3min

Tags in dit artikel

, , ,

Installatie en beheer

Het installeren en beheren van deze router kan op twee manieren, namelijk via de webinterface of via een smartphone app. D-Link heeft inmiddels apps voor zowel Android als iOS. Allereerst bekijken we de webinterface van deze router.



Als je voor het eerst verbinding maakt met de router, krijg je een wizard te zien. Hier kan je vrij eenvoudig doorheen lopen door steeds op volgende te drukken. Het enige wat je eigenlijk moet invullen zijn de namen voor je draadloze netwerk en het wachtwoord dat je daarbij wilt gebruiken. De rest doet de router eigenlijk automatisch.



Als je die stappen hebt doorlopen, krijg je nog een registratiescherm te zien voor myDlink, de clouddienst van D-Link. Het is aan te raden om je te registreren via dit formulier zodat je router wordt gekoppeld aan een online account en je de router ook kan beheren via je smartphone.



Als je ook dat hebt doorlopen, kan je inloggen in de webinterface, waarmee de router volledig is te beheren vanuit je browser. Een van de zaken die meteen opvalt is dat de interface volledig in het Engels is, niet in het Nederlands. Ook is het allemaal vrij simpel vormgegeven en bulkt de router van de instelmogelijkheden. Op zich niet verkeerd, maar eerlijk is eerlijk, D-Link mag best met zijn tijd meegaan en de interface wat gebruiksvriendelijker maken. De huidige interface is jarenlang min of meer de standaard geweest, maar we zien nu langzaamaan steeds meer fabrikanten overgaan op nieuwe gebruiksvriendelijke omgevingen, waarin soms iets minder is in te stellen, maar waar zelfs de huis-, tuin-, en keukengebruiker mee vooruit kan.


Voor de mensen die wel wat meer verstand hebben van netwerken en wel alle geavanceerde mogelijkheden willen gebruiken, is dit dus wel mogelijk, zolang je maar weet wat je doet.

Uiteraard kijken we ook naar de app van D-Link, deze heeft de naam mydlink Lite gekregen en hiermee kan je je router ook op afstand bedienen. Als je de app opent, zie je alle routers staan die onder je account vallen en die momenteel beschikbaar zijn. Als je vervolgens op de router klikt, krijg je de basisgegevens te zien. Zo staan de huidige snelheid in dataoverdracht vermeld, zowel up- als download. Ook het aantal verbonden apparaten, het ip-adres, het lan-ip van de router en de namen van de draadloze netwerken, zoals van het 2,4 GHz-netwerk als van het 5 GHz-netwerk worden getoond.



Door een van de opties aan te klikken kan je hier snel wijzigingen in maken. Zo kan je bij verbonden computers deze aanklikken en blokkeren. Het lokale lan-ip is via de mobiele applicatie niet te wijzigen, wel zijn de draadloze netwerken aan te passen. Zo kan je de naam, de beveiliging en het wachtwoord per draadloos netwerk instellen, ook kan je de draadloze netwerken uitschakelen. Tot slot kan je ook nog e-mail gebeurtenissen instellen, bijvoorbeeld als er een nieuw apparaat verbindt of als er nieuwe firmware beschikbaar is voor de router, je krijgt dan automatisch een e-mail toegestuurd. Heel uitgebreid is deze mobiele app dus niet, maar de basis is duidelijk en helder in te zien.

Tot slot is er ook nog mydlink.com, dat is een website waarmee je op dezelfde manier als de mobiele app je router kan beheren. De website ziet er fris uit maar de opties zijn identiek aan die van de mobiele applicatie. Dit had was ons betreft best wat uigebreider mogen zijn.


Als je bent ingelogd, wordt er een Java-applet geladen, iets wat we vanuit beveiligingsoogpunt een beetje jammer vinden. We hadden liever gezien dat het gewoon een html-website was geweest en dat de servers van D-Link de aanpassingen doorvoeren op de router.