekomen, deze werkt prettig en het aantal verkeerde aanslagen is tot een minimum beperkt.


Touchpad


Waar het toetsenbord een positieve ervaring oplevert, is dat bij het touchpad niet het geval. HP heeft gekozen voor een Synaptics-touchpad. Het touchpad ondersteunt commando’s met maximaal drie vingers, maar het touchpad heeft het al moeilijk met invoer van twee vingers. Dat is al te merken wanneer je verticaal probeert te scrollen, wat tijdens het surfen over het web regelmatig nodig is. Wanneer je horizontaal scrolt, wat met de Modern UI-applicaties van Windows 8 vaak het geval is, is het echter al helemaal een drama. Vaak worden de commando’s niet opgepakt en moet je meerdere keren je vingers net wat anders neerzetten, zodat het touchpad je uiteindelijk wél begrijpt.

Het gebeurt daarnaast ook regelmatig dat de touchpad ook bij invoer van één vinger blijft steken waardoor de cursor stil blijft staan. Helaas is het touchpad dus gewoon niet goed en ben je beter af met een USB-muis. Wij zijn van mening dat met de komst van Windows 8, waarbij horizontaal scrollen erg belangrijk is geworden, een goed touchpad essentieel is geworden, veel meer dan bij Windows 7. Het ontbreken van een touchscreen in deze prijsklasse is niet raar, maar dan moet het touchpad gewoon goed zijn. Hier laat HP dus duidelijk een steekje vallen.


Beeldscherm


Het beeldscherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels en dat is zoals aangegeven het absolute minimum voor een laptopscherm. Liever had ik een resolutie van 1600 bij 900 gezien, maar HP moet ook goedkope producten in het aanbod hebben en dan zijn er nou eenmaal zaken waarop bezuinigd moet worden.

Gelukkig oogt het scherm recht van voren zeker niet slecht. Het is bij deze resolutie regelmatig zo dat de afzonderlijke pixels van elkaar te onderscheiden zijn en dat is ook hier zo. De Sleekbook 14 had hier geen last van, maar door de extra schermruimte waardoor de pixels groter zijn moet ik bekennen dat ik me er bij de Sleekbook 15 wel aan kan storen.

De horizontale kijkhoek is redelijk, er vinden geen veranderingen van kleuren plaats, de helderheid van het beeld wordt wel wat minder wanneer je vanaf een extreme hoek kijkt. In verticaal opzicht is dat een heel ander verhaal, je zit al gauw tegen hele andere kleuren aan te kijken als je van boven of onderen naar het scherm kijkt.

Waar de Sleekbook 14 last had van te zwakke schermverlichting is dat bij de grotere broer niet het geval.

Geluid


De Sleekbook 15 maakt wel weer wat goed als het gaat om de geluidskwaliteit. Het geluid kan niet extreem hard, maar zeker wel hard genoeg voor normaal gebruik. Ook bij het hoogste volume blijft het geluid zeer acceptabel, er is geen sprake van vervorming of krakend geluid. Wel zijn de lage tonen vrij afwezig, dit is niks speciaals voor de meeste laptops, maar omdat we hier gezien de dikte van de laptop (2,1 cm.) niet echt kunnen spreken over een ultrabook, was er misschien wel ruimte geweest voor een subwoofertje. Dat kost uiteraard wel weer wat extra en dat zal ongetwijfeld HP’s bezwaar zijn.

Accu


Opvallend genoeg behaald de Sleekbook 15 exact dezelfde accuduur als de Sleekbook 14. Met een accuduur van een krappe twee uur scoren beide laptops echter onderaan de grafiek, dit is dus niet het sterke punt van deze systemen.