4min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

Algemeen


De Archos 101 XS is een hybride tablet, waardoor hij als laptop en tablet gebruikt kan worden. Zoals de bij meeste hybrides komt dat neer op een tablet met een toetsenbord, in plaats van een volledig functionele laptop. Een hybride in deze prijsklasse is overigens niet alledaags.


Het apparaat draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, maar een firmware-update tilt het systeem naar het nieuwste Android 4.1.2 Jelly Bean. De tablet is na de update merkbaar sneller, dat is dus een aanrader. Archos heeft het besturingssysteem zonder aanpassingen geïnstalleerd, alleen een Archos-afstandsbediening-app en een paar mediabibliotheken onderscheiden het van de standaarduitgave van Google.




Over het algemeen doet de software wat het moet doen. De tablet reageert snel genoeg en zelfs onder een beetje druk blijft de 101 XS bij. Ik heb me wel meerdere keren geërgerd aan de standby-knop die soms pas na een seconde of anderhalf reageert, of zelfs helemaal niet thuis geeft.

Scherm


Het 10.1 inch-scherm is van gemiddelde grootte en heeft een resolutie van 1.200 x 800 pixels. Die resolutie zal de doorsnee gebruiker niet dwarsliggen, zeker gezien de prijsklasse. Met een schermgrootte van 10,1 inch komt het aantal pixels per inch neer op zo’n 143 stuks.


Tijdens het testen van de grafische capaciteiten viel het op dat de kleuren van de tablet in vergelijking met (hoogwaardige) concurrent Samsung Galaxy Tab 2 flets en uitgewassen uit de verf komen. Ondanks het prijsverschil had ik stiekem meer verwacht van Archos’ 101 XS.

Het scherm reageert soms te traag. Het duurt ongeveer een halve seconde voordat de tablet een aanraking heeft verwerkt, lang genoeg om te merken dat je moet wachten. Daarnaast wil het scherm ook wel eens een vinger negeren. Vervelend.

Met een schuine kijkhoek verzwakt kleur en contrast, niet ongewoon voor goedkope schermen. De spiegeling van licht is niet bijzonder storend, maar video’s kijken in de zon op het terras is nog steeds geen aanrader.

Geluid


Tablets zijn over het algemeen niet gebouwd om goed geluid te produceren. Die eigenschap is Archos dan ook helemaal uit het oog verloren, wat resulteert in een hoorbaar zwakke prestatie.

Zoals we bij andere tablets nog enigszins de midden en lage tonen horen, blijft in het kleine speakertje van Archos niets meer over dan de mid-hoge en hoge frequenties. Plat geluid dat een redelijk volume bereikt, maar dan wel in ruil voor het kraken en vervormen van de toch al veel te schelle tonen.

Persoonlijk waardeer ik een goede speaker. Dat maakt het voor elke tablet moeilijk om te scoren, maar zelfs in het licht van de concurrentie blijft de 101 XS onder het gemiddelde steken. Laten we het er maar op houden dat de aanschaf van een extra speaker wel te betalen is dankzij de lage prijs van de tablet, maar dat is natuurlijk niet fijn om altijd mee te moeten nemen.

Toetsenbord


Archos doopt het toetsenbord tot Coverboard, waarschijnlijk verwijzend naar de combinatie van toetsenbord en magnetische bedekking van het scherm. Het is een van de sterke punten qua design en doet niet onder voor hybride concurrenten.


Eenmaal in gebruik is het vergeleken met een laptop even wennen, de kleine toetsen laten zich door het slanke ontwerp niet ver indrukken. Ondanks de Belgische AZERTY-toetsenindeling kan ik redelijk uit de voeten met het Coverboard. De enige hinder komt door de hoge magnetische rand, die de toetsten op het toch al kleine bord minder makkelijk bereikbaar maakt.

Ingeklapt werkt die rand overigens prima, een stevige bescherming van de display die zich met voldoende kracht weet te scheiden van de tablet.

Accu


We hebben de Archos 101 XS onderworpen aan een accutest van GLBenchmark, die de grafische processor van het systeem bezighoudt bij een schermverlichting van 50 procent. De accu presteert beneden het gemiddelde en gaf na ruim vier uur de geest.

Dat heeft vermoedelijk te maken met de sterke grafische processor die het beeld aanstuurt. Vaak zien we bij modellen in het lagere segment juist een langere accuduur door zwakke hardware, een gegeven dat hier niet opgaat.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)