3min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties

D-Link mikt met deze router op het midden-segment, de vraag is alleen of we dat in de prestaties terug gaan zien. We beginnen tegenwoordig altijd met de benchmarks van de draadloze verbindingen, omdat die belangrijker zijn dan de bekabelde prestaties. Over het algemeen kloppen de bekabelde prestaties wel maar wordt het verschil vooral op draadloos gebied gemaakt.

2,4 GHz Band


We beginnen met de prestaties van de traditionele 2,4 GHz-band, op een afstand van 1 meter en 25 meter. Waarbij we maar meteen met slecht nieuws binnenvallen: deze router is niet in staat om een snelheid neer te zetten op 25 meter. Bij een meter of 18 valt de verbinding al weg. De concurrentie is op de 2,4 GHz band dus een stuk beter.


Benchmark: Wifi 2,4 GHz – 25 meter


In de grafieken is duidelijk te zien dat de snelheid op een afstand van 1 meter een stuk slechter is dan bij sommige concurenten. Op een afstand van 25 meter zakt deze router compleet door het ijs, de maximale afstand van deze router is ongeveer 18 meter, met een gipswandje er tussen. Deze router zal nooit in staat zijn om meerdere verdiepingen of een groot woonoppervlak op dezelfde etage van een goed WiFi-signaal te voorzien.

5 GHz Band


De 5 GHz-band werd een aantal jaren geleden toegevoegd en biedt een beter bereik over langere afstanden en ook hogere snelheden. Het ligt dan ook voor de hand dat de test over een afstand van 25 meter wel werkt bij deze band.



De snelheid die de D-Link router uiteindelijk weet neer te zetten op 1 meter is 115 Mbit en is zeker niet slecht. Op een afstand van 25 meter wisten we op de 5 GHz band wel een snelheid te noteren, alleen deze was wel een stuk lager dan de concurrentie.

Benchmark: Wifi 5 GHz – 1 meter – 2 pc's tegelijk


Benchmark: Wifi 5 GHz – 25 meter – 2 pc's tegelijk


Deze router weet in een situatie waarmee met twee laptops tegelijk wordt getest wel wat goed te maken. De prestaties komen hier wat beter uit de verf.

Bekabelde snelheid


Uiteraard hebben we ook de bekabelde verbinding van deze router aan een test onderworpen. Zowel de LAN-poorten als de WAN-poort zijn doorgemeten. Alle poorten zijn gigabit-poorten dus we verwachten een snelheid van minimaal 900 Mbit.


Een snelheid van 871 Mbit op de LAN-poort is weliswaar ruim voldoende, maar wel de slechtste prestatie tot op heden. De snelheid van de WAN-poort ligt met 857 Mbit in de buurt en de WAN-poort is dus wel in staat om in de buurt te komen van de Gigabit-snelheid, deze is dus niet afgeknepen of op bezuinigd. Dat zagen we wel bij sommige concurrenten.