3min

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


De Galaxy S4 vind je in een doosje met een houtnerf erop. Van een afstandje denk je zelfs even dat het doosje van hout is gemaakt, maar zover is Samsung toch niet gegaan. Het gebruikte materiaal voor de verpakking en de handleidingen is gerecycled, waarmee Samsung een stukje natuurbewustheid wil uitstralen.

In het doosje vind je natuurlijk het nieuwe Koreaanse vlaggenschip, deze wordt vergezeld door de accu, een USB-kabel, netstroomadapter met USB-poort, een in-ear headset en een viertal handleidingen. De in-ear headset is voorzien van een bediening om gesprekken op te nemen, maar je kan ook het volume van de geluidsuitvoer aanpassen en dat is bij Android-telefoons vrij ongewoon. Normaliter houdt men het bij die ene knop. De headset wordt geleverd met drie maten opzetstukjes zodat je deze kan aanpassen aan je oren.



Uiterlijk


Wat uiterlijk betreft heeft Samsung ditmaal dus in grote lijnen vastgehouden aan het uiterlijk van de Samsung Galaxy S III. Dat doet Samsung overigens niet op zo’n extreme wijze als concurrent Apple, waarbij het verschil tussen bijvoorbeeld de iPhone 4 en iPhone 4S vrijwel niet waar te nemen is. Er zijn wel degelijk verschillen bij Samsung’s modellen, maar de basis is dezelfde en vanaf een afstandje zal het niet meevallen om de Galaxy S III en S4 van elkaar te onderscheiden.

Het is indrukwekkend te noemen dat Samsung erin is geslaagd om de Galaxy S4 ten opzichte van de Galaxy S III niet in grootte te doen toenemen, maar toch een groter scherm kon inpassen. De Galaxy S4 blijft in hoogte en breedte vrijwel gelijk en is zelfs dunner dan zijn voorganger.

De voorkant van het toestel wordt voor het grootste deel in beslag genomen door het Full HD-touchscreen van 5 inch. Boven het scherm vind je een speaker voor telefoongesprekken, geflankeerd door sensoren en een front-facing camera. Onder het scherm is een fysieke homeknop voor Android geplaatst, met links en rechts knoppen voor opties- en terugcommando’s. Veel fabrikanten kiezen enkel voor aanraakgevoelige knoppen of zelfs helemaal geen knoppen, Samsung gaat hier niet in mee en doet al sinds de originele Galaxy S hetzelfde met de knoppen. Voor Samsung-gebruikers is dat wel makkelijk, maar persoonlijk mis ik de multitaskknop wel een beetje.

Op de achterkant van de Galaxy S4 heeft Samsung de camera geplaatst, deze steekt een klein stukje uit de behuizing wat ik nimmer als een voordeel zie, omdat het een kwetsbaarheid vormt. De telefoon ligt ook minder stabiel op vlakke ondergronden. Onder de camera zit een ledflitser, links onderaan de telefoon zitten twee inkepingen voor de onderliggende speaker.




Aan de linkerzijde vind je een dubbele volumeknop, de rechterzijde bevat een aan-/uitknop, Samsung was een van de eerste die de knop daar plaatste en tegenwoordig is dat min of meer de standaard. Bovenop de telefoon zit de 3,5 millimeter jackplug voor de headset en ook de secundaire microfoon en een infraroodzender. Dit laatste is ongebruikelijk bij moderne smartphones, maar daarover later meer. In het midden op de onderkant heeft Samsung de micro-USB-poort geplaatst, plus de primaire microfoon. De plaatsing van de USB-poort kunnen wij waarderen, wij vinden dat fabrikanten van accessoires ervan uit moeten kunnen gaan dat de USB-poort precies op deze locatie wordt geplaatst.




De achterkant van de Galaxy S4 kan worden verwijderd, dat is tegenwoordig veel unieker dan voorheen. Bij veel telefoons kan de accu namelijk niet makkelijk verwisseld worden, waardoor de fabrikant het toestel dunner kan maken. Samsung doet niet mee aan die trend en weet desondanks alsnog een dunne telefoon te produceren. Door het klepje te verwijderen kan de accu verwisseld worden en een micro-simkaart en micro-SD-kaart geplaatst worden.