3min

Camera


Samsung heeft de Galaxy S4 uitgerust met een camera met een resolutie van 13 megapixel. Deze camera schiet video’s in Full HD-formaat. Voorop het toestel vind je nog een camera met een resolutie van 2 megapixel.

De camera-applicatie vind ik in eerste instantie onoverzichtelijk. De opties zijn namelijk over twee schermen verdeeld. Als je op het tandwiel drukt, verschijnen eerst de meest gebruikte opties, als je nogmaals op het tandwiel drukt, verschijnt een venster met alle opties. Dat moet je doorhebben en pas dan valt er goed te werken met deze app.

Je kan met knoppen wisselen tussen de camera of de simultane videostand inschakelen waarbij zowel de camera achter- als voorop de telefoon gebruikt worden. Met een snelkoppeling linksonder het scherm kan je snel door naar de fotogalerij en aan de rechterkant zijn knoppen om een foto of video te nemen. Met een knop genaamd Stand kan je wisselen tussen verschillende fotomodi.



Foto’s


De Galaxy S4 fotografeert in het maximale formaat van 4128 x 3096 pixels, een 4:3-verhouding dus. Bij het schieten van foto’s kan je wijzigingen aanbrengen in de meting, de ISO-waarde, de stabilisator en de flitser. Dat zijn op zich best weinig mogelijkheden. We zijn bijvoorbeeld ook gewend de witbalans aan te kunnen passen, om maar wat te noemen. De meeste mensen zullen van al deze opties toch geen gebruik maken, dus heel erg is het ook weer niet.

Tijdens het nemen van meerdere foto’s valt op dat de camera lekker snel is en dat je gemakkelijk meerdere foto’s per seconde kan maken. Eventueel is er ook de speciale stand waarbij automatisch meerdere foto’s in één seconde gemaakt worden.

Binnen, met goede belichting

Binnen, donker en met flits

De camera doet zijn werk goed binnen. De foto is scherp en de kleuren worden vastgelegd zoals ze zijn. Als de flits wordt gebruikt komen de kleuren wat voller over, het detail blijft in het donker goed behouden.

Buiten, van dichtbij

Buiten, op korte afstand

Ook buiten presteert de Galaxy S4 prima. Het was een donkere dag en dat is ook wel op de foto’s terug te zien, dat is de enige, echte negatieve opmerking die ik over de foto’s kan maken. Het detail is opnieuw dik in orde, beter dan wat ik tot nog toe gezien heb bij de concurrentie.

Buiten, op lange afstand

Zelfde standpunt, volledig ingezoomd

De bovenstaande foto’s zijn opnieuw simpelweg goed. De ingezoomde foto is veruit de beste tot nog toe. Er wordt niet bijzonder ver ingezoomd, maar het detail blijft heel goed behouden. Je kan met de Galaxy S4 indien nodig dus best een stukje inzoomen, maar omdat het om een digitale zoom gaat kan je het ook net zo goed achterwege laten en de foto later bijknippen.


Video’s


Bij het schieten van een video zijn de opties nog minimaler. Er kan enkel gekozen worden voor een bepaalde resolutie, waarbij Full HD het maximum is, en de stabilisator kan aan en uit worden gezet.

De resulterende video is prima in orde. Het was een erg druilerige dag en het waaide ook hard, dat is aan het geluid te merken. De Galaxy S4 heeft daar wel enige moeite mee, maar dat is door de vingers te zien. Het geschoten beeld is dik in orde.