4min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Over de behuizing van de Galaxy S4 is in de media al veel gezegd en Samsung zou daarvan geschrokken zijn. Eerlijk gezegd kan ik me daar weinig bij voorstellen. Het kan simpelweg niet zo zijn dat er bij Samsung totaal geen benul bestond van de behoefte naar een hoogwaardige behuizing. Samsung zou wel met andere materialen bezig zijn geweest, maar kreeg het naar verluidt niet voor elkaar om de benodigde productiecapaciteit te realiseren en zodoende werd teruggegrepen naar plastic.

Bij de Galaxy S III kon ik Samsung dat nog vergeven, maar we zijn nu weer een jaar verder en dat geldt óók voor de concurrentie. Niet Apple, maar HTC maakt in dit geval het verschil. Want niet alleen Apple, maar ook de directe Android-concurrentie hecht nu meer waarde aan de kwaliteit van de behuizing, met HTC voorop. Samsung meet zichzelf graag het imago aan van een innovatief bedrijf, een merk dat voorop loopt met de technologie, maar in dit opzicht is niets minder waar.


Hoe dan ook, de Galaxy S4 voelt door het gladde, patroonloze plastic goedkoop aan voor een telefoon van bijna 700 euro. Dat plastic is ook funest voor de stevigheid van de smartphone. Duw bijvoorbeeld met je duimen op het midden van de telefoon en met de rest van je vingers op de uiteinden van het toestel en je voelt en ziet een buiging ontstaan. Bij telefoons met een metalen behuizing zit daar doorgaans geen millimeter beweging in. Als je het klepje van de achterkant verwijdert, blijft een slap stuk plastic over, als je het terug plaatst, merk je daar overigens minder van.

Het scherm is dankzij de Gorilla Glass 3-laag goed beschermd. Je kan hard op het scherm drukken zonder dat het onderliggende AMOLED-paneel gaat vlekken. Dat is best knap voor zo’n groot scherm, vooral in het midden van de display zal het lastig zijn geweest om de stevigheid te bewaren. Samsung slaagde daar dankzij Corning’s Gorilla Glass dus wel in bij het scherm.

De Galaxy S4 is over het algemeen netjes afgewerkt. Dat betekent dat er geen gapende kieren tussen de verschillende elementen van de behuizing bestaan en er geen ruwe randjes zijn. De enige opmerking die ik kan maken is over de volumeknop, die een beetje speling heeft, maar dat is minimaal.

Hardware


Samsung heeft voor het grootste deel van Europa gekozen om de Snapdragon 600-variant van de Galaxy S4 uit te brengen. Dat betekent dat we de beschikking krijgen over vier Krait 300-rekenkernen die draaien op een indrukwekkende kloksnelheid van 1,9 GHz. De processor gaat gepaard met een Adreno 320-GPU, waarvan we in het recente verleden al indrukwekkende prestaties hebben mogen noteren bij de Sony Xperia Z (review), Xperia SP (review) en LG Optimus G (review).

Wat betreft werkgeheugen krijgt de Galaxy S4 de beschikking over 2 GB, wat overeenkomt met topmodellen van andere merken. De opslagruimte in de Galaxy S4 bedraagt 16 GB, maar er zijn ook varianten met 32 of 64 GB. Omdat er ook de mogelijkheid is om de opslagruimte middels een micro-SD-kaartje met maximaal 64 GB uit te breiden is dat een veel goedkopere optie dan een Galaxy S4-variant met meer opslagruimte te kiezen, het is niet voor niets dat Samsung eerst met de 16 GB-versie komt.

Het AMOLED-touchscreen van de smartphone heeft een Full HD-resolutie, wat overeenkomstig is met Sony’s Xperia Z en de HTC One. De afmeting van 5 inch zorgt voor een pixeldichtheid van 441 pixels per inch, exact even hoog als de Xperia Z. Het scherm van de HTC One meet 4,7 inch en die telefoon heeft dus een nog hogere pixelratio. Het beeldpaneel is dus afgedekt met een laag Gorilla Glass 3 om krassen te voorkomen. De eerste test van dit scherm is overigens prima verlopen.

Het nemen van foto’s gebeurt in een maximale resolutie van 13 megapixels, video’s schieten we in Full HD-formaat bij een verversingssnelheid van 30 beelden per seconde. De camera wordt bijgestaan door een ledflitser. Aan de voorkant zit een secundaire camera met een resolutie van 2 megapixel, relatief hoog voor dergelijke camera’s.

De Galaxy S4 beschikt over ondersteuning voor 4G-netwerken. Hoewel er in Nederland nog altijd een beperkte dekking is, komt dat de komende jaren wel degelijk en is het geen overbodige luxe om mee te nemen in je overweging, vooral als je een tweejarig contract afsluit. De Nederlandse providers willen allemaal voor die tijd een landelijk dekkend 4G-netwerk uitrollen.

Samsung heeft het nieuwe vlaggenschip uitgerust met een aantal ongebruikelijke sensoren, zoals een kompas, barometer, thermometer en luchtdrukmeter. Dat biedt ontwikkelaars ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden bij het bedenken en uitwerken van applicaties voor Android. Ook is er de infraroodzender op de bovenkant van de Galaxy S4, deze is bedoeld om een tv mee te besturen.