5min

Software en gebruikservaring

Bij gebruik van de Samsung Galaxy S4 valt op dat de telefoon erg licht is en goed in de hand ligt. Voor mij persoonlijk is het scherm te groot om de telefoon volledig te kunnen bedienen met de hand waarin hij ligt, maar dat is waarschijnlijk niet voor iedereen het geval.

Android


Samsung levert de Galaxy S4 met Android 4.2.2 Jelly Bean en dat is op het moment van schrijven de nieuwste versie van Android. Daarmee heeft Samsung een streepje voor ten opzichte van de concurrentie, die over het algemeen aan komt kakken met Android 4.1 en daarbij de belofte moet maken dat een update op komst is. Ik heb graag de meest recente versie van het besturingssysteem, al gaat het maar om het idee van veiligheid en compatibiliteit. Momenteel zijn het alleen Samsung en Google die aan die vraag kunnen voldoen.


Samsung voorziet Android altijd van de eigen TouchWiz-skin, waardoor van de standaardervaring van Android weinig overblijft. Persoonlijk was ik nooit zo’n fan van Samsung’s designteam, maar het is in de loop der jaren wel stukken beter geworden. De kleurige, kinderlijke interface is stukje bij beetje volwassen geworden en oogt nu prima. Samsung heeft bovendien gekozen voor mooie, levendige achtergronden, het is zeker geen straf om daar naar te moeten kijken.

Het ontgrendelen van de Galaxy S4 is mogelijk door met je vinger over het scherm te vegen nadat je de aan-knop ingedrukt hebt. Het vergrendelscherm is veel interactiever dan we gewend zijn. Je kan hier verschillende homescreens aanmaken waarop bijvoorbeeld informatie van Google Now wordt weergegeven, of waarvandaan je snel je favoriete apps kunt openen. Je kan door de schermen navigeren door horizontaal te vegen. Natuurlijk is er ook een widget voor muziek, maar ook voor Berichten, E-mail, Gmail, Google+, Meldingen, WatchON en Yahoo!Finance is ruimte. Helaas is er geen mogelijkheid om meerdere widgets op één homescreen te plaatsen.

Op het vergrendelscherm kan je ook het notificatiecentrum tevoorschijn toveren. Zoals we gewend zijn, kan je hierin verschillende zaken in- of uitschakelen, zoals WiFi, Bluetooth en gps. Er is een knop om nog 15 andere schakelaars te tonen die je kan omzetten of naar het notificatiecentrum kunt verplaatsen. In het notificatiecentrum kan je verder de helderheid van het scherm aanpassen en natuurlijk de gebruikelijke notificaties inzien.


Eenmaal ontgrendeld krijg je de beschikking over maximaal zeven homescreens die je kan volproppen met widgets en snelkoppelingen. Er zijn bijna zestig widgets al standaard aanwezig, meer dan genoeg dus om de homescreens mee te vullen.

Software


Naast de eigen applicaties levert Samsung ook een aantal apps van derden mee. Zo vinden we het alom bekende WhatsApp al op de telefoon terug. Ook TripAdvisor, Dropbox en Flipboard zijn standaard al van de partij.

TripAdvisor zal voor de meeste lezers de enige onbekende applicatie zijn. Middels deze applicatie krijg je – zoals de naam al doet vermoeden – adviezen voor wanneer je op reis bent. De app biedt een overzicht van dichtstbijzijnde hotels, restaurants en bezigheden voor wanneer je deze informatie nodig hebt als je op reis bent.


Bellen


Zoals het een topmodel betaamt is de Galaxy S4 prima in staat om een goed signaal te vangen van je telecomprovider. Dat lukt ook goed wanneer je je in een gebied met een minder goede dekking bevindt. Door de aanwezigheid van een dubbele microfoon zal je ook in luidruchtige omgevingen prima te horen zijn voor degene aan de andere kant van de lijn. De Galaxy S4 heeft een prima speaker voor telefoongesprekken, maar voor de kwaliteit van het geluid ben je natuurlijk ook afhankelijk van de ander.

Geluid


De Galaxy S4 wordt geleverd met een in-ear headset. Deze headset produceert aardig geluid. In de lage tonen mis ik wel wat, maar voor een meegeleverde headset is het geluid zeker voldoende. Ik ben bovendien erg te spreken over het feit dat het geluidsvolume met de headset is aan te passen. Dat zorgt er toch weer net wat meer voor dat je de telefoon ook als mp3-speler zal kunnen gebruiken.

Over het geluid uit de speaker kan ik eigenlijk hetzelfde zeggen. Het is goed, maar er missen wat lage tonen. Dat is voor een smartphone echter niets nieuws. Het geluid kan hard, zonder dat je veel in moet leveren op geluidskwaliteit. Ik vind de plaatsing van de speaker wel wat ongelukkig, als je de telefoon op zijn rug op een vlakke ondergrond legt, verlies je veel volume.

Scherm


Het AMOLED-scherm is in één woord geweldig. Samsung is er in geslaagd om een Full HD-scherm in de behuizing te plaatsen en dat is ten opzichte van de Galaxy S III een grote vooruitgang. Niet dat die telefoon nu zo’n slecht scherm had overigens. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat we de grens van het gemiddelde menselijk oog inmiddels zijn overschreden en dat een verdere verbetering in resolutie overbodig is geworden. Fabrikanten kunnen zich in het vervolg gaan richten op zaken als de kijkhoek en de kleurweergave van het scherm.

Ook die zaken zitten bij de Galaxy S4 al aardig goed. De kleuren spatten van het scherm en de kleur zwart is zwarter dan zwart, om het zo maar even te zeggen. Wel spiegelt het scherm aardig veel waardoor het met tegenlicht of in de buitenlucht minder goed af te lezen is.

Accu


De Galaxy S4 is door Samsung voorzien van een accu met een capaciteit van 2600 mAh. Dat is 500 mAh meer dan bij de Galaxy S III, maar desondanks is de beloofde accuduur minder lang. Dat is waarschijnlijk te herleiden naar de krachtigere hardware en het grotere en scherpere scherm.

Ook in onze benchmark blijkt dat de Galaxy S4 niet bepaald de beste accu heeft als het gaat om een constante volle belasting. Over de idle-stand zegt onze test niets. De Galaxy S4 moet een dag normaal gebruik echter makkelijk uit kunnen zingen. Als koper hoef je je geen zorgen te maken dat je nergens naartoe kan zonder een adapter mee te nemen.