2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk en specificaties

Uiterlijk


Zoals al vaker aangegeven is het uiterlijk van een router niet erg belangrijk. De meeste mensen plaatsen de router uiteindelijk in een meterkast of onder de verwarming. In elk geval meestal ergens weggestopt en uit het zicht. We zien echter een trend waarbij de fabrikanten van routers steeds meer hun best doen om de router er wat beter uit te laten zien. Waarschijnlijk voor situaties waarbij de router noodgedwongen toch in het zicht staat.


In het geval van de D-Link DIR-826L is dat aardig gelukt. Het ontwerp van het torentje oogt best goed en ook de lampjes aan de voorkant geven toch de status van de router aan, zonder dat dit heel storend is. Er zitten twee lampjes, de eerste is een stand-by lampje welke groen is als de router aan staat, de tweede is een status lampje met een wereldbol. Deze is groen als er verbinding is maar kan ook oranje zijn of oranje knipperen als er geen verbinding beschikbaar is.

Als we de router goed bekijken, zien we dat deze vrijwel rond loopt, alleen aan de achterzijde loopt deze wat rechter af, zodat er in de behuizing een plat paneel aan de achterzijde kon worden bevestigd, waarin alle aansluitingen zitten verwerkt.


Op de achterzijde vinden we van boven naar beneden een USB-poort voor een externe harde schijf of printer, daaronder zit een klein knopje voor WPS, als je daarop drukt kan je eenvoudig met het netwerk verbinding zonder wachtwoord. Vervolgens zijn er vier gigabit lan-poorten en een wan-poort te vinden, waarbij de wan-poort geel is gekleurd. Daaronder vinden we nog een power-knop en de aansluiting voor de stroomadapter.

De N600-router heeft bijna geen LED-identicatoren. Ondanks het aparte ontwerp blijft dit natuurlijk gewoon een router, lampjes om te zien of je netwerkkabel goed is aangesloten horen er gewoon bij. Het weglaten van deze lampjes zie ik echt als een minpunt. Design mag nooit boven functie gaan bij een router.

Specificaties


Tot slot nog even de specificaties, het gaat opnieuw om een N600-router, wat eigenlijk wil zeggen dat er theoretisch 600 Mbit kan worden gehaald met deze router, in de praktijk is dat echter altijd een stuk minder. Daarnaast is de router dual-band dus de snelheid is ook nog eens verdeeld over de 2,4 GHz- en 5 GHz-band, welke beide goed zijn voor 300 Mbit. We testen deze netwerken uiteraard zeer grondig om te bepalen hoe snel ze werkelijk zijn.

Specificaties:
Router: D-Link DIR-826L
WAN-poort 1
LAN-poort 4 (1000 Mbit)
USB-poort 1 (voor printer of externe schijf)
Wireless A/B/G/N (N600 2x 300 Mbit) via de 2,4 GHz- als de 5GHz-frequentie
Antennes Intern